Kuvassa Mynämäen Kylien neuvottelukunta kokoustamassa Asmandiassa.
Kari Mäkelä
Mynämäen Asemanseudulla on virallista kylätoimintaa harjoitettu jo vuodesta 1982 lähtien, ensimmäisenä Mynämäessä. Sitä juhlistetaan kyläjuhlalla sunnuntaina 16.10 klo 13 alkaen Asmandiassa, jossa ohjelmassa on muistelua, kisailua ja leikkiä koko perheen juhlassa teemalla vähän puheita, paljon toimintaa. Historiikkiosuus hoituu lehtileikenäyttelynä.
Juhlakahville ovat tervetulleita kaikki Asmandian ja seudun kehityksen mahdollistaneet yhteisöt, yritykset ja käyttäjät.
Toiminnan virittelijöinä olivat kunnan lauta- ja johtokunnissa istuneet asemanseutulaiset. He kokoontuivat pohtimaan, miten hiipuva yhdistyselämä ja kiireinen elämänrytmi saataisiin kääntymään ja valjastettua oman asuinseudun parhaaksi.
Samaan aikaan Osuuspankki-järjestö oli julkaissut hyvän käsikirjan kylätoiminnan aakkosista. Niinpä kutsuttiin kyläkokous koolle keväällä 1982. Siitä se sitten lähti, toteaa silloin puheenjohtajaksi valittu Kari Mäkelä.
– Alkutaival oli vilkasta kokoustamista, kirjelmiä, tapahtumia, talkoita, ihan niin kuin nyt 40 vuotta myöhemminkin. Väliin toki mahtui hiljaisia toiminnan kausia, kun taloudellinen lama koetteli yhteiskuntaa. Juhlittu ja muisteltu taivalta on 10. ja 30. vuosien kohdilla.
Noin kymmenen vuoden välein on jokin uhka tai mahdollisuus aktivoinut kylätoiminnan uudelleen eloon. Alkutaivalta lukuun ottamatta ovat seudulle muuttaneet olleet toiminnan herättelijöinä.
Viimeisin tällainen herääminen tapahtui, kun EU:n hankeraha Leader Ravakan kautta alkoi kiinnostaa. Sen tuloksena jo järjestäytynyt toiminta piti myös rekisteröidä. Siksi v. 2010 syntyi Mynämäen Asemanseudun Kylät ry, puheenjohtajana Marjaana Naatula-Kauppila.
Tästä alkoi Asemanseudun kyläyhdistyksen tuhkimotarina, kansainvälistyminen ja Asmandian brändäys.
Ensin laavu, luontopolut ja kanootit. Suurtapahtumat Taidepolku Bonjour ja Taidepiknik toivat ranskalaiset mukaan toimintaan. Yhteisötaiteilija Pia Bartschin ja silloisen puheenjohtajan Mika Rouhiaisen taidemonumentti on tämän kansainvälisen hankkeen muistona.
Varsinais-Suomen Vuoden Kylä 2014, Vakka-Suomen Sanomien Antti-patsas ja Mynämäki-mitali ovat muistona tästä aktiivisesta vuosikymmenestä.
Luonto, ulkoilu ja liikuntapaikat Asmandian ja Aseman koulun ympäristössä ovat jatkuvan rakentamisen ja ylläpidon kohteita, kesällä ja talvella.
Nyt toiminta jatkuu Markus Gottschalkin komennossa seutua ja Asmandiaa kehittäen moniammatillisen 12-jäsenisen hallituksen ja toimeliaiden kyläläisten kanssa.
Korona-aika on lisännyt alueen käyttöä. Luontopolut, pelikentät ja talvisin hiihtolatu ovat saaneet kiitosta ja osoittaneet kylätoiminnan talkoohengen tarpeellisuuden alueen ylläpitäjänä. Uusia hankkeita on vireillä ja ideoita syntyy. Asemanseutu, sen kylät ja Asmandian alue elää ja kehittyy.