Vaalien alla lähes jokainen ehdokas on vakuutellut ajavansa lasten etua. Itse äitinä, joka joutui taistelemaan saadakseen lapsensa lukuvuodeksi 2024–2025 Askaisten eskariin, olen useamman ehdokkaan todellisista intresseistä hyvin huolissani.
Esiopetuksessa on aiemmin ollut 7 oppilaan alaraja, joka päätettiin poistaa, ennen kuin esiopetuspäätöksiä tehtiin lukuvuodelle 2024–2025. Teoriassa tämä tarkoittaa sitä, että esiopetusta voisi kussakin paikassa järjestää jopa alle 7 lapsen ryhmille. Käytännössä tämä kuitenkin tarkoitti sitä, että me, jotka olimme kuvitelleet lastemme esiopetuksen tutussa lähikoulussa turvatuksi, saimme koko kevään 2024 taistella asian puolesta.
Varope päätti jo 3/24 kokouksessaan Askaisten yksikön lopetuksesta, mutta tämä saatiin vanhempien tekemän oikaisuvaatimuksen myötä käännettyä 4/24. Lopulta asiaa käsiteltiin vielä kunnanhallituksessa, jossa edelleen tietyt valtapuolueiden jäsenet ajoivat vahvasti Askaisten yksikön lopetusta. Mm. Vakka-Suomen Sanomien kirjoituksesta 3.5.24 käy hyvin selkeästi ilmi, ketkä lopetuksen kannalla olivat.
Kyseisessä tekstissä eräs näistä henkilöistä jopa kommentoi, että lasten olisi hyvä jo esikoulussa tottua isoihin ryhmiin ja pienet ryhmät olisivat heille jopa haitaksi. Yhdeltäkään kasvatusalan ammattilaiselta en ole vastaava väitettä kuullut tai tätä puoltavaa tutkimusta lukenut. Onko seuraavaksi tulilinjalla koko kouluverkko ja uhkana lähikoulujen lopetus?
Meille vanhemmille sanottiin suoraan, että haettu säästö on yhden lastenhoitajan palkka, noin 30 000 euroa vuodessa. Kaikki kyseisten lasten vanhemmille keväällä 2024 järjestetyssä infotilaisuudessa olleet varmasti tämän kuulivat.
Lopetusta esitettäessä vakuutettiin alunperin, että lapset mahtuvat samaan taksiin kuin vanhemmat lapset, jotka kulkevat Askaisista Lemuun ja Kurittulaan. Sittemmin kävi kuitenkin ilmi, että kyseinen taksi onkin usein täynnä ja tarvittaisiin toinen taksi näitä matkoja varten.
Kustannukset tämän osalta olivat epäselvät, koska kilpailutus koulukyydityksistä oli kesken. Mitä ilmeisemmin merkittävä osa tuosta 30 000 euron säästöstä olisi kuitenkin mennyt noihin kyyteihin.
Meille vakuuteltiin, että tuon 7 lapsen ryhmän muodostamiseksi tarvittaisiin 2 lastenhoitajaa ja 1 varhaiskasvatuksen opettaja. Kyseenalaistin tämän, koska v. 2022–2023 esikoisemme 9 lapsen esiopetusryhmään riitti 1 lastenhoitaja ja 1 varhaiskasvatuksen opettaja.
Kuinka ollakaan, kuluvana lukuvuotena Askaisissa on riittänyt 1 lastenhoitaja ja 1 varhaiskasvatuksen opettaja eli se yhden hoitajan tuoma 30 000 euron säästö saatiin kuitenkin – eikä taksikyytejä ole tarvinnut kukaan.
Näin ollen voidaan varmasti miettiä, miten perusteellisesti nuo säästölaskelmat on todellisuudessa valmisteltu. Jos lopetukseen olisi päädytty, opettaja- ja hoitajamitoitus olisi ollut sama, mutta rahaa olisi kulunut taksikyyteihin.
Tästä päästään kuitenkin itse asiaan: lapsivaikutusten huomiointiin. Itse päädyin Maskun Vihreiden ehdokkaaksi, koska vakuutuin siitä, että tässä puolueessa jokaisen ehdokkaan ja tulevan kunnanvaltuutetun päätösten taustalla huomioidaan lapsivaikutukset; kukin kunnassa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen piirissä oleva lapsi ja nuori.
Näkeekö jokainen päättäjä, tuleva kasvun ja oppimisen lautakunnan, kunnanhallituksen tai kunnanvaltuuston jäsen, millainen vaikutus on sillä, siirretäänkö eskari-ikäinen lapsi vuodeksi tutusta päiväkodista vuodeksi eri kouluun, vain siirtyäkseen jälleen vuoden kuluttua kouluun uuteen ympäristöön? Kuka on sitä mieltä, että mahdollisimman iso ryhmä olisi yhdenkään lapsen etu?
Näkeekö kukin heistä heille tuotujen laskelmien läpi ja haluavatko he tietää, mistä laskelmat koostuvat? Miten he tulevat reagoimaan, kun heidän eteensä tuodaan tulevalla valtuustokaudella uusi kouluverkkoselvitys?
Näkeekö jokainen tuleva päättäjä, millainen vaikutus jokaisella kunnan koululla on ympäristöönsä ja kylien elinvoimaisuuteen, jokaisen lapsen elämään, alueen veto- ja pitovoimaan, asuntojen hintoihin sekä alueella toimivien yritysten elinvoimaisuuteen?
Kuka tuleva päättäjä oikeasti ajaa lapsen etua?
Kaija Ollila (vihr.)
Masku