Kauhistuin Yleisradion 18.1. jutusta tulevan kevään vaaleista. Kunta- ja aluevaalien merkitys arjessamme on valtava, mutta vaalien roolit on sekoitettu pahasti.
Kuntavaaleissa päätetään ensisijaisesti koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta, sillä ne muodostavat yli 60 prosenttia kuntien budjeteista. Kuntapäättäjät vastaavat siitä, että kouluissa on riittävästi kelpoisia opettajia, turvalliset oppimisympäristöt sekä riittävät erityisopetuksen resurssit. Tukipalveluista, kuten koulupsykologeista ja kuraattoreista, ei päätetä kunnissa vaan hyvinvointialueilla.
Median on nyt selkeytettävä, mistä päätetään kuntavaaleissa ja mistä aluevaaleissa, jotta keskustelu ohjautuisi oikeisiin asioihin. Media ei missään vaiheessa saisi puhua alue- ja kuntavaaleista samoissa jutuissa, koska päätösvalta asioista ja rahoitus eroavat niin paljon.
Koulutus on kunnan tärkein investointi. Se rakentaa tulevaisuutta ja vahvistaa yhteisöä. Nyt tarvitaan niitä kuntapäättäjiä, jotka ymmärtävät, miten opettajien hyvinvointi ja laadukkaat oppimisympäristöt vaikuttavat siihen, millaisia osaajia koulutusjärjestelmämme tuottaa hyvinvoivan, oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan takaamiseksi.
Ryhmäkokojen kasvaminen, riittämättömät tukipalvelut ja opettajien kasvava työtaakka uhkaavat sekä oppilaiden että opettajien hyvinvointia. Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden määrä kasvaa, mutta resurssit eivät pysy perässä. Kuntavaalien jälkeen, 1.8.2025, kunnissa tulee voimaan hallituksen eritysopetusta koskeva lakimuutos, jossa resursseja kasvatettiin. On uusien kuntapoliitikkojen tehtävä seurata, että valtion antama raha kohdentuu kunnissa oikein.
Opettajat ovat ainoita koulutuksen todellisia asiantuntijoita, mutta heidän näkemyksiään ei aina kuulla päätöksenteon tukena eikä Yleisradion tutkimuksesta tekemän jutun mukaan myöskään media ole korjaamassa tätä epäkohtaa. Me opettajat haluamme tulla kuulluksi kaikissa oppimispolun vaiheissa varhaisasvatuksesta korkeakouluun. Haluamme olla päättäjän luotettavin yhteistyökumppani ja oikeimman tiedon välittäjä koulutus- ja sivistysasioissa.
Kuntapäättäjät päättävät terveellisistä ja turvallisista oppimisympäristöistä, varmistavat koulutuksen tasa-arvoisuutta ja tukevat opettajien työhyvinvointia. Tarvitsemme investointeja myös koulutukseen. Nyt on aika kysyä ehdokkailta: miten he aikovat varmistaa koulutuksen laadun ja arvostuksen ja kuunnella opettajia.
Ääni kuntavaaleissa on ääni koulutukselle.
Jussi Tanhuanpää
OAJ alueasiantuntija Varsinais-Suomi