Hallituksen kehysriihen päätökset olivat rohkeita. Kun maa on vaarallisen velkaantunut ja kasvua, joka hyvinvointiyhteiskuntamme palvelut rahoittaisi, ei ole näkynyt 18 vuoteen, olisi säästöjen ja tehostamisen tie ollut looginen tapa jatkaa. Unelmoimalla, että kasvumme tekisi joku muu.
Haaveilu ei kuitenkaan ole vastuullista politiikkaa. Voi päättää vain siitä, mistä voi päättää. Suhdanteesta tai Trumpin politiikasta emme päätä. Ukrainan sodasta emme päätä. Suomessa kasvu syntyy yrittämällä ja työllä. Verotetaan siis niitä vähemmän. Valtiovarainministeriön mukaan investoinneilla työhön ja yrityksiin on myös rahoitus.
Ansiotuloverotus kevenee noin 1,1 miljardilla eurolla, mikä vahvistaa kuluttajan ostovoimaa. Tuloveron alennuksesta 525 miljoonaa euroa kohdistuu pieni- ja keskituloisille. Suomessa on yksi maailman kireimpiä verotuksen progressioita ja jo 4500 euron kuukausitulojen jälkeen verottaja vie yli puolet ansaitusta lisäeurosta. Ei ole ollut oikeudenmukaista, että kukaan maksaa tienaamastaan lisäeurosta lähes 60 prosenttia veroja.
Suomella ei myöskään ole varaa menettää korkeasti koulutettujen osaajien työpanosta ankaran veroprogression vuoksi. Esimerkiksi Ruotsissa ylimpien lisäveroprosenttien laskeminen maksoi itsensä takaisin. Suurituloisten verotuksen korkeimpia marginaaleja lasketaan korkeintaan 52 prosenttiin 335 miljoonan euron edestä.
Hyvätuloisten verotus on vasemmistopuolueille aina vaikea asia. Lohdutukseksi voi todeta, että kyllä valtio edelleenkin ottaa lisätyöstä suurimman osan. Alamme näillä päätöksillä lähestyä verotuksessa vauraan Ruotsin tasoa, johon pyrimmekin.
Lapsilla on oltava varaa ottaa vanhempiensa perintö vastaan. Vaikka perintöverosta ei kokonaan luovuttu, mutta alarajaa nostetaan 20 000 eurosta 30 000 euroon ja perintöveron maksuajalta maksettavaa korkoa alennetaan vuodesta 2026 alkaen 1,5 prosenttiyksikköä.
Arvonlisäverotusta alennetaan esimerkiksi ruuassa, lääkkeissä ja ravintoloissa. Yhteisöveron tason laskeminen 18 prosenttiin tuo meille poikkeuksellista kilpailuetua. Veropäätös auttaa erityisesti pk-yrityksiä, joilla ei välttämättä ole resursseja hyödyntää aikaa ja vaivaa vaativia verovähennyksiä. Pk-yrityksille jää tuloksesta suurempi osa kassaan investointeja ja toiminnan kasvattamista varten.
Ilmastotoimista tärkein on puhtaan siirtymän investointien verotuen jatko sekä sähkö- ja vetyverkostoihin panostaminen. Fingridin investointitukea nostetaan miljardilla eurolla, jotta uudet tehtaat ja laitokset saadaan kytkettyä luvatusti verkkoon, mikä on tärkeää esimerkiksi Naantalin ammoniakkilaitoksen onnistumisen kannalta.
Minulle tärkeitä ovat myös Saaristomeren ohjelman jatkuminen, ravinnekiertotuen teknologianeutraalius, ravinnetietokantakokeilu ja biokaasutuotannon investoinnit, jotka kaikki vähentävät Itämeren rehevöitymistä.
Olen iloinen, että myös öljyntorjuntavalmiuteen saatiin lisärahoitus varjolaivaston muodostaessa vakavan ympäristöuhan Itämerelle.
Viesti on selvä. Kannattaa kasvaa ja suojella Saaristomerta.
Pauli Aalto-Setälä
Kansanedustaja
Unescon Saaristomeri-vuoden suojelija