Seurasimme Suomessakin hetki sitten henkeä haukkoen yhtä vaalia kaukana rapakon takana. Mutta meillä on tulossa myös omat tärkeät vaalit, kuntavaalit. Puolueet keräävät ehdokkaita listoilleen ja miettivät, mitä ihmiset arvostavat.
Aika moni arvostaa yrittäjyyttä. Siksi me yrittäjäjärjestössä laadimme Ei kuntaa ilman yrityksiä -vaaliohjelman. Se toimii ehdokkaille, äänestäjille ja puolueille ohjeena siitä, mitä yrittäjät pärjätäkseen kaipaavat kaikkialla Suomessa. Vaaleissa menestyvät ne tahot, jotka huolehtivat yritysten menestymisestä paikkakunnallaan.
Perusasiat ovat yrittäjille tärkeitä: tontit, vesihuolto, tiet, sähköverkko ja nettiyhteydet. Sujuva kaavoitus ja lupapalvelut tuovat kuntiin investointeja ja vipinää. Kunnan elinkeinoyhtiön kannattaa tarjota palveluita koko yrityksen elinkaarelle aloittavasta yrityksestä omistajanvaihdoksiin.
Kunnan kannattaa jakaa julkiset hankinnat osiin, jotta erikokoiset yritykset voivat osallistua niihin. Parhaillaan kunnat valmistautuvat uuteen kilpailutukseen eli hankkimaan oppikirjat ammattikoulun ja lukion opiskelijoille. Varoitamme alan keskittämisestä korostaen, että tässäkään tapauksessa hinta ja suuret volyymit eivät saa olla ainoa ratkaiseva peruste hankinnoissa ja niiden kilpailutuksessa.
Yksi muutos ja mahdollisuus on etätyön lisääntyminen. Innostus tehdä töitä monipaikkaisesti esimerkiksi mökiltä on iso mahdollisuus paikkakunnille, joilla on paljon vapaa-ajan asuntoja. Se siirtää palveluiden kysyntää ja myös yrityksiä mökkipaikkakunnille ja muuttaa koko yhteiskuntaa. Vaikutukset aluetalouteen voivat olla huomattavia.
Ajankohtaista on myös jätehuollon kuljetusjärjestelmistä päättäminen. Siinä on suosittava kiinteistöhaltijan mallia, jossa asukkaat itse valitsevat sen, kuka jätteet kotoa kuljettaa.
Yrittäjillä on paikallisyhdistys liki joka kunnassa. Kunnat ja yrittäjäyhdistykset muodostavat vahvan keskusteluparin. Yhteistyö on koronakriisissäkin osoittanut vahvaksi voimavaraksi. Sen voimin on autettu tuhansia yrittäjiä.
Kunnat hoitivat koronakriisissä yksinyrittäjätuen jakamisen ja yhdessä työttömyysturvan kanssa se oli monelle yrittäjälle tärkeä. Työelämän suurimpia muutoksia onkin yksinyrittäjien määrän lisääntyminen, mikä kuntien kannattaa muistaa.
Moitteitakin on. Korona-ajassa suojamateriaalien kulutus ja kustannukset ovat moninkertaistuneet alan yrityksissä. Valtio on luvannut korvata koronasta aiheutuvat kulut kunnille. Nyt olisi oikein, että jokainen kunta toimisi samoin ja korvaisi nämä kustannukset alihankkijoilleen eli sote-alan yrityksille.
Anssi Kujala
varatoimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät