JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kari Törrönen (kesk.) lahjoitti Mynämäelle sukunsa hallussa olleen vanhan Raamatun. Kirjaharvinaisuuden ottivat vastaan Viktoria Kulmala ja Marja Virpi (oik.).

Kari Törrönen (kesk.) lahjoitti Mynämäelle sukunsa hallussa olleen vanhan Raamatun. Kirjaharvinaisuuden ottivat vastaan Viktoria Kulmala ja Marja Virpi (oik.).

Juhani Heino

Kulttuuri
Mynämäki
10.6.2023 10.45

Vuoden 1643 Raamattu Mynämäelle

Lah­joi­tus ro­vas­ti Si­pi­län su­vul­ta

Ju­ha­ni Hei­no

En­sim­mäi­nen suo­men­kie­li­nen Raa­mat­tu pai­net­tiin tuk­hol­ma­lai­ses­sa kir­ja­pai­nos­sa vuon­na 1642. Pai­nos­mää­rä oli 1200 kap­pa­let­ta, jois­ta 750 tuli Suo­meen. To­sin en­sim­mäi­ses­tä pai­nok­ses­ta si­dot­tiin kir­jak­si vain 151 te­os­ta.

Nyt pu­hee­na ole­va vas­ta­en­ti­söi­ty Raa­mat­tu, ni­me­no­maan tämä 360-vuot­ta van­ha teos, on ol­lut My­nä­mä­en seu­ra­kun­nas­sa ro­vas­ti Frans Wil­ho Si­pi­län käy­tös­sä hä­nen tääl­lä ol­les­saan vuo­si­na 1902–1917.

My­nä­mä­el­le saa­tiin Si­pi­län su­vul­ta jo vuon­na 2016 lah­joi­tuk­se­na pap­pi­lan sa­lin ka­lus­to. Yli sa­ta­vuo­ti­aat ka­lus­teet, muun mu­as­sa pöy­tä­ryh­mä ja kak­si kol­mi­met­ris­tä pei­liä li­pas­toi­neen, ovat esil­lä van­han yh­teis­kou­lun ti­lois­sa, jot­ka kun­ta on re­mon­toi­nut mu­seo- ja näyt­te­ly­käyt­töön.

Pap­pi­lan ka­lus­tei­den luo­vu­tuk­sen yh­tey­des­sä tuli Si­pi­län su­vun ja Wir­mo-Seu­ran vä­li­sis­sä kes­kus­te­luis­sa esil­le myös van­ha Raa­mat­tu, joka hil­jat­tain oli löy­ty­nyt ro­vas­ti Si­pi­län kir­ja­ko­ko­el­man jou­kos­ta.

Yh­teys­hen­ki­lö­nä kes­kus­te­luis­sa ol­lut pro­fes­so­ri Kari Tör­rö­nen, ro­vas­tin tyt­tä­ren poi­ka, poh­ti ra­hoi­tuk­sen saa­mis­ta tuon van­han py­hän kir­jan en­ti­söi­mi­sek­si. Kun­nos­tuk­sen jäl­keen se eh­kä voi­tai­siin si­joit­taa an­sait­se­maan­sa ym­pä­ris­töön van­han pap­pi­lan sa­lin mil­jöö­seen.

Ku­lu­van ke­sä­kuun alus­sa asi­at oli­vat­kin eden­neen niin suo­tui­sas­ti, et­tä pro­fes­so­ri Tör­rö­nen saa­pui Hel­sin­gis­tä My­nä­mä­el­le mu­ka­naan vuo­sien en­ti­söin­ti­työn tu­los: Bib­lia, Se on: Coco Pyhä Raa­mat­tu Suo­me­xi.

Ny­ky­tek­nii­kal­la upe­ak­si en­ti­söi­ty teos he­rät­tää kun­ni­oi­tus­ta myös kool­laan; pai­noa Raa­ma­tul­la on run­saat vii­si ki­loa.

Ky­sees­sä on en­sim­mäi­nen ko­ko­naan suo­mek­si pai­net­tu Raa­mat­tu, jon­ka kään­nös­työ­hon 1600-lu­vun alus­sa osal­lis­tui, sil­loi­sen piis­pan Isaa­cus Rot­ho­viuk­sen in­noit­ta­ma­na, Tu­run kirk­ko­her­ra Es­kil Pet­ra­eus, Piik­ki­ön kirk­ko­her­ra Gre­go­rius Fa­vo­ri­nus, Mas­kun ro­vas­ti Hen­rik Hof­f­man sekä Tu­run Aka­te­mi­an pro­fes­so­ri Mar­ti­nus Sto­dius.

Kään­nös­työn teh­neil­le kir­kon­mie­hil­le an­net­tiin pal­kak­si koko mant­taa­lin talo lää­ni­tuk­sek­si ja yh­det kir­kon­kym­men­nyk­set. Piis­pa vel­voit­ti 1642 pa­pis­toa kym­me­nen rii­kin­taa­le­rin sa­kon uhal­la hank­ki­maan Raa­ma­tun jo­kai­sel­le suo­men­kie­li­sel­le seu­ra­kun­nal­le.

Wir­mo-Seu­ran ti­lois­sa pi­de­tyn lah­joi­tus­ti­lai­suu­den yh­tey­des­sä pro­fes­so­ri Kari Tör­rö­nen ker­toi  Raa­ma­tun vai­heis­ta hei­dän su­vus­saan ja luon­neh­ti te­ok­sen en­ti­söin­tiin liit­ty­viä haas­tei­ta.

Ro­vas­ti Si­pi­län kuo­le­man jäl­keen les­ki oli 1920 alus­sa muu­ta­nut Tur­kuun. Tuol­loin oli nyt esil­lä ol­lut teos va­ras­toi­tu muun van­han kir­jal­li­suu­den ohel­la kyl­miin ul­lak­ko­ti­loi­hin.

1950-lu­vul­la kai­ki ma­te­ri­aa­li muu­tet­tiin Sam­mat­tiin, ei­vät­kä säi­ly­tys­ti­lat siel­lä­kään ol­leet par­haat mah­dol­li­set. Kun opus sit­ten ny­ky­ai­kaan tul­ta­es­sa ta­val­laan löy­det­tiin jää­mis­tös­tä ja otet­tiin ar­vi­oi­ta­vak­si, sen to­det­tin pa­has­ti ris­paan­tu­neen jo sa­to­jen vuo­sien käy­tön ai­ka­na, ei­kä va­ras­toin­ti­kaan ol­lut su­ju­nut jäl­kiä jät­tä­mät­tä.

Tör­rö­nen ker­toi, et­tä ko­ko­nah­kai­set kan­net oli­vat ir­ron­neet ja vau­ri­oi­tu­neet, si­vut osin ir­ral­li­set ja li­kai­set, yleis­kun­to sur­kea.

 Mo­ni­vai­hei­sen kon­ser­voin­nin jäl­keen on ar­vo­kas teos taas ryh­dis­sään.

En­sim­mäi­nen kun­nos­tus­vai­he oli kui­va­puh­dis­tus. Kui­tu­kan­kaan tu­ke­ma­na teh­tiin tie­tyn­lai­nen ve­si­pe­su kol­meen ker­taan. Ar­kit kui­vat­tiin ja präs­sät­tiin. Rik­ki­näi­set si­vut vah­vis­tet­tiin niin sa­no­tul­la. ja­pa­nin­pa­pe­ril­la.

Kan­sien ja sel­kä­myk­sen nah­ka­ma­te­ri­aa­lin en­ti­söin­ti oli vai­kein­ta, mut­ta ny­ky­a­jan ke­hit­ty­neet tek­nii­kat toi­vat avun sii­hen­kin työ­vai­hee­seen, to­te­si Kari Tör­rö­nen.

Kaik­ki­aan puo­li­sen tu­si­naa asi­an­tun­ti­jaa osal­lis­tui te­ok­sen ehos­tuk­seen. Käy­tet­tyä ra­ha­mää­rää lah­joit­ta­ja­su­vun edus­ta­ja ei ha­lun­nut pal­jas­taa, mut­ta lau­suu kii­tok­sen­sa niil­le ta­hoil­le, jot­ka osal­taan avus­ti­vat han­ket­ta ta­lou­del­li­ses­ti.

Kult­tuu­ri­his­to­ri­al­li­ses­ti on näin van­han Raa­ma­tun ar­vo to­del­la suu­ri, var­sin­kin kun se nyt on saa­tu  ta­kai­sin My­nä­mä­el­le, jos­sa juu­ri tuo Pyhä Raa­mat­tu on vä­lit­tä­nyt Her­ran sa­naa to­den­nä­köi­ses­ti sa­to­ja vuo­sia.

Lah­joi­tuk­sen vas­taa­not­ta­jat, kult­tuu­ri­toi­men edus­ta­ja­na kir­jas­to­vas­taa­va Vik­to­ria Kul­ma­la ja Wir­mo-Seu­ran puo­les­ta va­ra­pu­heen­joh­ta­ja Mar­ja Vir­pi kiit­te­le­vät suo­ras­taan häm­men­ty­nei­na ja miet­ti­vät Raa­ma­tul­le ar­vois­tan­sa si­joi­tus­paik­kaa.

Näköislehdet


Joululehti

Kysely