Kari Törrönen (kesk.) lahjoitti Mynämäelle sukunsa hallussa olleen vanhan Raamatun. Kirjaharvinaisuuden ottivat vastaan Viktoria Kulmala ja Marja Virpi (oik.).
Juhani Heino
Lahjoitus rovasti Sipilän suvulta
Juhani Heino
Ensimmäinen suomenkielinen Raamattu painettiin tukholmalaisessa kirjapainossa vuonna 1642. Painosmäärä oli 1200 kappaletta, joista 750 tuli Suomeen. Tosin ensimmäisestä painoksesta sidottiin kirjaksi vain 151 teosta.
Nyt puheena oleva vastaentisöity Raamattu, nimenomaan tämä 360-vuotta vanha teos, on ollut Mynämäen seurakunnassa rovasti Frans Wilho Sipilän käytössä hänen täällä ollessaan vuosina 1902–1917.
Mynämäelle saatiin Sipilän suvulta jo vuonna 2016 lahjoituksena pappilan salin kalusto. Yli satavuotiaat kalusteet, muun muassa pöytäryhmä ja kaksi kolmimetristä peiliä lipastoineen, ovat esillä vanhan yhteiskoulun tiloissa, jotka kunta on remontoinut museo- ja näyttelykäyttöön.
Pappilan kalusteiden luovutuksen yhteydessä tuli Sipilän suvun ja Wirmo-Seuran välisissä keskusteluissa esille myös vanha Raamattu, joka hiljattain oli löytynyt rovasti Sipilän kirjakokoelman joukosta.
Yhteyshenkilönä keskusteluissa ollut professori Kari Törrönen, rovastin tyttären poika, pohti rahoituksen saamista tuon vanhan pyhän kirjan entisöimiseksi. Kunnostuksen jälkeen se ehkä voitaisiin sijoittaa ansaitsemaansa ympäristöön vanhan pappilan salin miljööseen.
Kuluvan kesäkuun alussa asiat olivatkin edenneen niin suotuisasti, että professori Törrönen saapui Helsingistä Mynämäelle mukanaan vuosien entisöintityön tulos: Biblia, Se on: Coco Pyhä Raamattu Suomexi.
Nykytekniikalla upeaksi entisöity teos herättää kunnioitusta myös koollaan; painoa Raamatulla on runsaat viisi kiloa.
Kyseessä on ensimmäinen kokonaan suomeksi painettu Raamattu, jonka käännöstyöhon 1600-luvun alussa osallistui, silloisen piispan Isaacus Rothoviuksen innoittamana, Turun kirkkoherra Eskil Petraeus, Piikkiön kirkkoherra Gregorius Favorinus, Maskun rovasti Henrik Hoffman sekä Turun Akatemian professori Martinus Stodius.
Käännöstyön tehneille kirkonmiehille annettiin palkaksi koko manttaalin talo läänitukseksi ja yhdet kirkonkymmennykset. Piispa velvoitti 1642 papistoa kymmenen riikintaalerin sakon uhalla hankkimaan Raamatun jokaiselle suomenkieliselle seurakunnalle.
Wirmo-Seuran tiloissa pidetyn lahjoitustilaisuuden yhteydessä professori Kari Törrönen kertoi Raamatun vaiheista heidän suvussaan ja luonnehti teoksen entisöintiin liittyviä haasteita.
Rovasti Sipilän kuoleman jälkeen leski oli 1920 alussa muutanut Turkuun. Tuolloin oli nyt esillä ollut teos varastoitu muun vanhan kirjallisuuden ohella kylmiin ullakkotiloihin.
1950-luvulla kaiki materiaali muutettiin Sammattiin, eivätkä säilytystilat sielläkään olleet parhaat mahdolliset. Kun opus sitten nykyaikaan tultaessa tavallaan löydettiin jäämistöstä ja otettiin arvioitavaksi, sen todettin pahasti rispaantuneen jo satojen vuosien käytön aikana, eikä varastointikaan ollut sujunut jälkiä jättämättä.
Törrönen kertoi, että kokonahkaiset kannet olivat irronneet ja vaurioituneet, sivut osin irralliset ja likaiset, yleiskunto surkea.
Monivaiheisen konservoinnin jälkeen on arvokas teos taas ryhdissään.
Ensimmäinen kunnostusvaihe oli kuivapuhdistus. Kuitukankaan tukemana tehtiin tietynlainen vesipesu kolmeen kertaan. Arkit kuivattiin ja prässättiin. Rikkinäiset sivut vahvistettiin niin sanotulla. japaninpaperilla.
Kansien ja selkämyksen nahkamateriaalin entisöinti oli vaikeinta, mutta nykyajan kehittyneet tekniikat toivat avun siihenkin työvaiheeseen, totesi Kari Törrönen.
Kaikkiaan puolisen tusinaa asiantuntijaa osallistui teoksen ehostukseen. Käytettyä rahamäärää lahjoittajasuvun edustaja ei halunnut paljastaa, mutta lausuu kiitoksensa niille tahoille, jotka osaltaan avustivat hanketta taloudellisesti.
Kulttuurihistoriallisesti on näin vanhan Raamatun arvo todella suuri, varsinkin kun se nyt on saatu takaisin Mynämäelle, jossa juuri tuo Pyhä Raamattu on välittänyt Herran sanaa todennäköisesti satoja vuosia.
Lahjoituksen vastaanottajat, kulttuuritoimen edustajana kirjastovastaava Viktoria Kulmala ja Wirmo-Seuran puolesta varapuheenjohtaja Marja Virpi kiittelevät suorastaan hämmentyneina ja miettivät Raamatulle arvoistansa sijoituspaikkaa.