JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kulttuuri
Mynämäki
9.6.2023 13.38

Sunilan kartanon kemistin muistoksi

Tur­kuun ke­mi­an tut­ki­muk­sen his­to­ri­aan liit­ty­vä kult­tuu­ri­reit­ti

Ju­ha­ni Hei­no

Suo­men kaik­kien ai­ko­jen kuu­lui­sin ke­mis­ti, Tu­run aka­te­mi­an pro­fes­so­ri Jo­han Ga­do­lin, kuo­li 92-vuo­ti­aa­na My­nä­mä­el­lä Su­ni­lan kar­ta­non kei­nu­tuo­lis­sa 5. ke­sä­kuu­ta 1852.

Vuo­si­päi­vä­nä on tur­ku­lai­sil­la ke­mis­teil­lä ol­lut ta­pa­na jo 60-lu­vul­ta läh­tien jär­jes­tää eri­tyi­nen Ga­do­lin­päi­vä alaan liit­ty­vi­ne oh­jel­mi­neen. Päi­vän päät­tää käyn­ti My­nä­mä­en hau­taus­maal­la, jos­sa vuo­ro­vuo­si­na Tu­run Ke­mis­ti­ker­hon ja Ke­mis­ka Säl­ls­ka­pet i Åbon edus­ta­jat las­ke­vat ku­kat prof. Ga­do­li­nin hau­dal­le.

Tänä vuon­na oh­jel­maan Tu­rus­sa kuu­lui muun mu­as­sa ke­mi­an tut­ki­muk­sen his­to­ri­aan liit­ty­vän kult­tuu­ri­rei­tin jul­kis­ta­mi­nen.

Yli­o­pis­ton­mä­el­lä Au­rum-ra­ken­nuk­ses­sa pi­det­tyyn ti­lai­suu­teen oli kut­sut­tu myös Ga­do­li­nin muis­toa My­nä­mä­el­lä vaa­li­via ta­ho­ja. Mu­ka­na oli­vat kun­nan kult­tuu­ri­toi­men ja lu­ki­on sekä Wir­mo-Seu­ran ja Ro­ta­ryk­lu­bin edus­ta­jat.

– Jo­han Ga­do­lin toi­mi Tu­rus­sa en­sin ke­mi­an apu­laisp­ro­fes­so­ri­na ja vuo­det 1797–1822 var­si­nai­se­na pro­fes­so­ri­na. Hän kuu­lui ai­kan­sa tai­ta­vim­piin ana­lyy­ti­koi­hin ja nos­ti Suo­men ke­mi­an­tut­ki­muk­sen no­pe­as­ti kan­sain­vä­li­sel­le ta­sol­le, ker­toi Tu­run Ke­mis­ti­ker­hon pu­heen­joh­ta­ja Rii­na Sun­ti­oi­nen.

Sun­ti­oi­nen esit­te­li ide­oi­maan­sa kult­tuu­ri­reit­tiä yh­des­sä Ke­mis­ka Säl­ls­ka­pet i Åbon pu­heen­joh­ta­jan Eli­sa­beth Björn­vi­kin kans­sa.

Ky­sees­sä on kak­si­o­sai­nen reit­ti, jon­ka pi­dem­pi lenk­ki kier­te­lee tuo­mi­o­kir­kon ja Var­ti­o­vuo­ren mai­se­mis­sa. Ly­hy­em­pi noin puo­len tun­nin kä­ve­ly­o­suus si­joit­tuu Yli­o­pis­ton­mä­en ja Åbo Aka­de­min ym­pä­ris­töön. Koh­tei­den va­lin­nas­sa on ol­lut tee­ma­na "ke­mi­aa Tu­rus­sa en­nen ja nyt".

Rei­tin liit­tä­mi­ses­tä Tu­run mui­hin tee­ma­reit­tei­hin on teh­ty esi­tys kau­pun­gin kult­tuu­ri­toi­mel­le. Tar­kem­mat tie­dot hank­kees­ta sekä päi­vi­tyk­sis­tä ovat näh­tä­vis­sä Tu­run Ke­mis­ti­ker­hon net­ti­si­vuil­la.

Maa­il­man­mai­nee­seen Jo­han Ga­do­lin ko­ho­si vuon­na 1794 löy­tä­es­sään yt­t­riu­mik­si ni­me­ä­män­sä al­ku­ai­neen. Sen hän mää­rit­ti ki­vi­näyt­tees­tä, joka oli pe­räi­sin Tuk­hol­man lie­pees­sä si­jain­neen Yt­ter­byn lou­hok­sel­ta.

Löy­tä­jä ni­me­si al­ku­ai­neen löy­tö­pai­kan mu­kaan. Muut­kin Ga­do­li­nin näyt­tei­siin liit­ty­vät ana­lyy­sit käyn­nis­ti­vät tuol­loin var­sin tun­te­mat­to­mien maa­me­tal­lien tut­ki­mi­sen. Mai­nit­tu al­ku­ai­ne­ryh­mä on ny­kyi­sin erit­täin tär­ke­äs­sä ase­mas­sa lää­ke­tie­teen ana­ly­tii­kan, elekt­ro­nii­kan ja ak­ku­te­ol­li­suu­den raa­ka-ai­nee­na.

Pro­fes­so­ri Ga­do­li­nin kiin­nos­tus suun­tau­tui ke­mi­an li­säk­si mo­nel­le muul­le­kin luon­non­tie­teen alal­le. Hä­nel­lä oli Kas­ken­mä­en la­el­la pait­si la­bo­ra­to­ri­on­sa, myös suu­ri puu­tar­ha, jos­sa oli sa­to­ja ome­na­pui­ta ja mui­ta hyö­ty­kas­ve­ja.

Ga­do­lin osal­lis­tui ak­tii­vi­ses­ti Suo­men Ta­lous­seu­ran toi­min­taan, oli mu­ka­na pa­ni­mo- ja tis­laus­hank­keis­sa ja har­joit­ti maa­ta­lout­ta pait­si omis­ta­mas­saan Su­ni­lan kar­ta­nos­sa My­nä­mä­el­lä, niin myös ti­loil­laan Vih­din Ojak­ka­las­sa ja Tu­run Sa­ra­mä­es­sä.

Ke­sä­kui­sen Ga­do­lin­päi­vän oh­jel­maan kuu­lui myös Jo­han Ga­do­li­nin kir­jas­ton esit­te­ly. Åbo Aka­de­min hal­lus­sa ole­va kir­ja­ko­ko­el­ma kä­sit­tää 3400 ni­det­tä, jois­ta va­him­mat on pai­net­tu 1500-lu­vul­la.

Ky­sees­sä on mit­ta­va ko­ko­el­ma kir­jal­li­suut­ta use­an vuo­si­sa­dan ajal­ta kä­sit­tä­en pai­nat­tei­ta muun mu­as­sa ke­mi­an, lää­ke­tie­teen ja puu­tar­han­hoi­don alal­ta.

– Ga­do­lin oli 1800-lu­vul­la kiin­nos­tu­nut myös kan­san­ta­lou­des­ta ja kas­vin­vil­je­lys­tä ja tämä nä­kyy hä­nen kir­ja­han­kin­nois­saan, ker­too jul­kai­sui­hin pe­reh­ty­nyt tut­ki­ja, Åbo Aka­de­min kir­jas­ton­hoi­ta­ja eme­ri­ta Eva Cos­ti­an­der-Hul­den.

Hä­nen kans­saan ar­vo­kas­ta ko­ko­el­maa esit­te­li kir­jas­ton­hoi­ta­ja Hei­di Hon­ga. He ker­toi­vat, et­tä kir­jan­sa Jo­han hank­ki ai­kan­sa vä­hien kir­ja­kaup­po­jen kaut­ta sekä myös ys­tä­vien­sä ja kol­le­goit­ten­sa avus­tuk­sel­la koti- ja ul­ko­mai­sil­ta vä­lit­tä­jil­tä.

Tu­run palo vuon­na 1827 tu­ho­si val­ta­vat mää­rät Tu­run Aka­te­mi­an ja yk­sit­täis­ten tut­ki­joi­den tie­teel­lis­tä ma­te­ri­aa­lia; kir­jal­li­suut­ta ja ko­ko­el­mia. Sat­tui kui­ten­kin niin, et­tä suu­rin osa Jo­han Ga­do­li­nin kir­jois­ta oli pa­lon ai­ka­na My­nä­mä­en Su­ni­las­sa, kos­ka pro­fes­so­ri oli jo 1822 väis­ty­nyt ak­tii­vi­sis­ta ope­tus­teh­tä­vis­tään ja viet­ti ai­kaa maa­ti­loil­laan.

Tut­ki­ja Eva Cos­ti­an­der-Hul­den pai­not­taa, et­tä nyt tämä Åbo Aka­de­min hal­lus­sa ole­va his­to­ri­al­li­nen ma­te­ri­aa­li on kir­jat­tu Unes­con Maa­il­man­muis­ti-oh­jel­man kan­sal­li­seen osi­oon, mikä osoit­taa, et­tä Ga­do­li­nin kir­ja­ko­ko­el­mal­la on suu­ri mer­ki­tys tie­teen his­to­ri­al­le.

Näköislehdet


Joululehti

Kysely