Turkuun kemian tutkimuksen historiaan liittyvä kulttuurireitti
Juhani Heino
Suomen kaikkien aikojen kuuluisin kemisti, Turun akatemian professori Johan Gadolin, kuoli 92-vuotiaana Mynämäellä Sunilan kartanon keinutuolissa 5. kesäkuuta 1852.
Vuosipäivänä on turkulaisilla kemisteillä ollut tapana jo 60-luvulta lähtien järjestää erityinen Gadolinpäivä alaan liittyvine ohjelmineen. Päivän päättää käynti Mynämäen hautausmaalla, jossa vuorovuosina Turun Kemistikerhon ja Kemiska Sällskapet i Åbon edustajat laskevat kukat prof. Gadolinin haudalle.
Tänä vuonna ohjelmaan Turussa kuului muun muassa kemian tutkimuksen historiaan liittyvän kulttuurireitin julkistaminen.
Yliopistonmäellä Aurum-rakennuksessa pidettyyn tilaisuuteen oli kutsuttu myös Gadolinin muistoa Mynämäellä vaalivia tahoja. Mukana olivat kunnan kulttuuritoimen ja lukion sekä Wirmo-Seuran ja Rotaryklubin edustajat.
– Johan Gadolin toimi Turussa ensin kemian apulaisprofessorina ja vuodet 1797–1822 varsinaisena professorina. Hän kuului aikansa taitavimpiin analyytikoihin ja nosti Suomen kemiantutkimuksen nopeasti kansainväliselle tasolle, kertoi Turun Kemistikerhon puheenjohtaja Riina Suntioinen.
Suntioinen esitteli ideoimaansa kulttuurireittiä yhdessä Kemiska Sällskapet i Åbon puheenjohtajan Elisabeth Björnvikin kanssa.
Kyseessä on kaksiosainen reitti, jonka pidempi lenkki kiertelee tuomiokirkon ja Vartiovuoren maisemissa. Lyhyempi noin puolen tunnin kävelyosuus sijoittuu Yliopistonmäen ja Åbo Akademin ympäristöön. Kohteiden valinnassa on ollut teemana "kemiaa Turussa ennen ja nyt".
Reitin liittämisestä Turun muihin teemareitteihin on tehty esitys kaupungin kulttuuritoimelle. Tarkemmat tiedot hankkeesta sekä päivityksistä ovat nähtävissä Turun Kemistikerhon nettisivuilla.
Maailmanmaineeseen Johan Gadolin kohosi vuonna 1794 löytäessään yttriumiksi nimeämänsä alkuaineen. Sen hän määritti kivinäytteestä, joka oli peräisin Tukholman liepeessä sijainneen Ytterbyn louhokselta.
Löytäjä nimesi alkuaineen löytöpaikan mukaan. Muutkin Gadolinin näytteisiin liittyvät analyysit käynnistivät tuolloin varsin tuntemattomien maametallien tutkimisen. Mainittu alkuaineryhmä on nykyisin erittäin tärkeässä asemassa lääketieteen analytiikan, elektroniikan ja akkuteollisuuden raaka-aineena.
Professori Gadolinin kiinnostus suuntautui kemian lisäksi monelle muullekin luonnontieteen alalle. Hänellä oli Kaskenmäen laella paitsi laboratorionsa, myös suuri puutarha, jossa oli satoja omenapuita ja muita hyötykasveja.
Gadolin osallistui aktiivisesti Suomen Talousseuran toimintaan, oli mukana panimo- ja tislaushankkeissa ja harjoitti maataloutta paitsi omistamassaan Sunilan kartanossa Mynämäellä, niin myös tiloillaan Vihdin Ojakkalassa ja Turun Saramäessä.
Kesäkuisen Gadolinpäivän ohjelmaan kuului myös Johan Gadolinin kirjaston esittely. Åbo Akademin hallussa oleva kirjakokoelma käsittää 3400 nidettä, joista vahimmat on painettu 1500-luvulla.
Kyseessä on mittava kokoelma kirjallisuutta usean vuosisadan ajalta käsittäen painatteita muun muassa kemian, lääketieteen ja puutarhanhoidon alalta.
– Gadolin oli 1800-luvulla kiinnostunut myös kansantaloudesta ja kasvinviljelystä ja tämä näkyy hänen kirjahankinnoissaan, kertoo julkaisuihin perehtynyt tutkija, Åbo Akademin kirjastonhoitaja emerita Eva Costiander-Hulden.
Hänen kanssaan arvokasta kokoelmaa esitteli kirjastonhoitaja Heidi Honga. He kertoivat, että kirjansa Johan hankki aikansa vähien kirjakauppojen kautta sekä myös ystäviensä ja kollegoittensa avustuksella koti- ja ulkomaisilta välittäjiltä.
Turun palo vuonna 1827 tuhosi valtavat määrät Turun Akatemian ja yksittäisten tutkijoiden tieteellistä materiaalia; kirjallisuutta ja kokoelmia. Sattui kuitenkin niin, että suurin osa Johan Gadolinin kirjoista oli palon aikana Mynämäen Sunilassa, koska professori oli jo 1822 väistynyt aktiivisista opetustehtävistään ja vietti aikaa maatiloillaan.
Tutkija Eva Costiander-Hulden painottaa, että nyt tämä Åbo Akademin hallussa oleva historiallinen materiaali on kirjattu Unescon Maailmanmuisti-ohjelman kansalliseen osioon, mikä osoittaa, että Gadolinin kirjakokoelmalla on suuri merkitys tieteen historialle.