Simo Helenius ja vuorijalavasta veistämänsä Suomi 100 -neito.
Harri Suomalainen
Harri Suomalainen
Vehmaan kunta markkinoi itseään uudella puukoululla. Nyt markkinointiin voi lisätä myös kirjastoon rakennettu taiteilija Simo Heleniuksen puuhuone, joka on esillä joulukuun loppuun asti.
– Lähes kaikki työt on tehty lähiympäristöstäni Turun Raunistulasta kaadetuista ja karsituista vuorijalavista. Sitä on helppo työstää, ja sitä minulla on tällä hetkellä riittävästi varastossa, sanoo 78-vuotias Simo Helenius, jonka puukiipeilyn ja -karsinnan vaimo ja lapset ovat näinä päivinä kieltäneet.
Raunistulassa polkupyörällä liikkuva ja ilman turvavaljaita työskennellyt Helenius oli varma naapuriapu puiden karsinnoissa.
– Synnyin Turun läänin Koskella, ja pihapiirissämme oli leveälle harottava kymmenmetrinen mänty, jossa kiipeilin pienestä pitäen. Puuta olen veistellyt lapsesta asti, sanoo Helenius ja esittelee ylpeänä lukuisia etusormen viiltoarpia.
Simo Helenius kävi Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulun vuosina 1966–1969. Turkuun hän oli muuttanut muutama vuotta taideopintojen alkamista.
– Ei taiteilijan ura mikään selkeä päämäärä minulle ollut. Opiskelurahojakin jouduin alkuun Turussa hankkimaan betonitöissä Ruolalla ja Semeralla sekä huonekalupuolella Korhosella. Kun pääsin piirustuskouluun, niin ensimmäisen vuoden jälkeen siellä alkoi Rauno Äijälän vetämä kuvanveistolinja. Se oli ehdottomasti minun suuntaukseni eli sinne, muistelee Helenius.
Heleniuksen ensimmäisen puukauden töitä kuvasi taidehistorijoitsija Tove Holländer 1990-luvun alun esitteessä, että meneillään olisi Simo Heleniuksen toisen puukauden, jonka lähtökohta ei ole enää figuratiivinen. Liekö meneillään sitten kolmas puukausi.
– Kyllä figuratiivisuus on minun nykytyöskentelyssäni etusijalla. Ehkä se johtuu koulutustaustastani.
Simo Heleniuksen työt eivät koskaan ole sulautuneet muotitrendeihin, kirjoitti Tove Holländer 90-luvun alussa. Hänen mukaansa Helenius halusi olla yksinäinen susi, joka halusi pysytellä eri taideryhmien ulkopuolella. Osana suomalaista avantgardea, halua luopua raskaasta kuvanveistotaiteesta materiaalin ja ilmeen puolesta rajoja kokeillen, siinä hän onnistui, kirjoitti Holländer.
Simo Heleniuksen cv-, teos- ja näyttelyluettelo on pitkä kuin nälkävuosi, johon voi tutustua Vehmaan kirjastossa.