Sari Honkasalo
Yhteisötaiteilijalle korona-aika on ollut ahdistavaa siinä mielessä, että ei ole ollut yhteisöä. Saarekkeessa ei ole voinut pitää tapahtumia, joten se on käytännössä toiminut yhteisötaiteilija Pia Bartschin työhuoneena. Nyt ovat kaikki kuitenkin tervetulleita tekemään projekteja, koronarajoitukset aina tarkasti huomioiden.
– Tällä hetkellä ja kenties vielä kauan, on vaikeaa järjestää isommille porukoille mitään, niin tänne voi tulla sisään aina kun paikalla olen, osallistumaan johonkin käynnissä olevaan projektiin tai ehdottamaan ensi vuodelle jotakin uutta, mitä kukakin haluaisi tehdä pienessä ryhmässä tai vain kanssani. Mitään erityistä taiteenlajia täällä ei suosita, vaan kokeilemaan pääsee monenlaista. Yleensä olen täällä keskiviikosta perjantaihin, hän toteaa.
Sara Mobergin Näyteikkuna-performanssisarjan ideaa Bartsch piti sikälikin hyvänä, että Saarekkeen jatko on tällä hetkellä epävarma, kun entisen kirjakaupan tilat ovat olleet ulosoton kautta myynnissä. Saareke on toiminut tiloissa vuokralaisena nyt muutaman vuoden.
– Jos joudumme lähtemään täältä, niin tämä performanssisarja olisi sitten joutsenlaulu. On ollut surullista seurata, miten täällä liike toisensa jälkeen loppuu. Me haluamme täällä osaltamme tarjota paikan, jossa voi kehittää taide- ja kulttuuriprojekteja yhdessä. Minun toimintani kuitenkin jatkuu, tilasta riippumatta, Pia Bartsch toteaa.
Saarekkeeseen tehdään myös jouluikkunaa, jonka tekemiseen voi kuka tahansa tulla osallistumaan.
– Ajatuksena on tehdä Nooan arkki -tyyppinen seimi, jossa on paljon eläimiä. Ne tulevat olemaan uhanalaisia eläimiä teemalla Viimeinen joulumme? Eläimet tehdään simppelisti pahvista leikkaamalla, ja tekeminen voidaan toteuttaa osissa niin, että jokaiselle löytyy sopivaa tekemistä.
Pialta löytyy pitkä ja surullinen lista niin Suomen kuin koko maailman uhanalaisista eläimistä, joista voi valita itselleen sopivan.
Sara Moberg, joka osallistuu myös muihin joulukuun yhteisötaideprojekteihin, lähti mukaan ensimmäisen kerran pari vuotta sitten. Opettavaisinta hän toteaa olleen sen, että asiat eivät tapahdu niinkuin itse haluaa. Mielipiteet yhteisötaideteosta tehdessä voivat olla hyvin ristiriitaisia.
– On opeteltava muiden kanssa toimimista, vaikka on eri mieltä.
Pia Bartsch toteaakin, että yhteisötaiteessa yhteiseen päämäärään päästään kompromissien kautta, ja samalla opitaan kunnioittamaan muita ihmisiä.