Pyhämaan Kotiseutuyhdistys ja Uudenkaupungin museo ovat laatineet uuden mobiilioppaan Pyhämaan kirkonkylän alueelta. Älylaitteella käytettävä opas esittelee Pyhämaan menneisyyttä kaikkiaan kahdeksan eri pysähdyspaikan avulla.
Mobiiliopas pohjautuu alun perin Katriina Kaitila-Karttusen Pyhämaan kotiseutuyhdistykselle aikanaan sihteerinä toimiessaan laatimaan Pyhämaan kulttuuripolku -esitteeseen. Pyhämaan idyllinen kylämiljöö kutsuu aikamatkalle menneeseen. Millaista oli elämä luodolla entisaikaan? Miten kylämiljöö on muuttunut, vai onko se muuttunut? Oppaan avulla saa tietoa muun muassa Laihosen torpasta, Pyhämaan koulujen historiasta, kirkoista ja hautausmaasta, Myllynkallion mamsellimyllystä, laivanrakennuksesta ja kalastuksesta sekä Pyhämaan kaupoista.
Pyhämaalaiseen elämäntapaan on kuulunut ylpeys omista juurista, naapuriapu ja talkoohenki. Karulla luodolla toimeentulon edellytyksenä oli auttaminen. Myös ylemmiltä voimilta ja ainutlaatuiselta Uhrikirkolta pyydettiin apua ja pyydetään vielä nykyäänkin. Yksi oppaan kohteista on Myllynkallio, johon on juuri valmistunut pyhämaalaisten yhteistyöllä kulttuuriportaat. Nousemalla portaat tai valitsemalla esteettömän polun kalliolle, voi mamsellimyllyn vieressä ihailla Mannerveden maisemia.
Mobiilioppaan käyttö on ilmaista ja se toimii älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Sen käyttöä varten ei tarvitse ladata erillistä sovellusta, vaan siihen pääsee normaalisti nettiselaimen kautta. Oppaaseen pääsee osoitteesta https://tarinasoitin.fi/pyhamaa.
Oppaan ovat käytännössä tehneet Mirkka Ali-Laurila Pyhämaan Kotiseutuyhdistyksestä, joka vastaa sisällön suunnittelusta, teksteistä ja osasta kuvituksesta, ja Mari Jalava Uudenkaupungin museosta, joka vastaa teknisestä toteutuksesta ja osasta kuvituksesta. Aineistona on käytetty myös Pyhämaan perinnepiirin keräämiä vanhoja valokuvia. Kaikkiaan oppaassa on vanhoja valokuvia noin 30.
Fakta
Uudenkaupungin museolle Pyhämaan mobiiliopas on jo 12. Seinätön museo -opas.
Vastaavien oppaiden avulla voi tutustua muun muassa Uudenkaupungin julkisiin taideteoksiin, Kaupunginlahden historiaan, Ruokolanjärven alueen menneisyyteen tai Uudenkaupungin rauhaan liittyviin paikkoihin.
Kaikki museon mobiilioppaat löytyvät osoitteesta https://tarinasoitin.fi/uudenkaupunginmuseo.