Maamiesseurantaloa käytetään edelleen aktiivisesti merimaskulaisten harrastustoimintaan.
Riikka Kulla
Merimaskun Maamiesseurantalo on jo 90 vuoden ajan koonnut merimaskulaisia suojiinsa niin moninaisten harrastuksien pariin kuin erilaisiin juhliin aina iltamista hirvipeijaisiin ja lämminhenkisiin perhejuhliin.
Maamiesseurantalon kannatusyhdistys kutsuu nyt pitkän historian kunniaksi merimaskulaisia talon käyttäjiä ja muita vanhoista rakennuksista kiinnostuneita tutustumaan historialliseen rakennukseen.
Merimaskun Maamiesseurantalo tutuksi -tilaisuus järjestetään lauantaina 7.5. klo 14 talolla (Killaistentie 40) Tilaisuus on maksuton, ja sen päätteeksi on kahvitarjoilu.
"Vanha rakennus on kuin antiikkinen piironki", on arkkitehti Viri Teppo-Pärnä, toinen tilaisuuden puhujista sanonut. Se kätkee sisäänsä aarteita ja tarinoita, joita ei ensi silmäyksellä huomaa, mutta jotka lähemmin tarkasteltuna ilahduttavat ja riemastuttavat.
Teppo-Pärnä on erikoistunut vanhan rakennuskannan ja kulttuurimaiseman suojeluun. Hän on Rakennusperinteen Ystävät ry:n perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja.
Entä kuka aikoinaan suunnitteli rakennuksen? Museoamanuenssi Ulla Clerc on tutkinut 1900-luvun alkupuolella Lounais-Suomen maanviljelysseuran rakennusneuvojana toiminutta Onni Tourua, ja nyt hän pohtii, onko myös Merimaskun Maamiesseurantalo Tourun suunnittelema.
Clerc työskentelee Naantalin museossa. Clerc on Rakennusperinteen Ystävät ry:n puheenjohtaja ja sen julkaiseman Tuuma-lehden päätoimittaja.
Lopuksi esiintyy merimaskulainen Flikat-kuoro.
– Meille laulaminen on tärkeä harrastus ruuhkavuosien keskellä. Esiinnymme iloisen rennolla otteella ja monipuolisella ohjelmistolla, kertoo kuoron jäsen Iida Santalahti.
Talo rakennettiin talkoovoimin alun perin suojeluskuntataloksi, ja sen vihkiäisiä vietettiin helmikuussa 1932.
Kun suojeluskunnat sotien jälkeen lakkautettiin, talon omistus siirtyi Merimaskun maamiesseuralle. Nykyisin taloa ylläpitää talkoovoimin Merimaskun Maamiesseurantalon kannatusyhdistys.
Naantalin kaupungin avustus mahdollistaa Maamiesseurantalon käytön merimaskulaisten harrastustoimintaan. Talolla kokoontuvat esimerkiksi Ahdon liikuntaryhmät ja Merimaskun teatteri harjoituksiinsa.
Toiminnalla on pitkät perinteet: Voimistelu- ja urheiluseura Merimaskun Ahdon perustava kokous pidettiin talolla elokuussa 1945, ja seuran toiminta keskittyi vuosikymmenien ajan talolle ja sen ympäristöön. Jo 1930-luvulla alkanut teatteritoiminta siirtyi Ahdon yhteyteen 1946, ja nyttemmin Merimaskun teatteri on osa Merimasku-Seuran toimintaa.