Kahdeksankymppisen kempeleläisen Aulis Palmroosin koti-ikävä lapsuuden maisemiin Kustavissa kiteytyi levylliseksi musiikkia.
– Olen syntyperäinen rahilainen sota-ajan lapsi. Opiskelin Naantalissa ja pääsin ylioppilaaksi vuonna 1961.
Palmroos valmistui Turun opettajakoulutuslaitoksesta vuonna 1963 ja ammatti vei miehen Kainuun ja Keski-Suomen kautta Ouluun, jossa hän jäi eläkkeelle vuonna 2001.
Palmroos on aiemmin osallistunut laulukilpailuihin ja menestynyt valtakunnallisissa finaaleissa. Tätä levyä ennen hän ei kuitenkaan ole tehnyt omia sävellyksiä.
– Korona-aika toi idean kokeilla omien sävellysten tekoa. Kuluneen vuoden aikana syntyivät sanat ja sävelet neljän kappaleen EP-levyyn.
Levyn tekoa Palmroos kuvaa perheyritykseksi. Aulis Palmroos vastaa kappaleiden sanoista ja sävelistä, pojanpoika J. Palmroos sovituksista ja levyn tuottamisesta. Hän myös laulaa ja soittaa rumpuja ja koskettimia levyllä.
Levyn nimi on Suvi-ilta Kustavissa. Valssi on täynnä lapsen kaipuuta saariston luontoon, kuvailee Palmroos.
Levyllä on myös tango ja kaksi foksia, joiden sanoituksissa palataan Palmroosin lapsuus- ja nuoruusaikaan ja vaimon kotiseudulle Kainuuseen.
Kaiho kotiseudulle on ollut kova. Palmroos kertoo tuoneensa bussilasteittain luokkaretkeläisiä tutustumaan lounaiseen saaristoon.
Musiikin merkitystä ihmisille ei voi liikaa korostaa. Palmroos on käynyt pitkään ilahduttamassa vanhainkodeissa asuvia ikäihmisiä laulullaan, välillä yksin, välillä eri kokoonpanoissa.
– Se hetki, kun ihmisen silmistä näkee, että musiikki koskettaa häntä, merkitsee minulle paljon.
Sitä Aulis Palmroos harmittelee, että koronan vuoksi hän ei pääse itse toimittamaan perille viittä levyä, jotka lahjoittaa kunnalle, mutta jospa taas kesällä pääsisi tutuille rantakallioille.
Makupaloja kappaleista löytyy Youtubesta laulajan nimellä.