Metsäiseen marjasuklaaseen sulatetaan raakasuklaarouhetta ja koristellaan metsämarjoilla ja syötävillä kukilla.
Nina Soini
Kimppakalaaseissa mukana myös Maskun ja Naantalin 4H
Yksi 4H-toiminnan keskeisimmistä tavoitteista on kannustaa nuoria kestäviin elämäntapoihin, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä. Helposti lähestyttävä tapa tähän on huomion kiinnittäminen ruokailuvalintoihin.
Liedon, Turun, Paimio-Sauvon, Naantalin ja Maskun-Ruskon-Vahdon 4H-yhdistykset ovat mukana Kimppakalaasit -hankkeessa, jossa etsitään ja jaetaan maiden rajat ylittävässä kylähengessä ekologisia ruokaratkaisuja.
Kansainvälisenä yhteistyökumppanina on itävaltalainen LAG Südburgenland Plus.
Hankkeen englanninkielinen nimi, Village feast, tarkoittaa yhteisiä juhlia, esimerkiksi kyläjuhlia.
Tavoitteena on ekologisten elämäntapojen vakiinnuttaminen erityisesti ruokailutottumuksiin. Hankkeessa järjestetään esimerkiksi kursseja ja työpajoja liittyen muun muassa parvekeviljelyyn, minkä lisäksi toteutetaan tutustumiskäyntejä ekologisiin kohteisiin.
Itävallasta hankkeeseen osallistuu nuoria maanviljelijöitä, jotka toivovat uusia, ekologisempia vaihtoehtoja esimerkiksi ravintoloihin hampurilaisten rinnalle.
Koronapandemia on nyt hankaloittanut kansainvälistä yhteistyötä ja viivyttänyt suunniteltuja toimia. Maiden välillä matkustaminen ja itse kimppakalaasien toteuttaminen vallitsevassa tilanteessa ei ole ollut mahdollista.
Kaikkea korona ei ole kuitenkaan pysäyttänyt. Esimerkiksi erilaisia villiruokareseptejä on vaihdettu ja maiden sisäisiä työpajoja ja retkiä on pystytty järjestämään.
Suomen puolella järjestettiin syksyllä sieniretkiä, joissa nuoret pääsivät tutustumaan lähimetsiin ja oppivat hyödyntämään ekologista ruokaa läheltä. Suunnitteilla on myös retki luomumaatilalle, kalastusiltoja sekä villiyrttikurssi.
Kimppakalaasien kautta voi oppia uusia ekologisia reseptejä ja vahvistaa kestäviä elämänarvoja. Vaikka kyseessä on iso kansainvälinen projekti, tarjoaa se yksilötasolla arkeen uusia näkökulmia. Hanke tuo luonnon lähelle ja opettaa nuoria hyödyntämään luontoa ekologisesti.
Syötävien sienten tunnistaminen, villiyrttien hyödyntäminen ja kansainvälinen kommunikaatio ovat taitoja, jotka hyödyttävät yksilön lisäksi koko maapalloa.
Hankkeen luontoystävälliset reseptit ovat kaikkien hyödynnettävissä hanketta toteuttavien 4H-yhdistysten sivuilla.
Taivassalossa viime syksynä pidetyn lähiruokaillan annista löytyy ohjeet metsäiseen marjasuklaaseen, herkkutattipataan ja hirvipaistiin.
Maaliskuussa 2020 alkanut hanke kestää vuoden 2022 loppuun.