Mynämäen valtuustossa on monia kertoja pyydetty Perusturvakuntayhtymä Akselilta tiedotusta, joka avaisi talouslukuja paremmin. Nyt esityslistan liitteenä oli varsin selkosanainen, kommenttejakin sisältävä toteumaraportti tammi-elokuulta.
Osa sen sisältämistä asioista ei ole mukavaa luettavaa, vaikkakin valtuuston maanantaisessa kokouksessa tuli esille positiivisena asiana, että Akselin menojen ei odoteta tänä vuonna ylittyvän Mynämäen osalta samassa määrin kuin aikaisemmin.
Hyvää luvuissa on sekin, että jonot lääkärin vastaanotolle ovat lyhentyneet. Tosin sitähän ei tiedetä, miten suurelta osin se johtuu siitä, että lääkäriä tarvitsevat ovat koronan pelossa jättäneet ajan varaamatta.
Mutta erityisen ikävä luku on se, että mynämäkeläisiä, nousiaislaisia ja maskulaisia lapsia on sijoitettuna lastensuojelulaitoksiin yhteensä 56. Tammikuusta elokuuhun määrä nousi kuudella.
Budjetissa oli varauduttu siihen, että tänä vuonna huostassa on 42 lasta.
– Toteumaraportissa näkyy yhteiskunnan epävakaa tila. Suurella osalla menee tosi hyvin, mutta niillä joilla menee huonosti, menee sitten tosi huonosti. 20 prosenttia väestöstä käyttää 80 prosenttia sote-palveluista, ja erityisesti sosiaalipalveluista, totesi Tuula Toivonen (sd.).
Määrää, prosentteja ja eurojakin pahemmin tilannetta kuvaa tämä raportin fakta: kuluvan vuoden sijoituksissa on useita sellaisia, joilla ei ole aiempaa historiaa sosiaalitoimen palveluissa, vaan asiakkuus on alkanut suoraan kiireellisestä sijoituksesta eikä heidän avuntarvettaan ole voitu arvioida aikaisemmin.
Toivottavasti tämä ei johdu siitä, että on säästetty jossakin ennaltaehkäisevän työn kohdassa, joka olisi näiden perheiden tilanteeseen pystynyt tarttumaan ennen kuin ainoa vaihtoehto on äkillinen huostaanotto.
Taloudellisestikin ajatellen niissä puhutaan summista, joiden vastapainoksi saa etsiä aika paljon säästöjä kunnan muusta toiminnasta tai myydä kunnan omaisuutta.
Kuntalaisten verotusta valtuusto ei korottanut, vaikka moni mainitsi, että paineita siihen on, ja talousseminaarissa ja talouden tasapainottamisryhmässä on siitä keskusteltu.
Talous pyritään pitämään tasapainossa jo päätetyillä säästöillä ja sillä toiveella, että valtio antaisi haettua harkinnanvaraista avustusta. Sitä hakiessa on valtiolle ilmoitettu, mitä on jo itse yritetty tilanteen parantamiseksi tehdä.
Nyt tosin päätettyihin säästöihinkin palataan, sillä kokoomuksen valtuustoryhmä esitti aloitteessaan, että henkilöstön lomautukset keskeytettäisiin, koska niillä on ollut negatiivisia vaikutuksia niin henkilöstöön kuin palvelujen käyttäjiin erityisesti koronatilanteen jatkuessa.
Seuraavan vuoden talousarvio on usein käsitelty samassa kokouksessa kuin verot, mutta nyt sen laadinta on vielä kesken.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Myllymäki (kesk.) etsii yleensä puheenvuoroissaan pilviin myös hopeareunuksia, mutta myönsi nyt, että nykyisessä talouden näkymässä on ollut harvinaisen vaikea miettiä, millä valtionosuuksilla ja veroäyrillä ensi vuonna pystytään tehtäviä hoitamaan.
– Kertaakaan kunnallisurani aikana tulevan vuoden näkymät eivät ole olleet näin epävarmoja kuin ne tällä hetkellä on, Myllymäki totesi.
Kaiken kaikkiaan Mynämäen valtuusto oli maanantaina poikkeuksellisen hiljainen. Vaikka veroprosentit ovat niin sanottu iso asia, ei ryhmäpuheenvuorojakaan käyty.
Sari Honkasalo
Huom. Kirjoituksesta korjattu Myllymäen puoluekanta.