JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Uusikaupunki
6.9.2021 15.40

Yhden puun satoa kaikki

Saa­ra Huo­vi­nen

Ju­ha­ni ja Sir­pa Al­ki­on puu­tar­has­sa Lo­ka­lah­del­la riit­tää ome­naa. Yk­si ai­noa Sa­ri­o­la-ome­na­puu tuot­ti 12 laa­ti­kol­lis­ta ome­noi­ta, yh­teen­sä 145 ki­log­ram­maa. Pui­ta ome­na­tar­has­sa on 15, ja osa sa­dos­ta vie­lä ke­rää­mät­tä.

– Tämä puu on 30 vuot­ta van­ha, ja tä­män­vuo­ti­nen sato on sen en­nä­tys. Toi­nen Sa­ri­o­la-puu on kak­si vuot­ta van­hem­pi, ja veik­kaan et­tä se voi­si tuot­taa tänä vuon­na 200 ki­loa, kun­han pääs­tään poi­mi­maan, Ju­ha­ni Sa­ri­o­la ker­too.

Al­ki­ot muut­ti­vat ny­kyi­seen ko­tiin­sa yli 40 vuot­ta sit­ten ja is­tut­ti­vat en­sim­mäi­set ome­na­puun­sa sil­loin. La­jik­kei­ta on yli kym­me­nen.

Ome­nois­ta on teh­ty tänä syk­sy­nä lit­ra­kau­pal­la me­hua, mut­ta nii­tä on an­net­tu pois­kin.

– Jos joku kiin­nos­tuu saa­maan ome­noi­ta, mie­lel­lä­ni an­nan. Sa­ri­o­la on jon­kun mie­les­tä kaik­kein pa­ras tal­vi­o­me­na, ja jos on hyvä kyl­mä­säi­ly­tys, sitä voi vie­lä jou­lu­na syö­dä, Al­kio sa­noo.

Vak­ka ker­toi pa­ris­kun­nan puu­tar­has­ta laa­jem­min ke­sä­kuus­sa 2020.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely