JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Uusikaupunki
9.9.2022 15.22

Wintterin taidetyöryhmä aloitti työnsä

Uu­den­kau­pun­gin mo­ni­toi­mi­ja­ta­lo Wint­te­riin tu­le­vaa tai­de­han­kin­taa on hy­vin­voin­ti- ja va­paa-ai­ka­lau­ta­kun­nan pää­tök­sel­lä ni­met­ty edis­tä­mään työ­ryh­mä, joka on lop­pu­ke­sän ai­ka­na ryh­ty­nyt val­mis­te­le­maan Wint­te­rin tai­de­han­ket­ta. Työ­ryh­män teh­tä­vä­nä on pait­si val­mis­tel­la tai­de­hank­keen ai­ka­tau­lua ja bud­jet­tia sekä tai­tei­li­ja- ja te­os­va­lin­taa myös osal­lis­taa kun­ta­lai­sia vai­kut­ta­maan tai­tee­seen oi­kea-ai­kai­ses­ti.

– Wint­te­rin ko­koi­ses­sa hank­kees­sa oli­si ky­syn­tää myös tai­de­koor­di­naat­to­ril­le. Ra­ken­nus­hank­keen ja sii­hen si­säl­ly­tet­tä­vän tai­de­hank­keen pi­tää su­lau­tua sau­mat­to­mas­ti yh­teen, jo­ten am­mat­ti­tai­toi­nen koor­di­noin­ti on tar­peen, sa­noo tai­de­työ­ryh­mäs­sä Var­si­nais-Suo­men alu­eel­li­sen vas­tuu­mu­se­on edus­ta­ja­na toi­mi­va Vil­le-Mat­ti Raut­jo­ki.

– Läh­tö­koh­ta­na tai­de­hank­keis­sa on tie­tys­ti se, mil­lai­set ti­lat on tu­los­sa ja mil­lai­sia nii­den käyt­tä­jät ovat, sit­ten muo­dos­te­taan mie­li­pi­de sii­tä, mitä ti­laa­ja ha­lu­aa. Eli luo­daan tie­tyn­lai­set raa­mit mut­ta jä­te­tään myös tai­tei­li­joil­le va­paus ide­oi­da ja luo­da, hän tii­vis­tää.

Wint­te­rin koh­dal­la ky­see­seen voi tul­la yk­si tai use­am­pi teos. Suo­mes­sa jo 60-lu­vul­ta läh­tien käy­tös­sä ol­leen pro­sent­ti­pe­ri­aat­teen mu­kai­ses­ti vä­hin­tään yk­si pro­sent­ti ra­ken­nus­kus­tan­nuk­sis­ta käy­te­tään tai­tee­seen. Käy­tän­nös­sä pro­sent­ti­o­suus vaih­te­lee 0,5 ja 2 pro­sen­tin vä­lil­lä.

Suo­mes­sa 79 kun­taa on teh­nyt pro­sent­ti­pe­ri­aa­te­pää­tök­sen. Var­si­nais-Suo­mes­sa pää­tök­sen ovat teh­neet Kaa­ri­na, Ke­mi­ön­saa­ri, Mas­ku ja Salo. Näi­den li­säk­si pe­ri­aa­tet­ta ovat hank­keis­saan nou­dat­ta­neet esi­mer­kik­si Lai­ti­la ja Tur­ku.

– On ai­van ym­mär­ret­tä­vää, et­tä ker­ta­han­kin­ta­na sum­ma tun­tuu suu­rel­ta, mut­ta kun se suh­teu­te­taan koko ra­ken­nuk­sen käyt­töi­kään, raha on pie­ni ja sen vai­ku­tuk­set mo­nin­ker­tai­set, Raut­jo­ki huo­maut­taa.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely