JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Vesa-Pekka Rikkosella ja Petri Tuiskalalla on suunnitelmissa pysyä hommissa, kunnes monitoimijatalo on käyttökunnossa.

Vesa-Pekka Rikkosella ja Petri Tuiskalalla on suunnitelmissa pysyä hommissa, kunnes monitoimijatalo on käyttökunnossa.

Uudenkaupungin kaupunki

Uutiset
18.5.2023 12.25

Wintteri on rakentajille ainutlaatuinen kokemus

Mo­ni­toi­mi­ja­ta­lo Wint­te­ri ete­nee ai­ka­tau­lus­saan lä­hes sa­dan työn­te­ki­jän voi­min. Ra­ken­nus­mie­het Vesa-Pek­ka Rik­ko­nen ja Pet­ri Tuis­ka­la ovat tyy­ty­väi­siä saa­des­saan ol­la mu­ka­na kau­pun­gin suur­hank­keen ra­ken­nus­töis­sä.

Ul­ko­puo­li­sen sil­min mo­ni­toi­mi­ja­ta­lo Wint­te­ri näyt­tää ete­ne­vän hur­jaa vauh­tia. Sei­nät tun­tu­vat joka viik­ko ulot­tu­van ylem­mäs ja le­ve­äm­mäl­le, ja ra­ken­nuk­sen koko al­kaa hah­mot­tua ohi­kul­ki­jal­le.

– Kyl­lä teil­le hulp­pe­at olo­suh­teet on tä­hän ra­ken­tu­mas­sa, myön­tää ra­ken­nusp­ro­jek­tis­sa alus­ta as­ti työs­ken­nel­lyt lai­ti­la­lai­nen Pet­ri Tuis­ka­la, mut­ta li­sää no­pe­as­ti pe­rään, et­tei kui­ten­kaan it­se ole Lai­ti­las­ta pois muut­ta­mas­sa. Ai­na­kaan ihan heti.

Muu­ta­ma vuo­si sit­ten uu­si­kau­pun­ki­lais­tu­neel­la Vesa-Pek­ka Rik­ko­sel­la on Wint­te­rin ra­ken­ta­mi­seen hen­ki­lö­koh­tai­sem­pi suh­de. Hä­nen kak­si­vuo­ti­as tyt­tä­ren­sä aloit­taa ai­ka­naan mitä to­den­nä­köi­sim­min kou­lu­tien­sä Wint­te­ris­sä.

– Tun­tuu hy­väl­tä, kun on saa­nut ol­la mu­ka­na his­to­ri­al­li­ses­sa ra­ken­nus­hank­kees­sa ihan sii­tä läh­tien, kun kaik­ki oli vie­lä maan ta­sal­la. Ja on­han täs­sä eri­tyi­nen tun­ne, kun ajat­te­lee, et­tä ra­ken­taa opi­nah­joa omal­le lap­sel­leen, Rik­ko­nen sa­noo.

Ko­ko­luo­kas­saan Wint­te­ri on sekä Rik­ko­sel­le et­tä Tuis­ka­lal­le suu­rin ra­ken­nusp­ro­jek­ti, jos­sa he ovat ol­leet mu­ka­na. Hank­keen ko­ko­luok­ka nä­kyy ar­ki­ses­sa aher­ruk­ses­sa pit­ki­nä vä­li­mat­koi­na ra­ken­nus­työ­maa-alu­eel­la ja ajoit­tai­se­na odot­te­lu­na, mut­ta on mies­ten mie­les­tä en­nen kaik­kea suun­nit­te­lun ja yh­teis­työn tai­don­näy­te.

– Tääl­lä yk­si loh­ko­kin on suu­rem­pi kuin yk­si­kään ai­em­pi työ­maa, jol­la olen ol­lut. Käy­tän­nös­sä yk­si­kään pik­ku­hom­ma ei ole tääl­lä pie­ni, vaan kaik­ki vaa­tii tark­kaa suun­nit­te­lua, jot­ta on esi­mer­kik­si oi­ke­at vä­li­neet ai­na kä­sil­lä, Tuis­ka­la se­lit­tää.

Kun joka puo­lel­la työ­maa­ta ta­pah­tuu koko ajan, on juu­ri hyvä suun­nit­te­lu avai­na­se­mas­sa on­nis­tu­mi­ses­sa.

– Jo­kai­nen työ­vai­he on las­ket­tu ja ai­ka­tau­lu­tet­tu tark­kaan, jot­ta kaik­ki kuor­mat ja ih­mi­set ovat oi­keis­sa pai­kois­sa oi­kei­siin ai­koi­hin. On ol­lut hie­noa seu­ra­ta mo­ni­puo­lis­ta ra­ken­ta­mis­ta ja eri­lai­sia to­teu­tus­ta­po­ja. It­se­kin op­pii joka päi­vä jo­tain uut­ta, sa­noo Rik­ko­nen.

Juu­ri nyt mo­ni­toi­mi­ja­ta­lon ra­ken­ta­mi­nen, han­kin­nat ja suun­nit­te­lu ete­ne­vät li­mit­täin. Val­ta­o­sa ra­ken­nuk­sen ul­ko­sei­nis­tä on pys­tys­sä ja vä­li­sei­ni­ä­kin on asen­net­tu.

Sa­maan ai­kaan hank­keen suun­nit­te­lus­sa kes­ki­ty­tään jo yk­si­tyis­koh­tiin, ku­ten piha-alu­een suun­ni­tel­miin ja ku­lun­val­von­taan sekä si­sä­o­sien pin­ta­ma­te­ri­aa­lei­hin ja ti­la­va­raus­jär­jes­tel­miin. Kai­ken ohel­la Uu­den­kau­pun­gin kau­pun­ki on val­mis­tel­lut Wint­te­rin tai­de­han­ket­ta, jos­sa rin­nak­kai­seen luon­nos­vai­hee­seen on va­lit­tu yh­teen­sä vii­si tai­tei­li­jaa tai tai­tei­li­ja­työ­ryh­mää.

Suu­ren ra­ken­nus­ko­ko­nai­suu­den ohel­la Vii­kais­ten­mä­el­lä syn­tyy myös ys­tä­vyyk­siä. Työ­maal­la kuu­lee use­am­paa eri kiel­tä, mut­ta kie­li­muu­ri­kaan ei ole yh­teis­työn es­tee­nä Rik­ko­sen ja Tuis­ka­lan mu­kaan ol­lut.

– Viit­to­mal­la sel­vi­tään ai­ka pit­käl­le, jos muu­ten ei mei­na­ta toi­si­am­me ym­mär­tää. Ja yleen­sä pai­kal­la on ai­na joku, joka osaa tul­ka­ta, Tuis­ka­la ker­too.

– Ke­tään en tun­te­nut en­nal­ta, kun tän­ne en­sim­mäi­sen ker­ran tu­lin, mut­ta nyt tuon Rik­ko­sen kans­sa soi­tel­laan vä­lil­lä va­paal­la­kin. Mu­ka­via ka­ve­rei­ta olen tääl­tä saa­nut.

Wint­te­rin ra­ken­nus­han­ke jat­kuu ai­na al­ku­vuo­teen 2025 saak­ka. Vesa-Pek­ka Rik­ko­sel­la ja Pet­ri Tuis­ka­lal­la on suun­ni­tel­mis­sa py­syä hom­mis­sa, kun­nes mo­ni­toi­mi­ja­ta­lo on käyt­tö­kun­nos­sa.

– Ei­kö­hän me tääl­lä ihan vii­mei­seen si­li­ko­ni­sau­maan as­ti ol­la. Sitä voi sit­ten muis­tel­la jos­kus tu­le­vai­suu­des­sa, kun täs­sä ui­ma­hal­lis­sa pols­kii, et­tä mil­lai­nen tämä koko pro­jek­ti oi­kein oli­kaan, Rik­ko­nen tuu­mii hy­myil­len.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely