JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Pihatähtimöä on käytetty hätäravintona pula-aikoina.

Pihatähtimöä on käytetty hätäravintona pula-aikoina.

Arktiset Aromit ry

Uutiset
6.1.2024 12.10

Vuoden luonnon­tuotteet ovat lakka, kantarelli ja pihatähtimö

Ark­ti­set Aro­mit ry:n ja Mart­ta­lii­ton va­lin­nat ku­lu­van vuo­den luon­non­tuot­teik­si ovat mar­jois­ta lak­ka, sie­nis­tä kan­ta­rel­li eli kel­ta­vah­ve­ro ja yr­teis­tä pi­ha­täh­ti­mö eli ve­si­hei­nä.

Vuo­den va­lin­noil­la ha­lu­taan nos­taa esiin sekä ym­pä­ris­tön, ra­vit­se­muk­sen et­tä oma­va­rai­suu­den kan­nal­ta eri­no­mai­sia luon­non­tuot­tei­ta ja nii­den mo­ni­puo­li­sia käyt­tö­mah­dol­li­suuk­sia, to­de­taan Ark­ti­set Aro­mit ry:n tie­dot­tees­sa.

Täl­lä ker­taa tut­tu­jen la­kan ja kan­ta­rel­lin li­säk­si mu­kaan va­lit­tiin vä­hem­män käy­tet­ty pi­ha­täh­ti­mö. Se on ylei­nen koko maas­sam­me ja sen elin­tar­vi­ke­käyt­tö on ny­kyi­sin sal­lit­tu myös kau­pal­li­ses­ti.

Pi­ha­täh­ti­mö eli ve­si­hei­nä on run­sas­haa­rai­nen, ren­to­kas­vui­nen, vaa­le­an­vih­reä yk­si­vuo­ti­nen ruo­ho, jol­la on val­koi­set pie­net täh­ti­mäi­set ku­kat. Se kas­vaa kos­teil­la, mul­ta­vil­la ja ra­vin­teik­kail­la mail­la ylei­se­nä koko maas­sa. Sitä löy­tyy yleen­sä asu­tuil­ta alu­eil­ta, puu­tar­hois­ta ja pi­hois­ta, pel­loil­ta ja pien­ta­reil­ta.

Var­sin­kin sa­tei­si­na ke­si­nä kas­vi in­nos­tuu re­hot­ta­maan kas­vi­mail­la rie­sak­si as­ti. Sil­loin sitä kan­nat­taa ke­rä­tä tuo­re­käyt­töön ja säi­löä myös tal­ven va­ral­le.

Pi­ha­täh­ti­möä on käy­tet­ty ra­vin­to­kas­vi­na jo kes­ki­a­jal­la ja hä­tä­ra­vin­to­na pula-ai­koi­na. Kas­vis­ta käy­te­tään nuo­ret, vih­re­ät leh­det ja ver­sot mie­lui­ten en­nen ku­kin­taa, tuo­ree­na tai kui­vat­tui­na.

Var­sien noin 5–8 sen­tin mit­tai­set lat­va­o­sat ovat me­he­vim­piä, mut­ta ne­kin kan­nat­taa sil­pu­ta. Pi­ha­täh­ti­mö so­pii smoot­hie­en, sa­laat­tei­hin, kas­tik­kei­siin ja läm­pi­miin ruo­kiin. Sitä voi käyt­tää myös osa­na yrt­ti­tee­se­ok­sia ja vi­her­jau­hei­ta. Sil­put­tua kas­vi­mas­saa voi myös pa­kas­taa.

Elin­tar­vi­ke­käy­tön li­säk­si sitä on käy­tet­ty myös muun mu­as­sa hel­pot­ta­maan reu­maat­ti­sia vai­vo­ja, li­mais­ta ys­kää, ast­maa ja ruo­an­su­la­tus­ka­na­van tu­leh­duk­sia, pois­ta­maan nes­tet­tä ja li­sää­mään virt­sa­ne­ri­tys­tä.

Ul­koi­ses­sa käy­tös­sä, ku­ten hau­teis­sa, kää­reis­sä, kyl­py­ve­des­sä ja voi­teis­sa, pi­ha­täh­ti­möl­lä on ihoa rau­hoit­ta­vaa, vii­len­tä­vää ja peh­men­tä­vää vai­ku­tus­ta.

Pi­ha­täh­ti­mö si­säl­tää muun mu­as­sa C-vi­ta­mii­nia, B-vi­ta­mii­ne­ja, pii­tä, ka­liu­mia, kal­siu­mia ja fos­fo­ria. On kui­ten­kin huo­mi­oi­ta­va, et­tä kas­vi si­säl­tää myös ok­saa­li­hap­poa ja sa­po­nii­ne­ja, ei­kä sitä sen vuok­si suo­si­tel­la jat­ku­vaan käyt­töön ei­kä suu­ri­na mää­ri­nä käy­tet­tä­väk­si.

Lak­ka, joka tun­ne­taan myös ni­mil­lä hil­la, va­lok­ki, lint­ti, ne­va­mar­ja ja suo­muu­rain on mo­ni­vuo­ti­nen, kak­si­ko­ti­nen ruo­ho­kas­vi. Kas­vi le­vit­täy­tyy maa­var­sil­laan laa­joik­si kas­vus­toik­si mie­lei­sil­leen kas­vu­pai­koil­le. Ku­kin­ta-ai­kaan ke­sä­kuul­la suu­ret val­koi­set ku­kat va­lai­se­vat suo­a­lu­ei­ta, ja yk­si kas­vin mo­nis­ta ni­mis­tä, va­lok­ki, lie­nee­kin kuk­ki­vaa kas­via ku­vaa­va.

Lak­ka kas­vaa ja mar­joo hy­vin pää­a­si­as­sa kos­teil­la ja hap­pa­mil­la luon­non­ti­lai­sil­la soil­la sekä sois­tu­vil­la ja kor­pi­mai­sil­la alu­eil­la. Lak­ka­kas­vus­to­ja saat­taa il­maan­tua myös suo-ojien ja suo­met­sä­tei­den reu­na­mil­le.

La­kan le­vin­nei­syy­sa­lue kat­taa koko maan, mut­ta ete­läi­sem­mäs­sä Suo­mes­sa mar­jo­mi­nen on vä­häi­sem­pää. Poh­joi­ses­sa ar­vo­kas mar­ja on tär­keä li­sä­an­si­oi­den läh­de.

Ker­ran­nais­luu­mar­jat kyp­sy­vät Ete­lä-Suo­mes­sa yleen­sä hei­nä­kuun puo­li­vä­lis­sä ja poh­joi­sim­mas­sa osas­sa maa­ta elo­kuun alus­sa. Mar­jat ovat puo­li­raa­koi­na pu­ner­ta­via, kyp­si­nä kel­tai­sia, peh­mei­tä, me­huk­kai­ta ja tuok­su­via ja ir­to­a­vat hel­pos­ti kan­nas­ta.

Lak­ka­sa­don mää­rä vaih­te­lee vuo­sit­tain pal­jon joh­tu­en muun mu­as­sa ku­kin­nan ja kas­vu­kau­den ai­kai­sis­ta sää­o­lo­suh­teis­ta, edel­li­sen kas­vu­kau­den ai­ka­na muo­dos­tu­nei­den kuk­ka-ai­hei­den mää­räs­tä, hil­la­näl­vik­käi­den leh­dil­le ai­heut­ta­mis­ta tu­hois­ta sekä kas­vus­ton hede- ja emiyk­si­löis­tä, joi­ta mo­lem­pia tar­vi­taan mar­jo­mi­seen. Lak­kaa on mah­dol­lis­ta kas­vat­taa kas­va­tu­sal­tais­sa ja sii­tä on myös tai­mi­tuo­tan­toa.

Lak­ka on ar­vo­kas ja ter­veel­li­nen mar­ja myös run­sas­kui­tui­suu­den, C, A ja E-vi­ta­mii­ni­pi­toi­suuk­sien sekä si­säl­tä­mien­sä ki­ven­näi­sai­nei­den ja po­ly­fe­no­liyh­dis­tei­den an­si­os­ta. La­kas­sa on kak­si ker­taa enem­män C-vi­ta­mii­nia ja ka­ro­te­noi­de­ja kuin ap­pel­sii­nis­sa. La­kan sie­me­nöl­jyä käy­te­tään muun mu­as­sa kos­me­tiik­ka­tuot­teis­sa.

Lak­ka si­säl­tää säi­ly­mis­tä edis­tä­vää bent­so­e­hap­poa, ku­ten puo­luk­ka­kin, jo­ten sitä voi­daan sel­lai­se­naan säi­löä omas­sa me­hus­saan vii­le­äs­sä. En­nen van­haan tii­viil­lä kan­nel­la va­rus­te­tut täy­det lak­ka-as­ti­at upo­tet­tiin suon­sil­mäk­kei­siin vii­le­ään ve­teen säi­ly­tyk­seen.

Lak­kaa käy­te­tään muun mu­as­sa tuo­rei­na tai pa­kas­tet­tui­na mar­joi­na, me­hui­na, hil­loi­na ja kas­tik­kei­na. Sii­tä val­mis­te­taan aro­mik­kai­ta jäl­ki­ruo­kia, lei­von­nai­sia, ma­kei­sia sekä kuo­hu­juo­mia ja li­köö­re­jä.

 

Kan­ta­rel­li on tun­net­tu ja ar­vos­tet­tu ruo­ka­sie­ni. Se kas­vaa run­saim­min koi­vu­val­tai­sis­sa se­ka­met­sis­sä Ete­lä- ja Kes­ki-Suo­mes­sa, mut­ta pai­koi­tel­len esiin­ty­miä voi löy­tyä vie­lä La­pis­sa­kin. Vä­rin­sä li­säk­si sie­nen voi tun­nis­taa sup­pi­lo­mai­ses­ta poi­mu­reu­nai­ses­ta la­kis­ta, la­kin ala­pin­nan helt­ta­mai­sis­ta, joh­tei­sis­ta poi­muis­ta sekä he­del­mäi­ses­tä tuok­sus­ta.

Kan­ta­rel­li kas­vaa yleen­sä sa­mal­la kas­vu­pai­kal­la vuo­des­ta toi­seen ja kas­vus­to voi ol­la yh­del­lä pai­kal­la hy­vin­kin run­sas. Sa­to­kau­si on pit­kä, ke­sä­kuun lo­pul­ta pit­käl­le syk­syyn, jo­ten kan­ta­rel­li­pai­kat kan­nat­taa käy­dä tar­kas­ta­mas­sa use­am­man ker­ran kas­vu­kau­den ai­ka­na.

Kan­ta­rel­li on ter­veel­lis­tä ja vä­hä­e­ner­gis­tä ra­vin­toa. Se si­säl­tää run­saas­ti D-vi­ta­mii­nia ja se­lee­niä sekä li­säk­si B3-vi­ta­mii­nia, ka­liu­mia ja kui­tua.

Kan­ta­rel­le­ja ei tar­vit­se esi­kä­si­tel­lä ja ne ovat par­haim­mil­laan käy­tet­ty­nä tuo­rei­na. Il­ma­vas­ti pa­ka­tut, tuo­reet sie­net säi­ly­vät hy­vi­nä jää­kaa­pis­sa use­an päi­vän ajan. Kan­ta­rel­le­ja on help­po säi­löä tal­ven va­ral­le kui­vaa­mal­la tai pa­kas­ta­mal­la, ja niis­tä saa myös mauk­kai­ta sie­ni­säi­lyk­kei­tä ja pik­kels­se­jä. Kan­ta­rel­leis­ta on pe­rin­tei­ses­ti val­mis­tet­tu pii­ra­koi­ta, kas­tik­kei­ta ja keit­to­ja, mut­ta nii­tä voi käyt­tää muu­ten­kin hy­vin mo­ni­puo­li­ses­ti ruo­an­lai­tos­sa.

Näköislehdet


Joululehti

Kysely