JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
29.3.2022 14.34

Viherkesannot voi ottaa viljelyyn tänä vuonna

Uk­rai­nan so­dan vuok­si Eu­roo­pan ko­mis­sio on an­ta­nut täk­si vuo­dek­si täy­tän­töön­pa­no­pää­tök­sen, jon­ka mu­kaan vi­her­ryt­tä­mis­tu­en eko­lo­gi­sen alan (EFA) ke­san­noil­le sal­li­taan vil­je­ly­poik­keus. Eko­lo­gi­sen alan vel­voi­te kos­kee Var­si­nais-Suo­men, Uu­den­maan ja Ah­ve­nan­maan maa­kun­nas­sa si­jait­se­via ti­lo­ja, joi­den pel­to­pin­ta-ala on yli 15 heh­taa­ria.

Suo­mi toi­meen­pa­nee poik­keus­mah­dol­li­suu­den, jos val­ti­o­neu­vos­to hy­väk­syy ase­tus­muu­tok­sen. Poik­keuk­sen an­si­os­ta Uu­den­maan, Var­si­nais-Suo­men ja Ah­ve­nan­maan maa­kun­nis­sa eko­lo­gi­sen alan ke­san­noil­la voi lai­dun­taa eläi­miä ja kas­vus­ton saa kor­ja­ta jo en­nen elo­kuun puo­li­vä­liä. Vi­her­ryt­tä­mis­tu­en eh­to­jen mu­kaan eko­lo­gi­sek­si alak­si il­moi­te­tuil­la ke­san­noil­la ei nor­maa­li­ti­lan­tees­sa saa har­joit­taa maa­ta­lous­toi­min­taa 1.1. ja 15.8. vä­li­se­nä ai­ka­na.

Li­säk­si eko­lo­gi­sen alan ke­san­noil­le voi kyl­vää mui­ta vil­je­ly­kas­ve­ja, esi­mer­kik­si val­ku­ais-, öl­jy- tai vil­ja­kas­ve­ja. Jos vil­je­li­jä hyö­dyn­tää edel­lä mai­nit­tu­ja poik­keuk­sia, kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö on sal­lit­tua ky­sei­sil­lä aloil­la vuon­na 2022. Myös lan­noi­tus sal­li­taan tuo­tan­toon käy­tet­tä­vil­lä EFA-ke­san­to­a­loil­la.

Alat, joil­la vil­je­li­jä to­teut­taa poik­keus­ta, lu­e­taan sa­don­kor­juus­ta ja mui­den vil­je­ly­kas­vien vil­je­lys­tä huo­li­mat­ta myös vil­je­lyn mo­ni­puo­lis­ta­mi­ses­sa ke­san­noik­si. Poik­keus kos­kee sekä ko­tie­läin- et­tä kas­vin­vil­je­ly­ti­lo­ja.

Uu­ti­seen li­sät­ty 30.3. kel­lo 15.27: Suo­mi toi­meen­pa­nee poik­keus­mah­dol­li­suu­den, jos val­ti­o­neu­vos­to hy­väk­syy ase­tus­muu­tok­sen.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely