JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
22.3.2021 10.35

Vesien tilan parantaminen vaatii tehokkaampia toimia

Ve­sien­hoi­to­suun­ni­tel­mat ja toi­men­pi­de­oh­jel­mat, me­ren­hoi­don toi­men­pi­de­oh­jel­ma sekä tul­va­ris­kien hal­lin­ta­suun­ni­tel­mat ovat juu­ri nyt kuul­ta­vi­na Var­si­nais-Suo­mes­sa. Ely-kes­kuk­sen luot­saa­mis­sa suun­ni­tel­mis­sa ja toi­men­pi­de­oh­jel­mis­sa esi­te­tään tut­ki­mus- ja seu­ran­ta­tie­toon poh­jau­tu­via ti­la­tie­to­ja ja tar­vit­ta­via toi­men­pi­tei­tä.

Suun­ni­tel­mat on val­mis­tel­tu yh­teis­työs­sä eri si­dos­ryh­mien kans­sa. Ve­sien­hoi­don ta­voit­tee­na on pin­ta- ja poh­ja­ve­sien vä­hin­tään hyvä tila ja me­ren­hoi­don ta­voit­tee­na on me­riym­pä­ris­tön hyvä tila.

Lou­nais-Suo­men ve­sien ti­lan pa­ran­ta­mi­nen vaa­tii te­hok­kaam­pia ja pa­rem­min koh­den­net­tu­ja toi­men­pi­tei­tä. Ve­sis­töi­hin pää­ty­vää ra­vin­ne- ja kiin­to­ai­ne­kuor­mi­tus­ta tu­lee Lou­nais-Suo­mes­sa vä­hen­tää mer­kit­tä­väs­ti, jot­ta ve­sien hy­vään ti­laan on mah­dol­lis­ta pääs­tä. Suu­rin osa alu­een jär­vis­tä, jois­ta ja ran­nik­ko­ve­sis­tä kär­sii re­he­vöi­ty­mi­ses­tä ja nii­den tila on kor­kein­taan tyy­dyt­tä­vä.

Eh­do­tus Ko­ke­mä­en­jo­en-Saa­ris­to­me­ren-Sel­kä­me­ren ve­sien­hoi­to­suun­ni­tel­mak­si 2022–2027 si­säl­tää tie­toa alu­een pin­ta- ja poh­ja­ve­sis­tä, nii­den ti­las­ta, nii­hin koh­dis­tu­vas­ta kuor­mi­tuk­ses­ta sekä muis­ta ih­mi­sen ai­heut­ta­mis­ta pai­neis­ta, ve­sien­hoi­don ta­voit­teis­ta ja tar­vit­ta­vis­ta toi­men­pi­teis­tä. Var­si­nais-Suo­men ja Sa­ta­kun­nan ve­sien­hoi­don toi­men­pi­de­oh­jel­mas­sa tie­dot esi­te­tään alu­e­koh­tai­ses­ti tar­kem­min.

Maa­ta­lou­den ve­sis­tö­kuor­mi­tus on mer­kit­tä­vin ve­sien ti­laan vai­kut­ta­va te­ki­jä. Ve­sien hy­vän ti­lan saa­vut­ta­mi­sek­si toi­men­pi­tei­tä tar­vi­taan myös haja- ja loma-asu­tuk­ses­sa, met­sä­ta­lou­des­sa, tur­ve­tuo­tan­nos­sa, yh­dys­kun­tien ja te­ol­li­suu­den jä­te­ve­sien kä­sit­te­lys­sä ja ka­lan­kas­va­tuk­ses­sa. Li­säk­si alu­eel­la tu­lee to­teut­taa ve­sis­tö­koh­tai­sia kun­nos­tus­toi­men­pi­tei­tä ja pa­ran­taa ka­lo­jen ja mui­den ve­sie­li­öi­den eli­nym­pä­ris­tö­jä ja liik­ku­mis­mah­dol­li­suuk­sia.

Lou­nais-Suo­mes­sa poh­ja­ve­den laa­tu on ylei­ses­ti ot­ta­en hyvä lu­kuun ot­ta­mat­ta luon­tais­ta hap­pa­muut­ta ja sa­vik­ko­a­lu­ei­den ko­hon­nei­ta rau­ta- ja man­gaa­ni­pi­toi­suuk­sia. Vii­den poh­ja­ve­si­a­lu­een ke­mi­al­li­nen tila on luo­ki­tel­tu huo­nok­si joh­tu­en tor­jun­ta-ai­neis­ta, kor­keis­ta klo­ri­di­pi­toi­suuk­sis­ta, liu­o­ti­nai­neis­ta tai ras­kas­me­tal­leis­ta.

Me­ren­hoi­don ta­voit­tee­na on Suo­men ran­nik­ko­ve­sien ja avo­me­ri­a­lu­ei­den hyvä tila. Me­riym­pä­ris­tön ti­laa ar­vi­oi­daan 11 ku­vaa­jan pe­rus­teel­la, jois­ta suu­rin osa on hy­vää hei­kom­mas­sa ti­las­sa. Me­ren­hoi­don toi­men­pi­de­oh­jel­mas­sa eh­do­te­taan yh­teen­sä 65 uut­ta toi­men­pi­det­tä, joil­la py­ri­tään pie­nen­tä­mään me­riym­pä­ris­töön koh­dis­tu­via pai­nei­ta.

Il­mas­ton­muu­tos li­sää tul­va­ris­ke­jä Lou­nais-Suo­men mer­kit­tä­vil­lä tul­va­ris­ki­a­lu­eil­la. Tul­va­ris­kien syn­ty­mis­tä voi­daan en­nal­ta­eh­käis­tä maan­käy­tön suun­nit­te­lun avul­la, eli huo­mi­oi­mal­la tul­va­ris­kit ra­ken­nus­pai­kan va­lin­nas­sa sekä myös alim­mis­sa ra­ken­ta­mis­kor­keuk­sis­sa. Val­mius­toi­mil­la, ku­ten tul­va­kart­to­jen ja val­mius­suun­ni­tel­mien laa­ti­mi­sel­la, voi­daan pa­ran­taa va­rau­tu­mis­ta tul­viin.

Suun­ni­tel­ma­eh­do­tuk­set ovat par­hail­laan kuul­ta­va­na ja jo­kai­nen ai­hees­ta kiin­nos­tu­nut voi an­taa mie­li­pi­teen­sä. Kuu­le­mi­set kes­tä­vät 14.5. saak­ka. Kuu­le­mi­sai­neis­tot ja oh­jeet pa­laut­teen an­ta­mis­ta var­ten löy­ty­vät osoit­tees­ta www.ym­pa­ris­to.fi/vai­ku­ta­ve­siin. Suun­ni­tel­mat vii­meis­tel­lään saa­dun pa­laut­teen pe­rus­teel­la ja val­ti­o­neu­vos­to hy­väk­syy ve­sien­hoi­to­suun­ni­tel­mat, me­ren­hoi­to­suun­ni­tel­man ja tul­va­ris­kien hal­lin­ta­suun­ni­tel­mat vuo­den 2021 lo­pus­sa.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely