JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
2.11.2021 17.25

Vedenkäytöllä on väliä

Vesi on van­hin voi­te­his­ta, sa­no­taan, ja se pi­tää myös paik­kan­sa, sil­lä sa­maa vet­tä olem­me käyt­tä­neet jo ai­ko­jen alus­ta. Vet­tä tar­vi­taan pe­rus­tar­pei­siim­me – juo­mi­seen, ruo­an val­mis­ta­mi­seen ja pe­sey­ty­mi­seen, mut­ta myös päi­vit­täis­ten ku­lu­tus­tar­vik­keit­tem­me tuot­ta­mi­seen. Vain al­le pro­sent­ti maa­pal­lon ve­des­tä on ih­mi­sil­le käyt­tö­kel­pois­ta ma­ke­aa vet­tä. Sitä on kui­ten­kin riit­tä­väs­ti, mi­kä­li huo­leh­dim­me, et­tä ve­den laa­tu py­syy hy­vä­nä tu­le­vil­le­kin su­ku­pol­vil­le. Ve­den tar­ve on li­sään­ty­nyt ja il­mas­ton sekä eten­kin sa­de­mää­rien muut­tu­mi­nen tuo omat haas­teen­sa. Ei siis ole yh­den­te­ke­vää, kuin­ka vet­tä käy­täm­me.

Vas­tuul­li­nen ve­den­käyt­tö on ar­jen kes­tä­vää ke­hi­tys­tä, sil­lä ve­den puh­dis­ta­mi­nen käyt­tö­ve­dek­si ku­lut­taa ener­gi­aa ja vaa­tii run­saas­ti eri­lai­sia ke­mi­kaa­le­ja. Myös ve­den läm­mit­tä­mi­nen ku­lut­taa ener­gi­aa: käyt­tä­mäs­täm­me ve­des­tä noin 35 pro­sent­tia on läm­min­tä.

Mo­ti­van ja Työ­te­ho­seu­ran tut­ki­muk­sen mu­kaan suo­ma­lai­nen ku­lut­taa vet­tä noin 110–130 lit­raa vuo­ro­kau­des­sa, jos­ta noin puo­let ku­luu pe­sey­ty­mi­seen. Ve­den­ku­lu­tuk­ses­sa on kui­ten­kin suu­ria ero­ja: toi­set pär­jää­vät 50 lit­ral­la vuo­ro­kau­des­sa, kun taas toi­sil­la voi ku­lua jopa 300 lit­raa. Kym­me­nen mi­nuu­tin suih­ku­nau­tin­nol­la saa ku­lu­maan jo 120 lit­raa vet­tä.

Ve­den­ku­lu­tus on kui­ten­kin pal­jon enem­män kuin se, mitä päi­vit­täin käy­täm­me – tätä suo­raa ve­den­ku­lu­tus­ta on ve­si­ja­lan­jäl­jes­täm­me al­le vii­si pro­sent­tia. Jäl­jel­le jää­vä pii­lo­ve­si on vet­tä, joka käy­te­tään eri­lais­ten tuot­tei­den, ku­ten ko­din­ko­nei­den, vaat­tei­den ja ruo­an val­mis­ta­mi­seen ja jo­hon si­säl­tyy muun mu­as­sa raa­ka-ai­nei­den, ener­gi­an ja pal­ve­lui­den tuot­ta­mi­seen käy­tet­ty vesi. Ve­si­ja­lan­jäl­ki­las­ku­rin avul­la voi las­kea oman ve­den­ku­lu­tuk­sen: las­ku­ri huo­mi­oi ar­ki­sen sekä pii­lo­ve­den ku­lu­tuk­sen ja syn­ty­neen jä­te­ve­si­kuor­mi­tuk­sen mää­rän.

Vas­tuul­li­nen ve­den­käyt­tö kos­kee meis­tä jo­kais­ta. Mo­ti­van si­vuil­ta löy­tyy vink­ke­jä ve­den­ku­lu­tuk­sen vä­hen­tä­mi­seen. Vä­hen­nä pii­lo­ve­den mää­rää: suo­si kas­vis­ruo­kia ja eet­ti­sen ku­lut­ta­mi­sen pe­ri­aat­tei­ta. Si­vuil­le vesi.fi on koot­tu laa­jas­ti ko­ti­maan ve­si­tie­tout­ta ajan­koh­tais­ti­lan­tees­ta his­to­ri­a­kat­sauk­siin. Oman ve­si­ja­lan­jäl­ken­sä voi las­kea osoit­tees­sa vesi.fi/ve­si­ja­lan­jal­ki­las­ku­ri.

Jaa­na Itäl­lä-Lai­ne Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely