JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
25.5.2021 13.25

Varsinais-Suomi kaipaa harkintaa hyvin­voin­ti­rahaan

Var­si­nais-Suo­men lii­ton maa­kun­ta­hal­li­tus to­te­aa lau­sun­nos­saan, et­tä maa­kun­nis­sa läh­de­tään hy­vin eri­lai­sis­ta läh­tö­koh­dis­ta so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon sekä pe­las­tus­toi­men uu­dis­tuk­seen. Alu­eil­la, jois­sa so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon jär­jes­tä­mis­vas­tuu on jo siir­ret­ty sote-kun­ta­yh­ty­mil­le, on hy­vin­voin­ti­a­lu­een toi­min­nan val­mis­te­lu yk­sin­ker­tai­sem­paa kuin alu­eil­la, jos­sa jär­jes­tä­mis­vas­tuu on ha­ja­nai­nen.

Var­si­nais-Suo­mes­sa sote-pal­ve­lui­den ja pe­las­tus­toi­men jär­jes­tä­mi­ses­tä vas­taa 28 jär­jes­tä­jä­ta­hoa. Luku on val­ta­kun­nan suu­rin. Pie­nim­mil­lään pit­käl­le in­teg­roi­tu­neis­sa maa­kun­nis­sa jär­jes­tä­jien mää­rä on 4–5.

Maa­kun­ta­hal­li­tuk­sen mu­kaan esi­tet­ty ra­hoi­tus­mal­li, jos­sa asu­kas­mää­rää ja jär­jes­tä­jien lu­ku­mää­rää pai­no­te­taan suh­tees­sa ra­hoi­tuk­sen pe­ru­so­saan, on läh­tö­koh­tai­ses­ti hyvä. Val­mis­te­lun tiu­kas­ta ai­ka­tau­lus­ta joh­tu­en tu­lee kui­ten­kin har­ki­ta val­ti­o­na­vus­tuk­sen oh­jaa­mis­ta esi­tet­tyä vah­vem­min alu­eil­le, jois­sa jär­jes­tä­mis­vas­tuu on yhä var­sin ha­ja­nai­nen ja joi­hin vä­es­tö pai­not­tuu.

Lau­sun­non mu­kaan taus­ta­las­kel­mis­sa mu­ka­na ol­leis­ta vaih­to­eh­to­mal­leis­ta hy­vin­voin­ti­a­lu­een val­mis­te­lun kan­nal­ta pa­ras on mal­li, jos­sa ra­hoi­tus ja­e­taan 50-pro­sent­ti­ses­ti asu­kas­pe­rus­tei­ses­ti ja 50-pro­sent­ti­ses­ti ny­kyis­ten jär­jes­tä­mis­vas­tuul­lis­ten mää­rän mu­kaan.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely