JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
9.5.2023 13.55

Varsinais-Suomi etsii voimaa vanhuuteen

Var­si­nais-Suo­men hy­vin­voin­ti­a­lue ja alu­een kun­nat pa­nos­ta­vat tu­le­vi­na vuo­si­na iäk­käi­den toi­min­ta­ky­kyi­siin vuo­siin. Ko­to­na vie­lä it­se­näi­ses­ti pär­jää­vil­le, toi­min­ta­ky­vyl­tään hei­ken­ty­neil­le iäk­käil­le tar­jo­taan mak­su­ton­ta lii­kun­ta­neu­von­taa sekä voi­ma- ja ta­sa­pai­no­ryh­miä.

Yli 75-vuo­ti­ai­den osuus Var­si­nais-Suo­men vä­es­tös­tä on suu­rem­pi kuin Suo­mes­sa kes­ki­mää­rin. Alu­eel­li­sen hy­vin­voin­ti­ker­to­muk­sen mu­kaan lä­hes 30 pro­sent­tia ikä­ryh­mäs­tä ko­kee suu­ria vai­keuk­sia puo­len ki­lo­met­rin kä­ve­lys­sä. Ko­ro­na­pan­de­mia on li­sän­nyt myös so­si­aa­lis­ta eris­täy­ty­mis­tä ja haas­ta­nut mie­len hy­vin­voin­tia.

– Riit­tä­väl­lä päi­vit­täi­sel­lä liik­ku­mi­sel­la yl­lä­pi­däm­me toi­min­ta­ky­kyä, li­sääm­me osal­lis­tu­mis­mah­dol­li­suuk­sia, tu­em­me ikäih­mis­ten it­se­näis­tä ko­to­na asu­mis­ta ja pie­nen­näm­me ris­kiä jou­tua sote-pal­ve­lui­den pii­riin, to­te­a­vat asi­an­tun­ti­jat Mer­ja Män­nik­kö ja Sari Sir­ke­lä Var­si­nais-Suo­men hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­ta.

Voi­maa van­huu­teen -toi­min­ta­mal­lis­sa teh­dään yh­teis­työ­tä hy­vin­voin­ti­a­lu­een, kun­tien ja pai­kal­lis­ten jär­jes­tö­jen kes­ken. So­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lut ovat avai­na­se­mas­sa koh­de­ryh­män ta­voit­ta­mi­ses­sa, lii­kun­nan pu­heek­si ot­ta­mi­ses­sa ja hei­dän oh­jaa­mi­ses­sa lii­kun­ta­neu­von­taan tai toi­min­ta­ky­vyn mu­kai­seen voi­ma- ja ta­sa­pai­no­ryh­mään.

– Ta­voit­tee­na on saa­da kun­tiin iäk­käil­le suun­nat­tua mak­su­ton­ta ma­ta­lan kyn­nyk­sen lii­kun­ta­neu­von­taa. Kun­tiin kou­lu­te­taan ver­tai­soh­jaa­jia ryh­mien ve­tä­jik­si yh­des­sä Ra­jat­to­mas­ti lii­kun­taa -kump­pa­nuus­ver­kos­ton kans­sa, sa­noo ke­hit­tä­mis­pääl­lik­kö Anu Oit­ti­nen Lou­nais-Suo­men Lii­kun­ta ja Ur­hei­lu ry:stä.

Jo­kai­sel­la kun­nal­la voi ol­la li­säk­si vie­lä omia ke­hit­tä­mis­ta­voit­tei­ta. Ikäins­ti­tuu­tin koor­di­noi­mas­sa kol­men vuo­den ke­hit­tä­mis­työs­sä ovat mu­ka­na muun mu­as­sa kaik­ki Va­kan alu­een kun­nat: Kus­ta­vi, Mas­ku, My­nä­mä­ki, Naan­ta­li, Nou­si­ai­nen, Tai­vas­sa­lo, Uu­si­kau­pun­ki ja Veh­maa.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely