JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tutkittujen näytteiden positiivisuusaste on Varsinais-Suomessa ennätyskorkea, 41,4 prosenttia.

Tutkittujen näytteiden positiivisuusaste on Varsinais-Suomessa ennätyskorkea, 41,4 prosenttia.

Jenni Kylänpää

Uutiset
1.2.2022 14.56

Varsinais-Suomessa ei ole vielä ohitettu korona-aallon huippua

Ko­ro­na­ta­paus­mää­rät ovat sel­väs­ti kään­ty­neet las­kuun Var­si­nais-Suo­mes­sa ja tämä hei­jas­tuu il­maan­tu­vuu­teen. Tämä ei ker­ro koko to­tuut­ta, kos­ka kaik­kia ei tes­ta­ta.

Tut­kit­tu­jen näyt­tei­den po­si­tii­vi­suu­sas­te on en­nä­tys­kor­kea, 41,4 pro­sent­tia, ja se on täl­lä het­kel­lä luo­tet­ta­vam­pi mit­ta­ri kuin tau­din il­maan­tu­vuus.

Täl­lä het­kel­lä 14 vuo­ro­kau­den il­maan­tu­vuus Var­si­nais-Suo­mes­sa on 100 000:a asu­kas­ta koh­ti 1329 eli yhä kor­kea, vaik­ka vii­me vii­kon vi­ral­li­nen il­maan­tu­vuus­lu­ku, 1481, oli kor­ke­am­pi.

– Jat­kos­sa, kun ar­vi­oim­me ko­ro­na­ti­lan­net­ta, voim­me seu­ra­ta, mil­loin näyt­tei­den po­si­tii­vi­suusp­ro­sent­ti kään­tyy las­kuun, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va lää­kä­ri Har­ri Mart­ti­la sa­noo.

Toi­nen mit­ta­ri on ko­ro­na­vi­ruk­sen mää­rä jä­te­ve­des­sä.

– Tu­rus­sa ko­ro­na­vi­rus­pi­toi­suus Ka­ko­lan­mä­en puh­dis­ta­mon jä­te­ve­si­näyt­teis­sä on kym­men­ker­tais­tu­nut muu­ta­mas­sa vii­kos­sa, Mart­ti­la sa­noo.

Niin sa­no­tut ko­vat mit­ta­rit ovat sai­raa­la­kuor­mi­tus ja kuol­lei­suus.

– Sai­raa­la­kuor­mi­tus on Var­si­nais-Suo­mes­sa ol­lut pie­nes­sä vas­ta­mä­es­sä ke­säs­tä al­ka­en, ei­kä ole meil­lä vie­lä läh­te­nyt las­kuun, Mart­ti­la sa­noo.

Täl­lä het­kel­lä Tyk­sis­sä on 29 ko­ro­na­po­ti­las­ta hoi­dos­sa, jois­ta al­le vii­si on te­ho­hoi­dos­sa. Näis­tä po­ti­lais­ta 17 on hoi­dos­sa ko­ro­na­vi­ru­sin­fek­ti­on ta­kia ja 12:lla ko­ro­na­vi­rus­po­si­tii­vi­suus on li­sä­löy­dös. Pe­rus­ter­vey­den­huol­lon vuo­de­o­sas­toil­la oli ei­len maa­nan­tai­na 17 ko­ro­na­po­ti­las­ta.

Jou­lu­kuu 2021 on tois­tai­sek­si ol­lut syn­kin kuu­kau­si ko­ro­na­pan­de­mi­an ajal­ta Var­si­nais-Suo­mes­sa. Sil­loin alu­eel­la me­neh­tyi 24 ko­ro­na­vi­rus­po­si­tii­vis­ta hen­ki­löä. Tam­mi­kuus­sa 2022 me­neh­tyi 21 ih­mis­tä ko­ro­naan, mut­ta luku voi vie­lä täs­men­tyä. Me­neh­ty­nei­den kes­ki-ikä on koko pan­de­mi­an ajal­ta ol­lut 81 vuot­ta Var­si­nais-Suo­mes­sa.

Sai­ras­tu­nei­den pai­no­pis­te on siir­ty­nyt nuo­rem­mas­ta ikä­ryh­mäs­tä van­hem­paan vii­me viik­ko­jen ai­ka­na. Täl­lä het­kel­lä ko­ro­naan sai­ras­tu­vat eni­ten 30–44-vuo­ti­aat. Hei­dän osuu­ten­sa tar­tun­nan saa­neis­ta on noin 34 pro­sent­tia. Nuor­ten ai­kuis­ten, 20–29-vuo­ti­ai­den, ta­paus­mää­rä ja osuus kai­kis­ta tar­tun­nois­ta on hie­man pie­nen­ty­nyt.

Ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä ei teh­nyt muu­tok­sia voi­mas­sa ole­viin suo­si­tuk­siin. Lou­nais-Suo­men alu­e­hal­lin­to­vi­ras­ton pää­tök­set ke­ven­ne­tyis­tä ra­joi­tuk­sis­ta ovat voi­mas­sa 15.2. as­ti. Ryh­mä seu­raa epi­de­mi­a­ti­lan­net­ta ja har­kit­see sen pe­rus­teel­la mah­dol­li­sia uu­sia ke­ven­nyk­siä ra­joi­tus­suo­si­tuk­siin seu­raa­vis­sa ko­kouk­sis­saan.

Laa­ja etä­työ­suo­si­tus ja laa­ja mas­ki­suo­si­tus ovat vie­lä voi­mas­sa Var­si­nais-Suo­mes­sa.

– Omik­ron on tois­tai­sek­si vai­kut­ta­nut ole­van po­si­tii­vi­nen asia sii­nä mie­les­sä, et­tä se ei ole vah­vas­ti kas­vat­ta­nut sai­raa­la­kuor­mi­tus­ta ja kuol­lei­suut­ta. Se kä­si­tys, joka saa­tiin alus­ta­vas­ti omik­ro­nin lie­vem­mäs­tä tau­ti­muo­dos­ta, on tois­tai­sek­si vah­vis­tu­nut. Sil­ti omik­ron voi joil­le­kin ih­mi­sil­le ol­la vaa­ral­li­nen ja sen ta­kia mei­dän tu­li­si ol­la va­ruil­lam­me ja suo­jel­la toi­si­am­me, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Näköislehdet

Kysely