JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
30.8.2023 11.30

Varsinais-Suomeen EU-rahaa alkaneisiin hankkeisiin

Var­si­nais-Suo­mi saa yli 38 mil­joo­naa eu­roa EU-ra­hoi­tus­ta vuon­na 2022 al­ka­nei­siin hank­kei­siin. Vii­me vuon­na al­ka­nei­ta EU-hank­kei­ta oli 352 ja nii­hin osal­lis­tui 212 toi­mi­jaa Var­si­nais-Suo­mes­ta.

Suu­rim­pia yk­sit­täi­siä tu­en­saa­jia oli­vat alu­een kor­ke­a­kou­lut ja yri­tyk­set. Tu­run ja Var­si­nais-Suo­men Eu­roop­pa-toi­mis­ton laa­ti­maa sel­vi­tys on seit­se­mäs maa­kun­nan vuo­sit­tais­ta EU-ra­hoi­tus­ta kar­toit­ta­va sel­vi­tys.

Vuo­sien 2016–2022 ai­ka­na EU-ra­hoi­tus­ta on tul­lut Var­si­nais-Suo­meen kes­ki­mää­rin 36,8 mil­joo­naa eu­roa vuo­sit­tain. Vuo­sit­tais­ta vaih­te­lua on jon­kin ver­ran: huip­pu­vuon­na 2018 Var­si­nais-Suo­meen tuli EU-ra­hoi­tus­ta 52,7 mil­joo­naa eu­roa, kun taas vuon­na 2017 sum­ma jäi 22,1 mil­joo­naan eu­roon. Vuo­sit­tai­set erot joh­tu­vat pit­käl­ti sii­tä, kuin­ka hy­vin EU:n kil­pail­luis­ta eril­li­soh­jel­mis­ta on pys­tyt­ty ko­tiut­ta­maan ra­hoi­tus­ta.

Suu­rin osa eli 72 pro­sent­tia vuon­na 2022 al­ka­nei­den hank­kei­den ra­hoi­tuk­ses­ta tuli EU:n eril­li­soh­jel­mis­ta, eri­tyi­ses­ti tut­ki­mus- ja in­no­vaa­ti­o­toi­mia ra­hoit­ta­vas­ta Ho­ri­sont­ti Eu­roop­pa -oh­jel­mas­ta. Myös lu­ku­mää­räl­li­ses­ti eni­ten hank­kei­ta saa­tiin EU:n eril­li­soh­jel­mis­ta.

Tu­lok­sis­sa nä­kyy vie­lä uu­den ra­hoi­tus­kau­den al­ku. Esi­mer­kik­si In­ter­reg Cent­ral Bal­tic- ja In­ter­reg Eu­ro­pe -oh­jel­mien ra­hoi­tus­kau­den en­sim­mäi­set hank­keet ovat al­ka­neet vas­ta tänä vuon­na. Alu­e­ke­hi­tys­tu­kia saa­tiin noin vii­si mil­joo­naa eu­roa.

Edel­lis­vuo­sien ta­paan eni­ten ra­hoi­tus­ta sai­vat kor­ke­a­kou­lut ja yri­tyk­set, joi­den osuus on 80 pro­sent­tia koko ra­hoi­tus­po­tis­ta. Yri­tyk­sil­lä ja kor­ke­a­kou­luil­la oli myös eni­ten osal­lis­tu­mi­sia hank­kei­siin.

Kym­me­nen suu­rim­man tu­en­saa­jan kär­jes­sä oli­vat edel­leen Tu­run alu­een kor­ke­a­kou­lut, min­kä li­säk­si lis­tal­la oli jouk­ko alu­een yri­tyk­siä.

Man­ner-Suo­men maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­soh­jel­mas­ta on ra­hoi­tet­tu myös iso­ja han­ke­ko­ko­nai­suuk­sia. Yk­si niis­tä on Veh­maal­la si­jait­se­van Bi­o­pir Oy:n han­ke, jos­sa kes­ki­ty­tään bi­o­me­taa­nin tuo­tan­non ke­hit­tä­mi­seen. Yri­tys saa han­ke­tu­kea 900 000 eu­roa.

Li­säk­si Var­si­nais-Suo­meen on saa­tu mer­kit­tä­viä tu­kia EU:n el­py­mis- ja pa­lau­tu­mis­tu­ki­vä­li­nees­tä. Esi­mer­kik­si Bu­si­ness Fin­land on myön­tä­nyt vuo­si­na 2021 ja 2022 yli 37 mil­joo­naa eu­roa tu­kia var­si­nais­suo­ma­lai­sil­le yri­tyk­sil­le ja kor­ke­a­kou­luil­le.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely