JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mietoisissa sijaitseva Koivulehto on yksi asumisyksiköistä, joiden lopettamista Varha valmistelee.

Mietoisissa sijaitseva Koivulehto on yksi asumisyksiköistä, joiden lopettamista Varha valmistelee.

Sari Honkasalo

Uutiset
10.5.2024 17.13

Varhan lopetus­lis­talla asumi­syk­si­köistä Koivulehto, Poiju, Ankkuri, Tupala, Suvelakoti ja Kummeli

Sari Hon­ka­sa­lo

Var­si­nais-Suo­men hy­vin­voin­ti­a­lue ai­koo lak­kaut­taa usei­ta ikään­ty­nei­den asu­mi­syk­si­köi­tä. Vi­ran­hal­ti­joi­den luon­nos suun­ni­tel­mas­ta jul­kis­tet­tiin per­jan­tai­na. Lo­pul­li­set pää­tök­set pal­ve­lu­ver­kos­ta teh­dään ke­sä­kuus­sa.

Va­kan alu­eel­la vuo­si­na 2024–26 lak­kau­tet­ta­via asu­mis­pal­ve­lu­yk­si­köi­tä ovat suun­ni­tel­man mu­kaan 18-paik­kai­nen Su­ve­la­ko­ti Ka­lan­nis­sa, 24-paik­kai­nen Tu­pa­la Moi­si­o­ko­dis­sa Nou­si­ai­sis­sa, 11-paik­kai­nen Koi­vu­leh­don pal­ve­lu­ta­lo Mie­toi­sis­sa, 16-paik­kai­nen pal­ve­lu­kes­kus Poi­ju sekä 16-paik­kai­nen van­hain­ko­ti Ank­ku­ri Tai­vas­sa­los­sa sekä Vel­ku­al­la 10-paik­kai­nen Kum­me­li.

Su­ve­la­ko­ti on ly­hy­tai­kai­syk­sik­kö, jon­ka toi­min­ta siir­tyy Me­ri­tuu­li­ko­din Tyy­ne­lään. Ti­lal­le tu­lee kun­tout­ta­vaa päi­vä­toi­min­taa.

Tu­pa­las­ta, Koi­vu­leh­dos­ta, Ank­ku­ris­ta ja Kum­me­lis­ta asi­ak­kaat siir­ty­vät Var­han mui­hin yk­si­köi­hin tai os­to­pal­ve­lui­hin.

Kai­ken kaik­ki­aan Var­han alu­eel­la suun­ni­tel­laan lak­kau­tet­ta­vak­si ikään­ty­nei­den asu­mis­pal­ve­lut kah­des­ta­tois­ta toi­mi­pis­tees­tä.

Ikään­ty­nei­den pal­ve­lui­den tu­lo­sa­lu­e­joh­ta­ja Ee­va-Sirk­ku Pöy­hö­nen ker­too, et­tä asi­ak­kai­den si­joit­ta­mi­ses­ta mui­hin toi­mi­pis­tei­siin pää­te­tään asi­a­kas­koh­tai­ses­ti sit­ten, kun yk­si­köi­den lo­pe­tus­pää­tök­set on teh­ty.

– Kaik­ki näis­sä yk­si­köis­sä asu­vat ei­vät vält­tä­mät­tä si­joi­tu Vak­ka-Suo­men alu­eel­le. Heil­lä saat­taa esi­mer­kik­si ol­la omai­sia vaik­ka Tu­rus­sa tai muu­al­la eli se on isom­pi alue, mi­hin he si­ten voi­vat siir­tyä, Pöy­hö­nen to­te­aa.

Vuo­si­na 2024–25 pe­rus­te­taan seit­se­män kun­tout­ta­vaa ar­vi­oin­tiyk­sik­köä pal­ve­le­maan koko Var­han ikään­ty­nei­tä ja hei­dän pal­ve­lu­tar­peen­sa ar­vi­oin­tia. Ka­pa­si­teet­tia ar­vi­oi­daan tar­vit­ta­van myö­hem­min li­sää.

Ikään­ty­nei­den päi­vä­toi­min­ta­pis­teet ei­vät vie­lä si­säl­ty­neet nyt jul­kis­tet­tuun suun­ni­tel­maan, vaan ne täy­den­ne­tään myö­hem­min.

Var­han vi­ran­hal­ti­jat ovat jat­ka­neet myös so­si­aa­li- ja ter­veys­kes­kus­pal­ve­lui­den pal­ve­lu­ver­kon suun­nit­te­lua sen jäl­keen, kun alu­e­val­tuus­to lin­ja­si, et­tä jo­kai­ses­sa kun­nas­sa tu­lee ol­la vä­hin­tään sote-pis­te­ta­soi­set pal­ve­lut.

Täl­lä het­kel­lä val­mis­te­lus­sa ole­vas­sa suun­ni­tel­mas­sa sul­jet­ta­vik­si tu­li­si 12 ny­kyis­tä ter­vey­sa­se­maa, joi­den avo­ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lut siir­re­tään lä­him­pään tai muu­ten hel­poi­ten saa­vu­tet­ta­vaan toi­mi­pis­tee­seen.

Joil­le­kin säi­ly­tet­tä­vis­tä ter­vey­sa­se­mis­ta tu­lee ny­kyis­tä sup­pe­am­pi käyt­tö­tar­koi­tus esi­mer­kik­si per­he­kes­kuk­se­na tai ham­mas­hoi­to­la­na.

Va­kan alu­eel­ta sul­jet­ta­vien ter­vey­sa­se­mien lis­tal­la on Vel­kua vuo­si­na 2024–25 ja Me­ri­mas­ku vuo­den 2026 lop­puun men­nes­sä. Vel­ku­al­la avo­ter­vey­den­huol­lon lää­kä­ri- ja hoi­ta­ja­vas­taa­no­toil­la oli käyn­te­jä 544 vuon­na 2023 ja Me­ri­mas­kus­sa 247.

Suun ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lut lak­kau­te­taan 22 pie­nes­tä, käyt­tö­as­teel­taan hei­kos­ta tai huo­no­kun­toi­ses­ta toi­mi­pis­tees­tä. Edel­leen jää 34 ham­mas­hoi­to­laa.

– Ta­voi­te on siir­tyä vä­hän suu­rem­piin, vä­hin­tään vii­den hoi­to­yk­si­kön hoi­to­loi­hin, mut­ta se ei vält­tä­mät­tä heti on­nis­tu, kos­ka se vaa­tii myös in­ves­toin­te­ja ra­ken­nuk­siin, jär­jes­tä­mis­joh­ta­ja Ant­ti Par­po ker­too.

Op­pi­lai­den suun ter­vey­den­huol­lon osal­ta on Par­pon mu­kaan poh­dit­tu liik­ku­via pal­ve­lui­ta, mut­ta var­muut­ta nii­den käyt­töö­no­tos­ta ei vie­lä ole.

Las­ten, nuor­ten ja per­hei­den pal­ve­luis­sa lak­kau­tuk­sia suun­ni­tel­laan 37 toi­mi­pis­teen osal­ta.

Pal­ve­lu­ja tar­jo­taan edel­leen 48:ssa äi­tiys- ja las­ten­neu­vo­las­sa tai ter­vey­den­hoi­ta­jan vas­taa­no­tol­la sekä yli 40:ssä per­he­neu­vo­lan, lap­si­per­he­so­si­aa­li­työn tai las­ten­suo­je­lun toi­mi­pis­tees­sä.

– Neu­vo­la­pal­ve­lut ovat saa­ta­vis­sa lä­hes 99 pro­sen­til­le asi­ak­kais­ta kor­kein­taan 20 mi­nuu­tin ajo­mat­kan si­säl­lä.

Kou­lu- ja op­pi­las­huol­lon pal­ve­lunt jär­jes­te­tään edel­leen lä­hi­pal­ve­lui­na kou­luis­sa. Täl­lä het­kel­lä toi­mi­pis­tei­tä on 244.

Mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lu­jen sekä työ­i­käis­ten so­si­aa­li­pal­ve­lut lak­kau­tet­tai­siin 37 toi­mi­pis­tees­tä, mut­ta edel­leen nii­tä on tar­jol­la 83 toi­mi­pis­tees­tä. Kiin­tei­tä toi­mi­pis­tei­tä on kai­kis­sa Var­han kun­nis­sa lu­kuun ot­ta­mat­ta Ori­pää­tä, Py­hä­ran­taa ja Mart­ti­laa

– Val­mis­te­lus­sa on kes­kus­tel­tu, et­tä tämä asi­a­kas­kun­ta ei vält­tä­mät­tä pal­ve­lu­jen pii­riin siir­ry, jos ne ovat han­ka­las­ti saa­vu­tet­ta­vis­sa, ja sik­si näi­tä lä­hi­pal­ve­lu­no­mai­ses­ti jär­jes­te­tään.

Vam­mais­pal­ve­luis­sa muu­tok­set ovat vä­häi­siä, kos­ka esi­mer­kik­si asu­mi­syk­si­köt ovat pää­o­sin hy­vä­kun­toi­sia.

Var­ha suun­nit­te­lee pal­ve­lu­ver­kon uu­dis­ta­mis­ta vai­heit­tain, ja nyt ol­laan te­ke­mäs­sä uu­dis­tus­ta vuo­teen 2026 saak­ka.

– Nyt teh­dään lä­hi­a­jan suun­ni­tel­maa, mut­ta koko ver­kon uu­dis­ta­mi­nen kes­tää kym­me­nen, eh­kä 15 vuot­ta, to­te­aa hy­vin­voin­ti­a­lu­e­joh­ta­ja Tar­mo Mar­ti­kai­nen.

Mar­ti­kai­nen muis­tut­taa, et­tä nyt esi­tel­tä­vä suun­ni­tel­ma on vas­ta luon­nos, jota jat­ko­ke­hi­te­tään vie­lä saa­tu­jen pa­laut­tei­den­kin myö­tä.

Jär­jes­tä­mis­joh­ta­ja Ant­ti Par­po to­te­aa pal­ve­lu­verk­kou­u­dis­tuk­sen val­mis­te­lun ai­ka­tau­lun ole­van rei­pas sii­tä syys­tä, et­tä Var­han pi­tää il­moit­taa kun­nil­le ku­lu­van vuo­den ai­ka­na, mitä kiin­teis­tö­jä se tu­lee jat­kos­sa käyt­tä­mään.

– Tie­to on myös kun­nil­le ää­reis­tär­ke­ää ei­kä asi­aa voi pit­kit­tää, hän to­te­aa.

Par­po ku­vaa Var­han lin­jaa asi­as­sa mal­til­li­sek­si ja har­ki­tuk­si. Hän­kin muis­tut­taa Mar­ti­kai­sen ta­voin, et­tä nyt kä­sit­te­lys­sä on ly­hy­en ai­ka­vä­lin suun­ni­tel­ma, ja pal­ve­lu­ver­kon suun­nit­te­lua jat­ke­taan ke­sän jäl­keen pit­kän ai­ka­vä­lin ske­naa­ri­ol­la.

Toi­mi­pis­tei­den lo­pet­ta­mi­sia suun­ni­tel­ta­es­sa on Par­pon mu­kaan teh­ty ka­pa­si­teet­ti­ar­vi­o­ta sii­tä, et­tä pal­ve­lut sil­ti riit­tä­vät.

Hän us­koo di­gi­taa­li­suu­des­sa ole­van iso po­ten­ti­aa­li, mut­ta val­mis­te­lus­sa sii­hen on läh­det­ty sil­ti mal­til­la. Esi­mer­kik­si sote-pal­ve­luis­sa ar­vi­oi­daan, et­tä ny­kyi­sis­tä vas­taa­not­to­käyn­neis­tä di­gi­a­si­oin­tia tul­laan li­sää­mään noin 20 pro­sen­til­la.

– Ny­kyi­sin tä­hän al­kaa jo tul­la toi­vei­ta sekä hen­ki­lös­töl­tä et­tä vä­es­töl­tä.

Pal­ve­lu­ver­kon suun­nit­te­lua ovat osal­taan oh­jan­neet kiin­teis­tö­jen kun­to, si­joit­tu­mi­nen ja saa­vu­tet­ta­vuus sekä se, pys­ty­tään­kö nii­hin si­joit­ta­maan eri pal­ve­lui­ta.

Vain kol­man­nes Var­han käy­tös­sä ole­vis­ta toi­mi­ti­lois­ta si­jait­see hy­vä­kun­toi­sis­sa kiin­teis­töis­sä.

– Jos on hy­vä­kun­toi­nen kiin­teis­tö ja rin­nal­la huo­no­kun­toi­nen, niin kyl­lä se huo­no­kun­toi­nen pu­to­aa pois, Ant­ti Par­po to­te­aa.

Suun­ni­tel­mien mu­kaan Var­ha pal­ve­lee vuo­teen 2026 men­nes­sä 41 kiin­te­äs­sä sote-kes­kus­pal­ve­lu­jen toi­mi­pai­kas­sa, jot­ka ovat kol­mel­la ta­sol­la joko sote-ase­mia, -kes­kuk­sia tai -pis­tei­tä.

– Pi­ak­koin on tu­los­sa pää­tök­sen­te­koon se, mit­kä ovat mi­ni­mi­pal­ve­lut, jot­ka sote-kes­kuk­sis­sa, -ase­mil­la ja -pis­teis­sä tu­lee ol­la.

Par­po muis­tut­taa Var­si­nais-Suo­mes­sa ole­van Suo­men ti­hein pal­ve­lu­verk­ko, ja ko­ros­taa saa­vu­tet­ta­vuu­den säi­ly­vän muu­tos­ten jäl­keen­kin edel­leen erit­täin hy­vä­nä.

– 95 pro­sent­tia Var­han asuk­kais­ta saa sote-kes­kus tai sote-ase­ma­ta­son pal­ve­lu­ja kor­kein­taan 20 mi­nuu­tin ajo­mat­kan si­säl­lä.

Näköislehdet

Kysely