JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
6.6.2023 14.39

Uudet Lounais-Suomen jätehuol­to­mää­räykset voimaan heinäkuussa

Lou­nais-Suo­men jä­te­huol­lon yh­teis­toi­min­ta-alu­een jä­te­huol­to­mää­räyk­set on uu­dis­tet­tu. Mää­räys­ten päi­vit­tä­mi­nen tuli tar­peel­li­sek­si jä­te­lain­sää­dän­nös­sä ta­pah­tu­nei­den muu­tos­ten vuok­si sekä alu­een mää­räys­ten yh­te­näis­tä­mi­sek­si.

Kun­nan jä­te­huol­to­mää­räyk­set ovat jä­te­la­kia täs­men­tä­viä pai­kal­li­sia mää­räyk­siä, jot­ka kos­ke­vat pää­o­sin kun­nan jä­te­huol­to­vas­tuul­le kuu­lu­via jät­tei­tä ja jä­te­huol­toa. Lou­nais-Suo­men jä­te­huol­to­lau­ta­kun­ta päät­ti uu­sis­ta alu­een jä­te­huol­to­mää­räyk­sis­tä ko­kouk­ses­saan 4.5.

Jä­te­huol­to­mää­räyk­set ovat voi­mas­sa 1.7. al­ka­en kai­kis­sa jä­te­huol­lon yh­teis­toi­min­ta-alu­een kun­nis­sa: Au­ras­sa, Kaa­ri­nas­sa, Ke­mi­ön­saa­res­sa, Lie­dos­sa, Mart­ti­las­sa, Mas­kus­sa, My­nä­mä­es­sä, Naan­ta­lis­sa, Nou­si­ai­sis­sa, Pai­mi­os­sa, Pa­rai­sil­la, Pöy­ty­äl­lä, Rai­si­os­sa, Rus­kol­la, Sa­los­sa, Sau­vos­sa, Tu­rus­sa ja Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa.

Jä­te­lain­sää­dän­nös­sä on vii­me vuo­sien ai­ka­na ta­pah­tu­nut usei­ta mer­kit­tä­viä muu­tok­sia. Li­säk­si jä­te­huol­to­mää­räys­ten yh­te­näis­tä­mi­nen tuli tar­peel­li­sek­si, kun Uu­si­kau­pun­ki liit­tyi Lou­nais-Suo­men jä­te­huol­lon yh­teis­toi­min­ta-alu­ee­seen 1.1.2022. Uu­den­kau­pun­gin jä­te­huol­to­mää­räyk­set ero­si­vat joil­tain osin mer­kit­tä­väs­ti muun alu­een mää­räyk­sis­tä.

Mer­kit­tä­vim­mät muu­tok­set kos­ke­vat jät­tei­den eril­lis­ke­räys­tä. Eril­lis­ke­rät­tä­viä ovat bio- ja pak­kaus­jät­teet sekä pien­me­tal­li muut­tu­mi­seen. Asuin­kiin­teis­tö­jä kos­ke­vat eril­lis­ke­räys­vel­voit­teet, jois­ta on ny­kyi­sin sää­det­ty jä­te­a­se­tuk­ses­sa, on si­säl­ly­tet­ty sel­lai­si­naan jä­te­huol­to­mää­räyk­siin.

Li­säk­si on mää­ri­tel­ty alue, jol­la Lou­nais-Suo­men Jä­te­huol­to Oy (LSJH) tar­jo­aa asuin­kiin­teis­töil­le mah­dol­li­suu­den liit­tyä va­paa­eh­toi­ses­ti eril­lis­ke­rät­tä­vien jät­tei­den kiin­teis­töit­täi­seen kul­je­tuk­seen. Se kos­kee asuin­kiin­teis­tö­jä, jot­ka ei­vät kuu­lu jä­te­a­se­tuk­sen mu­kaan eril­lis­ke­räys­vel­voit­tei­den pii­riin.

Myös muil­la kuin asuin­kiin­teis­töil­lä syn­ty­vien bio- ja pak­kaus­jät­tei­den eril­lis­ke­räys­vel­voit­teis­ta on sää­det­ty uu­des­sa jä­te­a­se­tuk­ses­sa. Myös näil­le kiin­teis­töil­le on mää­ri­tel­ty alue, jos­sa LSJH:n on tar­jot­ta­va mah­dol­li­suus liit­tyä va­paa­eh­toi­ses­ti eril­lis­ke­rät­tä­vien jät­tei­den kiin­teis­töit­täi­seen kul­je­tuk­seen. Va­paa­eh­toi­suus kos­kee nii­tä kiin­teis­tö­jä, joil­la ei ole la­ki­sää­teis­tä vel­voi­tet­ta eril­lis­ke­rä­tä bio- ja pak­kaus­jät­tei­tä.

Mää­räyk­sis­sä kui­ten­kin poi­ke­taan jä­te­a­se­tuk­ses­sa muil­le kuin asuin­kiin­teis­töil­le an­ne­tuis­ta vel­voit­teis­ta tie­tyil­lä alu­eil­la. LSJH ei jär­jes­tä eril­lis­ke­rät­tä­vien jät­tei­den kiin­teis­töit­täis­tä kul­je­tus­ta tie­yh­teyt­tä vail­la ole­vis­sa saa­ris­sa.

Use­am­man kiin­teis­tön yh­tei­sen jä­te­as­ti­an eli niin sa­no­tun kim­pan osak­kai­na ole­vien kiin­teis­tö­jen ja kim­pan käy­tös­sä ole­van jä­te­as­ti­an vä­lis­tä etäi­syys­vaa­ti­mus­ta kos­ke­va mää­räys yh­te­näis­tet­tiin. Tämä on ny­kyi­sin eri­lai­nen Uu­den­kau­pun­gin ja muun toi­mi­a­lu­een mää­räyk­sis­sä.

Jat­kos­sa se­ka­jä­te kor­vaa ter­min polt­to­kel­poi­nen jäte ja eko­pis­te ai­kai­sem­min käy­tös­sä ol­leen ter­min kier­rä­tys­pis­te.

Näköislehdet

Kysely