JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Uusikaupunki
7.3.2022 11.23

Uki avasi monikielisen Ukrainan kriisisivun verkko­si­vuilleen

Uu­den­kau­pun­gin kau­pun­ki on avan­nut Uk­rai­nan krii­si­ti­lan­teen ta­kia verk­ko­si­vuil­leen eril­li­sen Uk­rai­nan krii­si -osi­on. Si­vu­jen si­säl­tö on tar­koi­tet­tu niin tän­ne saa­pu­vil­le uk­rai­na­lai­sil­le, tääl­lä asu­vil­le Uk­rai­nan kan­sa­lai­sil­le, kuin Uk­rai­nan ti­lan­tees­ta huo­les­tu­neil­le kau­pun­ki­lai­sil­le­kin. Krii­si­si­vu­jen tie­dot ovat suo­men li­säk­si jul­kais­tu myös uk­rai­nak­si, ve­nä­jäk­si ja eng­lan­nik­si. Si­vus­tol­la oh­jeis­te­taan tu­li­joi­ta ja tar­jo­taan heil­le ajan­koh­tais­ta tie­toa.

Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa Uk­rai­nas­ta saa­pu­vien koor­di­noin­ti kes­ki­te­tään ai­kuis­ten vas­taa­not­to Ar­voon, jos­sa toi­mii myös so­si­aa­li- ja krii­si­päi­vys­tys. Ar­von mo­ni­am­ma­til­li­nen hen­ki­lö­kun­ta neu­voo ja oh­jaa tu­li­jat oi­kei­den pal­ve­lui­den ää­rel­le sekä huo­leh­tii tar­vit­ta­vas­ta vi­ra­no­mai­syh­teis­työs­tä.

So­si­aa­li- ja ter­veys­joh­ta­ja Sari Ran­ta­nen pai­not­taa, et­tä ti­lan­teen koor­di­noin­nin ja hal­lin­nan kan­nal­ta on tär­ke­ää oh­ja­ta tu­li­jat kes­ki­te­tys­ti yh­teen pal­ve­lu­pis­tee­seen.

Kau­pun­gin tar­jo­a­mien krii­si­pal­ve­lui­den li­säk­si si­vus­tol­le on koot­tu eri­lai­sia, val­ta­kun­nal­li­sia kes­kus­te­lu­a­pu­ja ja chat­te­ja. Si­vuil­ta löy­tyy myös oh­jei­ta, tu­kea ja ti­lan­ne­tie­toa an­ta­via val­ta­kun­nal­li­sia verk­ko­si­vus­to­ja.

Si­vuil­la ker­ro­taan myös eri­lai­sis­ta aut­ta­mis­ka­na­vis­ta. Uu­den­kau­pun­gin kier­rä­tys­kes­kus (Lil­ja­laak­son­ka­tu 10) vas­taa­not­taa eh­jiä ja käyt­tö­kel­poi­sia ta­va­roi­ta, jot­ka ja­e­taan Uu­teen­kau­pun­kiin saa­pu­vil­le pa­ko­lai­sil­le. Lah­joit­taa voi esi­mer­kik­si vaat­tei­ta, ken­kiä, vau­van hoi­to­tar­vik­kei­ta, hy­gie­ni­a­tar­vik­kei­ta, le­lu­ja ja pe­le­jä. Myös mo­net yk­si­tyi­set ta­hot ovat myös pe­rus­ta­neet omia aut­ta­mis­ka­na­vi­aan.

Sari Ran­ta­nen ke­hot­taa mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan käyt­tä­mään val­ta­kun­nal­li­sia ja kan­sain­vä­li­ses­ti­kin tun­net­tu­ja aut­ta­mis­jär­jes­tö­jä, joil­la on luo­tet­ta­vat ver­kos­tot ja apu pys­ty­tään koh­den­ta­maan juu­ri oi­ke­aan paik­kaan ja ai­kaan. Näi­tä ta­ho­ja ovat esi­mer­kik­si Suo­men Pu­nai­nen Ris­ti, Kir­kon Ul­ko­maa­na­pu, Uni­cef ja SOS-Lap­si­ky­lä -jär­jes­tö.

– Suu­ri osa avus­ta tar­vi­taan­kin jo tän­ne saa­pu­vil­le uk­rai­na­lai­sil­le, Ran­ta­nen muis­tut­taa.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely