JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuija Lankinen esitteli talousarviota viimeistä kertaa Uudenkaupungin kirkkovaltuustolle. Hän aloittaa tammikuussa talousjohtajana Naantalin seurakunnassa.

Tuija Lankinen esitteli talousarviota viimeistä kertaa Uudenkaupungin kirkkovaltuustolle. Hän aloittaa tammikuussa talousjohtajana Naantalin seurakunnassa.

Teija Uitto

Uutiset
Uusikaupunki
30.11.2020 13.08

Ugin seurakunnassa jatkuvat säästötoimet –  Jumalan­pal­ve­luksia harvennetaan

Tei­ja Uit­to

Uu­den­kau­pun­gin seu­ra­kun­nal­la on ta­ka­naan rank­ka vuo­si, jos­ta ei voi syyt­tää vain ko­ro­naa.

– Tii­vis­täi­sin niin, et­tä ke­vät­tä lei­ma­si­vat yt:t ja ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mis­toi­met. Ke­sän pu­hal­sim­me. Syk­syn ai­ka­na olem­me työs­tä­neet uut­ta ju­ma­lan­pal­ve­lu­sai­ka­tau­lua, vuo­den alus­sa Uu­den­kau­pun­gin seu­ra­kun­nan kirk­ko­her­ra­na aloit­ta­nut Ju­ha­na Mark­ku­la tii­vis­ti kirk­ko­val­tuus­tol­le vuo­den kul­kua.

Seu­ra­kun­nas­sa on nyt 13 työn­te­ki­jää vä­hem­män kuin vuon­na 2016, kun seu­ra­kun­nan ta­lous­tal­koot al­koi­vat.

Ta­lous­pääl­lik­kö Tui­ja Lan­ki­nen ko­ros­ti, et­tä hen­ki­lös­tö­su­pis­tuk­set ei­vät voi ol­la nä­ky­mät­tä seu­ra­kun­nan toi­min­nas­sa.

– Esi­mer­kik­si lap­si­työs­sä vä­hen­nys on ol­lut seit­se­mäs­tä 4,4 työn­te­ki­jään, pap­pien mää­rä vä­he­ni vii­des­tä nel­jään ja kant­to­rien nel­jäs­tä kol­meen.

Täs­tä syys­tä seu­ra­kun­nas­sa on jou­dut­tu miet­ti­mään jopa ju­ma­lan­pal­ve­lus­ten jär­jes­tä­mis­tä. En­si vuon­na urut ei­vät soi enää joka sun­nun­tai edes Uu­den­kau­pun­gin Uu­des­sa kir­kos­sa. Ju­ma­lan­pal­ve­luk­sia jär­jes­te­tään kes­kus­tas­sa ja Ka­lan­nis­sa jat­kos­sa sun­nun­tai­sin kol­me ker­taa kuu­kau­des­sa, kak­si ker­taa aa­mu­kym­me­nel­tä ja ker­ran kel­lo 16 al­ka­en.

Lo­ka­lah­del­la ja Py­hä­maas­sa pi­de­tään kak­si ju­ma­lan­pal­ve­lus­ta kuu­kau­des­sa, yk­si aa­mul­la ja toi­nen il­ta­päi­väl­lä. Mark­ku­la ker­toi, et­tä kel­lo 18:n ju­ma­lan­pal­ve­luk­sia ha­lut­tiin ai­kais­taa, jot­ta ajan­koh­ta so­pi­si pa­rem­min myös lap­si­per­heil­le.

Kirk­ko­val­tuus­to päät­ti, et­tä seu­ra­kun­nan ve­rop­ro­sent­ti säi­lyy en­nal­laan eli 1,5 pro­sen­tis­sa. Ta­lous­pääl­lik­kö Tui­ja Lan­ki­nen to­te­si, et­tä seu­ra­kun­ta pär­jää tois­tai­sek­si täl­lä ve­rop­ro­sen­til­la. Vuo­den 2021 ta­lou­sar­vio on ra­ken­net­tu niin, et­tä sil­ti yli­jää­mää ker­tyi­si 15 747 eu­roa.

Lan­ki­nen ar­vi­oi ve­ro­ker­ty­män py­sy­vän en­nal­laan, sil­lä ko­ro­na­vuon­na jä­sen­ka­to on sel­väs­ti hii­pu­nut.

– Läh­ti­jöi­tä riit­tää ai­na jon­kin ver­ran, mut­ta ko­ro­na­vuo­te­na ei ole erot­tu kir­kos­ta niin pal­jon kuin ai­kai­sem­pi­na vuo­si­na.

Uu­den­kau­pun­gin seu­ra­kun­nan sääs­tö­toi­met kui­ten­kin jat­ku­vat ja uh­ka­na on, et­tä myös ve­rop­ro­sent­tia pi­tää nos­taa jo hy­vin­kin pian.

Lan­ki­nen va­roit­ti, et­tä Kirk­ko­hal­li­tuk­sen las­kel­mien mu­kaan ve­ro­ker­ty­mä al­kaa ra­di­kaa­lis­ti las­kea vii­den vuo­den ku­lut­tua, kun suu­ret ikä­luo­kat ei­vät enää mak­sa jä­sen­mak­sua ja syn­ty­vyys­kin on al­hais­ta.

Seu­ra­kun­nan mur­heenk­ryy­ni­nä on suu­ri kiin­teis­tö­mas­sa, jos­sa ti­kit­tää ai­ka­pom­mi. Seu­ra­kun­ta on jo myy­nyt Py­hä­maan ja Uu­den­kau­pun­gin pap­pi­lat, Sant­ti­on ja Ket­te­lin seu­ra­kun­ta­tu­vat, yh­den osa­ke­huo­neis­ton, Peu­ra­saa­ren, maa-alu­ei­ta sekä tont­te­ja Ka­lan­nis­ta ja puu­ta. Myyn­neis­tä seu­ra­kun­ta on saa­nut yh­teen­sä 1 044 000 eu­roa.

Seu­ra­kun­nan kiin­teis­töis­sä on yhä yli mil­joo­nan eu­ron kor­jaus­vel­ka ja en­si vuon­na se ei juu­ri ly­he­ne: vuo­del­le 2021 on va­rat­tu vain 12 600 eu­roa kii­reel­li­siin kor­jauk­siin. Tär­kein niis­tä on Uu­den­kau­pun­gin van­han kir­kon saar­nas­tuo­lin kal­lis­tu­man kor­jaus. Sen hin­ta­lap­pua on vai­kea etu­kä­teen tie­tää, mut­ta sil­le on va­rat­tu ta­lou­sar­vi­oon 5 000 eu­roa. Li­säk­si Ka­lan­nin seu­ra­kun­ta­ko­din ik­ku­na­re­mont­tiin on va­rat­tu 4 200 eu­roa ja Hauk­har­jan sau­na­ra­ken­nuk­sen keit­ti­ö­re­mont­tiin 3 400 eu­roa.

Näi­den li­säk­si uu­si­na in­ves­toin­tei­na ta­lou­sar­vi­oon on va­rat­tu seu­ra­kun­ta­ko­tien avain­hal­lin­ta­jär­jes­tel­mään 60 000 eu­roa ja Uu­den kir­kon kiin­te­ään vir­tu­aa­li­kirk­ko­jär­jes­tel­mään 15 000 eu­roa.

Seu­ra­kun­ta on aset­ta­nut työ­ryh­män poh­ti­maan kiin­teis­tö­jen koh­ta­loa. Työ­ryh­mään kuu­lu­vat val­tuus­ton edus­ta­ji­na Pet­ri Puuk­ki ja Jou­ni Tuo­mi­nen, kirk­ko­neu­vos­ton edus­ta­ji­na Mika Sjöb­lom ja Las­se Vir­ta­nen sekä asi­an­tun­ti­ja­na ark­ki­teh­ti Mar­ko Ki­vis­tö.

Työ­ryh­mäl­tä odo­te­taan esi­tys­tä, mitä kiin­teis­töil­le tu­le­vi­na vuo­si­na teh­dään.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely