JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uutiset
23.10.2024 11.46

Työvoiman kysyntä edelleen vaatimatonta

Sari Hon­ka­sa­lo

Työt­tö­mien mää­rä las­kee nor­maa­li­vuo­si­na elo­kuu­hun ver­rat­tu­na jon­kin ver­ran, ja näin kävi Var­si­nais-Suo­mes­sa nyt­kin. Työt­tö­mien mää­rä to­sin su­pis­tui nyt vain sa­dal­la hen­gel­lä edel­li­seen kuu­kau­teen ver­rat­tu­na, il­me­nee Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kuk­sen työl­li­syys­kat­sauk­ses­ta.

Kaik­ki­aan Var­si­nais-Suo­men työ- ja elin­kei­no­toi­mis­tos­sa oli syys­kuun lo­pus­sa 23 100 työ­tön­tä työn­ha­ki­jaa, jois­ta lo­mau­tet­tu­na 1700.

Maa­kun­nan työt­tö­myys on kas­va­nut voi­mak­kaam­min kuin maas­sa ylei­ses­ti, jos ver­ra­taan edel­tä­vän vuo­den ti­lan­tee­seen. Vuot­ta ai­em­mas­ta on työt­tö­mien mää­rä nous­sut 3200 hen­ki­löl­lä eli 16 pro­sent­tia, kun koko maan työt­tö­mien mää­rä on nous­sut sa­mas­sa ajas­sa vain 12 pro­sent­tia. Var­si­nais-Suo­mes­sa lo­mau­tet­tu­jen mää­rä nou­si 400 hen­ki­löl­lä (29 pro­sent­tia) ver­rat­tu­na vuo­den­ta­kai­seen.

Työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den osuus työ­voi­mas­ta oli syys­kuun lo­pus­sa Var­si­nais-Suo­mes­sa 9,8 pro­sent­tia, mikä on 1,2 pro­sent­tiyk­sik­köä kor­ke­am­pi kuin vuo­si sit­ten. Työt­tö­mien osuus työ­voi­mas­ta oli kui­ten­kin sel­ke­äs­ti pie­nem­pi kuin koko maas­sa (10,4 pro­sent­tia) kes­ki­mää­rin.

Työt­tö­miä oli syys­kuus­sa kai­kis­sa Var­si­nais-Suo­men seu­tu­kun­nis­sa vii­me vuot­ta enem­män. Kor­kein työt­tö­myy­sas­te oli Tu­run seu­dul­la (10,4 pro­sent­tia). Vak­ka-Suo­men työt­tö­myy­sas­te oli 8,2 pro­sent­tia.

Myös pit­kä­ai­kais­työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den koh­dal­la ti­lan­ne hei­ken­tyi kai­kil­la maa­kun­nan seu­duil­la, eri­tyi­ses­ti Vak­ka­Suo­mes­sa (+25 pro­sent­tia).

Työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den mää­rä oli vii­me vuot­ta suu­rem­pi Ke­mi­ön­saar­ta, Ori­pää­tä, Py­hä­ran­taa ja Uut­ta­kau­pun­kia lu­kuun ot­ta­mat­ta muis­sa Var­si­nais­Suo­men 23 kun­nas­sa. Maa­kun­nan kun­nis­ta suu­rin työt­tö­myy­sas­te oli Tu­rus­sa, 13,0 pro­sent­tia ja pie­nin Rus­kol­la, 4,5 pro­sent­tia. Var­si­nais-Suo­mes­sa koko maan ta­soon ver­rat­tu­na kor­ke­am­pi työt­tö­myy­sas­te oli vain Tu­rus­sa ja Tai­vas­sa­los­sa.

Va­kan alu­eel­la työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den osuus työ­voi­mas­ta oli Tai­vas­sa­los­sa 10,7 pro­sent­tia, Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa 9,1 pro­sent­tia, Veh­maal­la 8,7 pro­sent­tia, Kus­ta­vis­sa 8,5 pro­sent­tia, My­nä­mä­es­sä 7,6 pro­sent­tia, Naan­ta­lis­sa 7,5 pro­sent­tia, Nou­si­ai­sis­sa 5,5 pro­sent­tia ja Mas­kus­sa 4,7 pro­sent­tia.

Avoi­mien työ­paik­ko­jen mää­rä on edel­leen py­sy­nyt mää­räl­li­ses­ti al­haal­la. Syys­kuun vii­mei­se­nä päi­vä­nä oli avoi­mia työ­paik­ko­ja tar­jol­la alu­een työ- ja elin­kei­no­toi­mis­tos­sa 2000 kap­pa­let­ta, jos­sa on pu­do­tus­ta - 57 pro­sent­tia vii­me vuo­teen ver­rat­tu­na. Kaik­ki­aan työ­paik­ko­ja oli avoin­na syys­kuun ai­ka­na 4300 kap­pa­let­ta, jois­ta 2300 oli uu­sia, syys­kuun ai­ka­na avau­tu­nei­ta työ­paik­ko­ja. Uu­sia työ­paik­ko­ja tuli syys­kuus­sa tar­jol­le 55 pro­sent­tia vä­hem­män kuin vuot­ta ai­em­min.

Lo­ka­kuus­sa työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den mää­rä pu­to­aa nor­maa­lis­ti hie­man syys­kuu­hun näh­den.

Näköislehdet

Kysely