JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
27.1.2022 13.25

Tyksissä varmistettu 10 omikronin alavarianttia

Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä on var­mis­tet­tu kym­me­nen omik­ron BA.2-va­ri­ant­tia. Uu­si ala­va­ri­ant­ti voi pit­kit­tää me­neil­lään ole­vaa tau­ti­aal­toa.

– Jopa 98 pro­sent­tia päi­vit­täin di­ag­no­soi­mis­tam­me ko­ro­na­tar­tun­nois­ta on tänä vuon­na ol­lut omik­ron BA.1-va­ri­an­tin ai­heut­ta­mia. Vii­me vii­kol­la huo­ma­sim­me PCR-seu­lon­ta­tes­tim­me po­si­tii­vi­sis­sa tu­lok­sis­sa muu­tok­sia, jot­ka viit­ta­si­vat mah­dol­li­seen omik­ron 2-va­ri­ant­tiin. Olem­me nyt var­mis­ta­neet kym­me­nen omik­ron 2-vi­rus­va­ri­an­tin ai­heut­ta­maa tar­tun­taa Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin alu­eel­la, to­te­aa Tyks La­bo­ra­to­ri­oi­den yli­lää­kä­ri Tyt­ti Vuo­ri­nen.

Löy­dök­set ovat eri puo­lil­ta sai­raan­hoi­to­pii­riä. Tie­toa tar­tun­to­jen al­ku­pe­räs­tä ei ole.

– Kos­kaan ai­kai­sem­min min­kään mik­ro­bin omi­nai­suuk­sia ei ole täl­lä ta­voin seu­rat­tu maa­il­man­laa­jui­ses­ti ja tie­do­tet­tu re­aa­li­ai­kai­ses­ti. Ovat­han nämä täl­lai­set vi­rus­bon­gauk­sen MM-kil­pai­lut. Ko­ro­na­vi­ruk­ses­ta olem­me tii­viil­lä seu­ran­nal­la op­pi­neet sen, et­tä uu­si va­ri­ant­ti syr­jäyt­tää no­pe­as­ti van­han val­ta­va­ri­an­tin, ku­ten omik­ron BA.1 teki del­tal­le. Olem­me jat­kos­sa­kin he­reil­lä mah­dol­lis­ten uu­sien va­ri­ant­tien ja kaik­kien mui­den­kin mik­ro­bien suh­teen, sa­noo Tyks La­bo­ra­to­ri­oi­den joh­ta­ja Ant­ti Ha­ka­nen.

Omik­ron BA.2-va­ri­ant­ti on omik­ron­va­ri­an­tin ala­lin­ja, joka on le­vin­nyt maa­il­mal­la no­pe­as­ti. Esi­mer­kik­si Tans­kas­sa va­ri­ant­ti on jo syr­jäyt­tä­nyt al­ku­pe­räi­sen omik­ron BA.1-va­ri­an­tin.

Vi­ruk­sen omi­nai­suuk­sis­ta ei vie­lä ole tut­kit­tua tie­toa, mut­ta var­hai­set ha­vain­not viit­taa­vat sii­hen, et­tä sen ai­heut­ta­ma tau­ti ei lie­ne va­ka­vam­pi kuin omik­ron BA.1-va­ri­an­tin ai­heut­ta­ma. Uu­si ala­va­ri­ant­ti voi kui­ten­kin pit­kit­tää me­neil­lään ole­vaa tau­ti­aal­toa.

Näköislehdet

Kysely