JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
17.8.2022 14.34

Toiveissa poutainen syksy sadonkorjuulle

Puin­nit ovat al­ka­neet Var­si­nais-Suo­men li­säk­si Ete­lä-Suo­mes­sa, Sa­ta­kun­nas­sa, Ete­lä-Poh­jan­maal­la ja Poh­jan­maal­la. Pro­ag­ria Kes­kus­ten Lii­ton kas­vu­ti­lan­ne­kat­sauk­sen mu­kaan eni­ten on pui­tu kau­raa, oh­raa ja ruis­ta. Eri­kois­kas­veis­ta on al­ka­nut myös ku­mi­nan puin­ti.

Syys­vil­jois­ta ru­kiin ja syys­veh­nän sato-odo­tuk­set ovat koh­ta­lai­sen hy­vät, sa­moin ke­vät­vil­jo­jen.

Vil­jan laa­tu näyt­tää täl­lä het­kel­lä hy­väl­tä, mut­ta toi­veis­sa on pou­tai­nen syk­sy, sil­lä suu­ria ve­si­sa­tei­ta tai uk­kos­kuu­ro­ja kas­vus­tot ei­vät enää kes­tä. Jos syk­sy on sa­tei­nen, vil­jan mää­rä ja laa­tu heik­ke­ne­vät ja kus­tan­nuk­set kas­va­vat muun mu­as­sa sa­don kui­vauk­ses­ta.

Kas­vus­to­ja ovat ko­e­tel­leet sekä voi­mak­kaat sa­de­kuu­rot et­tä kui­vuus, sil­lä sa­tei­ta on saa­tu hy­vin vaih­te­le­vas­ti koko maas­sa.

Kui­vuus on vai­van­nut ja ai­heut­ta­nut sa­to­tap­pi­oi­ta eri­tyi­ses­ti Ete­lä- ja Var­si­nais-Suo­mes­sa, Hä­mees­sä ja Sa­ta­kun­nan alu­eel­la. Kas­vu­kau­si näyt­tää ole­van koko maas­sa noin vii­kon kes­ki­mää­räis­tä jäl­jes­sä.

Kui­va­hei­nän kor­juul­le osui tänä vuon­na hy­vät olo­suh­teet, ja sitä saa­tiin laa­dul­li­ses­ti ja mää­räl­li­ses­ti hy­vin koko maas­sa.

Toi­sen säi­lö­re­hu­sa­don kor­juu on hy­väs­sä vauh­dis­sa. Alu­eet, joi­hin sa­det­ta on saa­tu hy­vin, on sa­don mää­rä ol­lut hyvä. Sa­tei­sen sään vuok­si kui­ten­kin laa­tu­vaih­te­lut ovat suu­ria. Kui­vuu­des­ta kär­si­neil­lä alu­eil­la, ku­ten Var­si­nais-Suo­mes­sa, sato on jää­nyt vält­tä­väk­si.

Suu­rien tal­vi­tu­ho­jen vuok­si Ete­lä- ja Var­si­nais-Suo­men sekä Sa­ta­kun­nan alu­eel­la syys­vil­ja­maat jou­dut­tiin kyl­vä­mään uu­del­leen. Sääs­ty­neet syys­vil­jat ovat koh­ta­lai­sen hy­viä, vaik­ka sa­to­mää­räs­sä jää­dään kor­kein­taan kes­ki­mää­räi­seen.

Syys­ryp­sin sato on ol­lut hyvä ja se on saa­tu kor­jat­tua kui­va­na. Ke­vä­töl­jy­kas­vien kas­vu on vie­lä kes­ken ja nii­den kor­juu ajoit­tuu ai­kai­sin­taan syys­kuun al­kuun.

Her­ne ja pai­koin här­kä­pa­pu­kin ovat kas­va­neet tänä vuon­na hy­vin. Här­kä­pa­pu kui­ten­kin kär­si kui­vuu­des­ta enem­män kuin her­ne. Her­ne on al­ka­nut kyp­syä puin­ti­kun­toon, mut­ta kor­juu­ta saa­daan odot­taa vie­lä. Pal­ko­kas­vien, ku­ten her­neen sa­don on­nis­tu­mi­nen on tär­ke­ää val­ku­ai­so­ma­va­rai­suu­den pa­ra­ne­mi­sen kan­nal­ta.

Pe­ru­nal­la sato-odo­tuk­set ovat koh­ta­lai­set koko maas­sa. So­ke­ri­juu­ri­kas on me­nes­ty­nyt kes­ki­mää­rin hy­vin, ja sato-odo­tuk­set ovat hy­vät.

Mar­jo­jen pää­sa­to­kau­si on pian kään­ty­mäs­sä lo­puil­leen. Mus­ta­he­ru­koil­la on pit­kän ku­kin­nan ta­kia kyp­sy­mi­nen hie­man epä­ta­sais­ta. Mar­jo­jen laa­tuun ovat myös pai­koin vai­kut­ta­neet sa­de­kuu­rot. Täl­lä het­kel­lä kor­ja­taan myös va­del­maa ja pen­sas­mus­tik­kaa. Man­si­kas­ta kor­ja­taan vie­lä avo­maal­ta pie­niä mää­riä myö­häis­la­jik­kei­den sa­toa. Tun­ne­leis­sa jat­kuu man­si­kan ja va­del­man sa­to­kau­si vie­lä pit­kään.

Tuo­re­vi­han­nes­ten va­li­koi­ma on nyt laa­jim­mil­laan. Par­hail­laan kor­ja­taan ai­na­kin kerä-, kuk­ka-, par­sa- ja kys­sä­kaa­lin, ra­pe­an ke­rä­sa­laa­tin, kii­nan­kaa­lin, nip­pu­si­pu­lin, pork­ka­nan, pu­na­juu­ren, tar­ha­her­neen, avo­maan kur­kun ja ke­sä­kur­pit­san sa­toa.

Myös va­ras­to­vi­han­nes­ten kor­juu on al­ka­mas­sa ja sa­to­nä­ky­mät ovat hy­vät.

Vi­han­nek­set ovat pää­o­sin hy­vä­laa­tui­sia ja sato-odo­tuk­set ovat myös hy­vät eten­kin, jos vil­jel­mil­lä on ol­lut kas­te­lu­mah­dol­li­suus hei­nä- ja elo­kuun hel­le­jak­soi­na.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely