JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
6.4.2022 11.35

Tilapäinen suojelu riittää ukrainalaisten työntekoon

Ti­la­päis­tä suo­je­lua saa­vil­la uk­rai­na­lai­sil­la on ra­joit­ta­ma­ton oi­keus teh­dä työ­tä heti, kun he ovat saa­neet pää­tök­sen suo­je­lus­ta. Oles­ke­lu­lu­pa­kort­tia ei tar­vit­se enää odot­taa.

Uk­rai­na­lai­set voi­vat myös il­moit­tau­tua TE-toi­mis­toon työn­ha­ki­joik­si ja saa­da työl­lis­ty­mis­tä tu­ke­via pal­ve­lui­ta, ku­ten esi­mer­kik­si kie­li­kou­lu­tus­ta. Heil­lä ei ole kui­ten­kaan työt­tö­myys­tur­vaan oi­keut­ta. Heil­le voi­daan lä­het­tää työ­tar­jouk­sia pos­tit­se il­moit­ta­maan­sa osoit­tee­seen ja he voi­vat saa­da työ­mah­dol­li­suuk­sis­ta tie­toa hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti TE-toi­mis­tos­sa asi­oi­des­saan.

Sa­mat palk­ka- ja työ­eh­dot kos­ke­vat Suo­mes­sa kaik­kia, ei­kä työ­pai­kas­ta tai sen vä­lit­tä­mi­ses­tä saa pe­riä työn­te­ki­jäl­tä mak­sua. Palk­ka mää­räy­tyy ky­sei­sen alan työ­eh­to­so­pi­muk­sen mu­kaan.

Vuon­na 2020 pe­lät­tiin ko­ro­nas­ta joh­tu­en, et­tei Suo­meen pää­se ul­ko­mail­ta riit­tä­väs­ti kau­si­työn­te­ki­jöi­tä. Var­si­nais-Suo­men TE-toi­mis­to pe­rus­ti kau­si­työ­ryh­män avus­ta­maan työ­nan­ta­jia. Var­si­nais-Suo­mes­sa on pe­rin­tei­ses­ti ol­lut ti­loil­la pal­jon uk­rai­na­lai­sia kau­si­työn­te­ki­jöi­tä.

Nyt Uk­rai­nan so­das­ta joh­tu­en ti­loil­la on jäl­leen huo­li riit­tä­väs­tä työ­voi­mas­ta. Var­si­nais-Suo­men TE-toi­mis­to ja Ely-kes­kus ovat pe­rus­ta­neet yh­tei­sen kau­si­työ­ryh­män vuo­del­le täk­si vuo­dek­si avus­ta­maan eri­tyi­ses­ti työ­tä tar­vit­se­via uk­rai­na­lai­sia pa­ko­lai­sia, jot­ta he voi­si­vat työl­lis­tyä työ­voi­maa tar­vit­se­vil­le ti­loil­le. Työn­te­ki­jöi­tä tar­vi­taan jo al­ku­ke­vääs­tä, mut­ta lu­ku­mää­räi­ses­ti suu­rin tar­ve var­sin­kin mar­ja- ja vi­han­nes­ti­loil­la on ke­sä­kuu­kau­si­na. Kau­si­töi­tä on tar­jol­la myös syk­syl­lä.

Työ­nan­ta­jat, joil­la on Var­si­nais-Suo­mes­sa avoin­na työ­paik­ko­ja, jot­ka so­pi­vat myös uk­rai­na­lai­sil­le ti­la­päi­sen suo­je­lun saa­neil­le, voi­vat il­moit­taa niis­tä Var­si­nais-Suo­men TE-toi­mis­toon.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely