JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tarvaisissa on samassa pihapiirissä kivi- ja puukoulu sekä vanha palotalli.

Tarvaisissa on samassa pihapiirissä kivi- ja puukoulu sekä vanha palotalli.

Arkisto / Sari Honkasalo

Uutiset
Mynämäki
18.5.2022 15.27

Tarvaisten koulusta lakkau­tu­se­sitys

Sari Hon­ka­sa­lo

Tiis­tai­na ko­koon­tu­nut My­nä­mä­en kas­va­tus- ja si­vis­tys­lau­ta­kun­ta päät­ti esit­tää kun­nan­hal­li­tuk­sel­le ja edel­leen val­tuus­tol­le, et­tä Tar­vais­ten kou­lu ja päi­vä­ko­ti it­se­näi­si­nä yk­sik­köi­nä lak­kau­te­taan elo­kuus­ta 2023 läh­tien.

Tar­vais­ten kou­lu on ol­lut si­säil­ma­on­gel­mien ta­kia väis­tö­ti­lois­sa Kar­ja­lan kou­lus­sa tam­mi­kuus­ta 2021 al­ka­en ja var­hais­kas­va­tus­toi­min­ta Vaah­te­ra­mä­en päi­vä­ko­din yh­tey­des­sä elo­kuus­ta 2021.

Kou­lul­le laa­dit­tiin kor­jaus­suun­ni­tel­ma sekä sel­vi­tet­tiin myös mah­dol­li­suut­ta uu­dis­ra­ken­ta­mi­seen tai mo­duu­li­ra­ken­nuk­seen pien­ten las­ten kou­luk­si. Suun­ni­tel­tu sa­nee­raus ei täyt­tä­nyt ope­tus­toi­min­nal­le ase­tet­tu­ja laa­dul­li­sia kri­tee­re­jä.

Tar­vais­ten kou­lun ti­lan­net­ta poh­ti­maan pe­rus­tet­tiin vii­me vuo­den lo­pul­la ti­la­työ­ryh­mä, joka on ko­koon­tu­nut nyt ke­vät­lu­ku­kau­den ai­ka­na vii­si ker­taa.

Työ­ryh­mä pyy­si kun­ta­lai­sil­ta mie­li­pi­tei­tä en­nak­ko­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­tiin hel­mi­kuus­sa sekä kuu­li Tar­vais­ten alu­een huol­ta­jia huh­ti­kuus­sa pi­de­tys­sä ti­lai­suu­des­sa.

Tä­män jäl­keen työ­ryh­mä lin­ja­si, et­tä Tar­vais­ten kou­lun ja päi­vä­ko­din lak­kaut­ta­mis­ta tu­li­si al­kaa val­mis­tel­la. Lak­kaut­ta­mi­seen ha­lut­tiin yh­den vuo­den siir­ty­mä­ai­ka käy­tän­nön jär­jes­te­ly­jen ta­kia.

Kun­ta­lai­sil­la oli mah­dol­li­suus esit­tää kir­jal­li­set kan­na­no­tot lak­kaut­ta­mi­ses­ta huh­ti-tou­ko­kuus­sa pi­de­tyn kuu­le­mi­sa­jan ai­ka­na.

Sekä kir­jal­li­ses­ti et­tä kuu­le­mis­ti­lai­suu­des­sa suul­li­ses­ti esi­te­tyt kan­na­no­tot ja nii­hin an­ne­tut vas­tauk­set ovat ko­ko­nai­suu­des­saan lu­et­ta­vis­sa kun­nan net­ti­si­vul­la kas­va­tus- ja si­vis­tys­lau­ta­kun­nan 17.5. ko­kouk­sen Tar­vais­ta kos­ke­van asi­an liit­tei­nä.

Van­hem­pien kuu­le­mis­ti­lai­suu­den kom­men­teis­sa on ih­me­tel­ty muun mu­as­sa sitä, mik­sei ti­la­työ­ryh­mäs­sä ole Tar­vais­ten alu­een edus­ta­jaa. Vas­tauk­sen mu­kaan ryh­mä on luot­ta­mus­hen­ki­löis­tä va­lit­tu, ja kas­va­tus- ja si­vis­tys­lau­ta­kun­nas­sa ei ole alu­eel­ta jä­sen­tä. Tek­ni­nen lau­ta­kun­ta ja kun­nan­hal­li­tus ovat teh­neet omat va­lin­tan­sa.

Van­hem­pien ky­sy­myk­set kos­ki­vat suu­rel­ta osin sitä, mi­ten mää­ri­tel­lään jat­kos­sa Tar­vais­ten kou­lu­a­lu­een op­pi­lai­den lä­hi­kou­lu.

Esiin tuo­tiin esi­mer­kik­si se, et­tä mo­nil­la on Kar­ja­lan kou­luun kol­me ker­taa pi­dem­pi mat­ka kuin Lau­rin kou­lul­le.

Kom­men­teis­sa pi­det­tiin tär­ke­ä­nä sitä, et­tei lap­sia siir­ret­täi­si ala­kou­lu­ai­ka­na kou­lus­ta toi­seen, ja et­tä per­heen eri ikäi­set si­sa­ruk­set sai­si­vat ol­la sa­mas­sa kou­lus­sa.

Kri­tiik­kiä esi­tet­tiin sii­tä, et­tä koko pro­ses­sis­sa on jää­nyt vä­häl­le huo­mi­ol­le se, mi­ten lap­set re­a­goi­vat ja ko­ke­vat epä­var­man ti­lan­teen.

Kir­jal­li­sis­sa kan­na­no­tois­sa kri­ti­soi­tiin asi­aa ylei­sem­min muun mu­as­sa sii­tä nä­kö­kul­mas­ta, et­tä kun­taa ke­hi­te­tään vain val­ta­tien län­si­puo­lel­ta.

Kan­na­no­tois­sa ky­syt­tiin Tar­vais­ten kou­lu­ra­ken­nus­ten, pa­lo­tal­lin ja piha-alu­een koh­ta­los­ta.

Vas­tauk­sen mu­kaan kiin­teis­tö on mah­dol­lis­ta ja­kaa kah­teen osaan niin, et­tä toi­seen jää kou­lu­ra­ken­nuk­set ja toi­seen pa­lo­tal­li. Pää­tös­tä pur­ka­mi­ses­ta, kor­jaa­mi­ses­ta tai myy­mi­ses­tä ei ole teh­ty, ja yk­si vaih­to­eh­to voi ol­la ra­ken­nus­ten vuok­raa­mi­nen.

Kom­men­teis­sa muis­tu­te­taan ky­lä­läis­ten käy­tös­sä ole­van pa­lo­tal­lin ole­van käyt­tö­kel­poi­nen lä­hin­nä ke­sä­ai­kaan. Vas­tauk­ses­sa to­de­taan, et­tä sen kun­nos­ta­mi­seen ja mui­hin toi­min­toi­hin on yh­dis­tyk­sil­lä mah­dol­li­suus ha­kea han­ke­a­vus­tus­ta esi­mer­kik­si Ra­va­kal­ta.

Kun­ta­lai­set ky­syi­vät myös si­sä­lii­kun­ta­mah­dol­li­suuk­sien jär­jes­tä­mi­ses­tä ky­läl­lä jat­kos­sa. Vas­tauk­ses­sa to­de­taan, et­tei kun­nal­la ole vel­vol­li­suut­ta tai mah­dol­li­suut­ta jär­jes­tää joka ky­lään si­sä­lii­kun­taa.

Kou­lun pi­hal­la ole­vas­ta leik­ki­pai­kas­ta vas­ta­taan, et­tä jos se säi­lyy, vä­li­nei­den tu­lee täyt­tää tur­val­li­suus­vaa­ti­muk­set, ja et­tä leik­ki­pai­kan säi­ly­mi­nen riip­puu sii­tä, mitä toi­min­taa kiin­teis­töl­lä on jat­kos­sa.

Näköislehdet

Kysely