JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
21.10.2022 9.55

Talviajan nopeus­ra­joi­tukset käyttöön

Maan­teil­lä siir­ry­tään tal­vi- ja pi­me­än ajan no­peus­ra­joi­tuk­siin. Muu­tok­set al­ka­vat täl­lä vii­kol­la La­pis­ta, ja muu Suo­mi seu­raa en­si vii­kol­la pe­räs­sä niin, et­tä ne ovat kaik­ki­al­la käy­tös­sä per­jan­tai­hin 28.10. men­nes­sä.

Maan­teil­lä no­peus­ra­joi­tuk­set las­ke­taan pää­o­sin 80 ki­lo­met­riin tun­nis­sa, joil­la­kin tie­o­suuk­sil­la 70 ki­lo­met­riin tun­nis­sa. Moot­to­ri­teil­lä no­peus­ra­joi­tuk­set las­ke­vat 100 ki­lo­met­riin tun­nis­sa.

Tien kor­kea tur­val­li­suus­ta­so tai pie­net lii­ken­ne­mää­rät mah­dol­lis­ta­vat joi­ta­kin poik­keuk­sia tal­vi­ra­joi­tus­ten pää­sään­töi­hin. Maan­teil­lä sa­dan ki­lo­met­rin no­peus­ra­joi­tus voi jää­dä voi­maan esi­mer­kik­si teil­lä, jois­sa ajo­suun­nat on ero­tet­tu toi­sis­taan kai­teel­la.

Li­säk­si vaih­tu­vien no­peus­ra­joi­tus­ten moot­to­ri­teil­lä voi­daan pi­tää kor­keim­mat ra­joi­tuk­set voi­mas­sa mar­ras­kuun lop­puun as­ti, jos sää- ja ke­li­o­lot sen sal­li­vat. Esi­mer­kik­si 120 km/h:n ra­joi­tus voi siis ol­la voi­mas­sa hy­vis­sä ajo-olo­suh­teis­sa va­loi­sa­na vuo­ro­kau­den ai­ka­na vie­lä mar­ras­kuus­sa.

Ta­kai­sin nor­maa­lei­hin no­peus­ra­joi­tuk­siin siir­ry­tään ta­val­li­ses­ti maa­lis-huh­ti­kuun vaih­tees­sa, kun päi­vät pi­te­ne­vät ja ke­lit pa­ra­ne­vat.

Tal­vi- ja pi­me­än ajan no­peus­ra­joi­tuk­set pie­nen­tä­vät on­net­to­muus­ris­kiä, joka muu­ten ko­ho­ai­si pi­me­äl­lä kak­sin­ker­tai­sek­si ja liuk­kaal­la mo­nin­ker­tai­sek­si ver­rat­tu­na päi­vän­va­los­sa ja su­lal­la ke­lil­lä aja­mi­seen. On ar­vi­oi­tu, et­tä tal­vi­kau­den no­peus­ra­joi­tuk­set sääs­tä­vät vuo­sit­tain kah­dek­san ih­mi­sen hen­gen ja kym­me­niä louk­kaan­tu­mi­sia.

– Kai­ken kaik­ki­aan alem­pi ajo­no­peus an­taa kul­jet­ta­jal­le enem­män ai­kaa ha­vai­ta ja toi­mia yl­lät­tä­vis­sä­kin ti­lan­teis­sa. Suu­rin sal­lit­tu no­peus ei lä­hes­kään ai­na ole sama asia kuin tur­val­li­nen ajo­no­peus, eten­kään tal­vi­kau­del­la. Jos olo­suh­teet edel­lyt­tä­vät, on pa­ras vä­hen­tää no­peut­ta en­ti­ses­tään", sa­noo tie­lii­ken­teen oh­jauk­sen asi­an­tun­ti­ja Tuo­mas Ös­ter­man Väy­lä­vi­ras­tos­ta.

Alen­ne­tuis­ta no­peus­ra­joi­tuk­sis­ta on mui­ta­kin kuin tur­val­li­suus­hyö­ty­jä: polt­to­ai­neen­ku­lu­tus las­kee ja pääs­töt vä­he­ne­vät, pääl­lys­te ku­luu hi­taam­min ja ren­gas­me­lu pie­ne­nee.

Esi­mer­kik­si VTT:n joh­ta­van tut­ki­jan ar­vi­on mu­kaan tal­vi­no­peus­ra­joi­tuk­set voi­vat vä­hen­tää yk­sit­täi­sen hen­ki­lö­au­ton polt­to­ai­neen ku­lu­tus­ta 15–18 pro­sent­tia ver­rat­tu­na ke­sä­no­peuk­siin. Tämä vas­taa noin 1–2 polt­to­ai­ne­lit­ran sääs­töä sa­dal­la ki­lo­met­ril­lä.

Näköislehdet

Kysely