JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Taivassalo
25.4.2024 13.25

Taivassalo haluaa turvata lähipalvelut kuntarajojen yli

An­ne­li Per­kiö

Koko Var­si­nais-Suo­men ja kai­ken ko­kois­ten kun­tien pal­ve­lu­tar­peen huo­mi­oi­mi­nen on pal­ve­lui­den saa­ta­vuu­den ja ih­mis­ten ar­jen su­ju­vuu­den vuok­si tär­ke­ää, to­te­si Tai­vas­sa­lon kun­nan­hal­li­tus kes­ki­vii­kon 24.4. ko­kouk­ses­sa hy­väk­sy­tys­sä lau­sun­nos­saan, joka oli vas­taus Var­si­nais-Suo­men hy­vin­voin­ti­a­lu­een maa­lis­kui­seen lau­sun­to­pyyn­töön kos­kien sote-kes­kus­pal­ve­lu­jen pal­ve­lu­verk­ko­suun­nit­te­lua.

Tai­vas­sa­lo pi­tää tär­ke­ä­nä tii­viin ja hy­vän vuo­ro­pu­he­lun sekä vuo­ro­vai­kut­tei­sen yh­teis­työn jat­ka­mis­ta pal­ve­lu­verk­ko­suun­nit­te­lun ede­tes­sä.

Ky­sees­sä ole­va Var­han vi­ran­hal­ti­ja­luon­nos huo­mi­oi sote-kes­kus­pal­ve­lu­jen ny­ky­käy­tön mää­rän, vä­es­tö­en­nus­tei­den sekä pit­kän ai­ka­vä­lin pal­ve­lu­tar­ve-en­nus­tei­den li­säk­si vir­ka­mie­sar­vi­ot hen­ki­lös­tön saa­ta­vuu­des­ta.

Lau­sun­nos­saan Tai­vas­sa­lon kun­ta pi­tää pe­rus­tel­tu­na käyt­tää Var­han esit­tä­miä pal­ve­lu­tar­ve-en­nus­tei­ta sekä ny­kyis­ten sote-kiin­teis­tö­jen si­jain­ti- ja kun­to­tie­toa pal­ve­lu­verk­ko­suun­nit­te­lun poh­ja­na. Lau­sun­non mu­kaan suun­nit­te­lun poh­ja­na on pe­rus­tel­tua käyt­tää myös kun­ta­ra­jat ylit­tä­vää tar­kas­te­lua.

Pal­ve­lui­den si­joit­tu­mi­nen myös saa­ris­to­kun­tien alu­eel­le li­sää ky­seis­ten kun­nan hou­kut­te­le­vuut­ta ja aut­taa osal­taan koko Var­si­nais-Suo­men alu­een elin­voi­mai­suu­den ke­hit­tä­mi­ses­sä. Saa­ris­tos­sa on pal­jon va­paa-aja­na­suk­kai­ta, jot­ka viet­tä­vät pit­ki­ä­kin ai­ko­ja paik­ka­kun­nal­la. Tai­vas­sa­lon kun­ta pi­tää tär­ke­ä­nä, et­tä alu­eel­la on tar­jol­la päi­vys­tyk­sel­li­siä ja kii­reel­li­siä ta­pauk­sia var­ten ter­veys­pal­ve­lu­ja.

Tai­vas­sa­lo lin­jaa, et­tä lä­hi­pal­ve­lut tuo­vat tur­val­li­suut­ta kai­ke­ni­käi­sil­le ja eri­tyi­ses­ti ikään­ty­neil­le. On tär­ke­ää, et­tä ter­veys­pal­ve­lut ovat hy­vin saa­vu­tet­ta­vis­sa. Pie­nil­lä kun­nil­la ei ole juu­ri­kaan pal­ve­lu­se­te­li­tuot­ta­jia, jo­ten on hyvä, et­tä Tai­vas­sa­lon kes­kei­sel­lä si­jain­nil­la ter­vey­sa­se­ma säi­lyy kat­ta­vien ter­veys­pal­ve­lu­jen tuot­ta­mi­sen paik­ka­na.

Po­si­tii­vi­se­na hal­li­tus pi­tää sitä, et­tä Tai­vas­sa­lon ter­vey­sa­se­man kun­to, si­jain­ti ja pal­ve­lu­po­ten­ti­aa­li on huo­mi­oi­tu pal­ve­lu­verk­ko­suun­nit­te­lus­sa. Tai­vas­sa­lon ter­vey­sa­se­ma pys­tyy pal­ve­le­maan lä­hi­kun­tien ja alu­ei­den, ku­ten Kus­ta­vin ja Ini­ön asuk­kai­ta. Kiin­teis­tö, jos­sa pal­ve­lut tar­jo­taan, on hy­vä­kun­toi­nen, mikä luo hy­vät edel­ly­tyk­set sekä Tai­vas­sa­lon et­tä lä­hi­kun­tien asuk­kai­den pal­ve­le­mi­sel­le.

Tai­vas­sa­lon ter­vey­sa­se­man si­jain­ti on sekä asi­ak­kai­den et­tä työn­te­ki­jöi­den kan­nal­ta lo­gis­ti­ses­ti hy­vin saa­vu­tet­ta­vis­sa. Tä­män­het­ki­nen pal­ve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­ma huo­mi­oi iso­jen kes­kit­ty­mien li­säk­si pien­ten kun­tien ja saa­ris­to­kun­tien pal­ve­lu­tar­peen ja pal­ve­lui­den saa­ta­vuu­den mah­dol­lis­ta­mi­sen, sa­no­taan lau­sun­nos­sa.

Kun­ta­ra­jat ylit­tä­vä tar­kas­te­lu on Tai­vas­sa­lon kun­nan­hal­li­tuk­sen mie­les­tä pe­rus­tel­tua pal­ve­lu­verk­ko­suun­nit­te­lun poh­ja­na, sa­moin ih­mis­ten ar­jen su­ju­vuu­den huo­mi­oi­mi­nen. Etäi­syyk­sien kas­vu saat­taa kui­ten­kin hei­ken­tää joi­den­kin pal­ve­lui­den saa­ta­vuut­ta. Näin ol­len on hyvä, et­tä lä­hi­kun­ta­tar­kas­te­lua ja luon­nol­li­sia asi­oin­ti­suun­tia on huo­mi­oi­tu suun­ni­tel­mis­sa, to­de­taan Tai­vas­sa­lon lau­sun­nos­sa Var­hal­le.

Näköislehdet

Kysely