JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Naantali
12.6.2023 11.45

Suomen silli- ja perunakesä avattiin Rymättylässä

Ry­mät­ty­lä on tun­net­tu kah­des­ta ke­sä­her­kus­ta, sil­lis­tä ja var­hais­pe­ru­nas­ta. It­se­oi­keu­te­tus­ti Ry­mät­ty­län pe­rin­tei­ses­tä sil­li­sa­ta­mas­ta avat­tiin ke­sä­kuun toi­se­na vii­kon­lop­pu­na vi­ral­li­ses­ti Suo­men sil­li- ja pe­ru­na­ke­sä.

Vi­ral­li­ses­ti ke­sän ava­si it­se­kin Ry­mät­ty­läs­sä asu­va kan­sa­ne­dus­ta­ja Pau­li Aal­to-Se­tä­lä (kok.).

Pai­kal­le ko­koon­tui tu­hat­päi­nen ylei­sö naut­ti­maan ke­säi­ses­tä päi­väs­tä ja mais­te­le­maan mo­lem­pia ke­sä­herk­ku­ja, joi­ta tar­jot­tiin kai­kil­le ve­loi­tuk­set­ta.

Avaus­pu­hees­saan Aal­to-Se­tä­lä ko­ros­ti Ry­mät­ty­län pit­kää sil­li­pe­rin­net­tä ja oli iloi­nen, et­tä se jat­kuu ny­ky­päi­vä­nä­kin sekä sil­li­te­ol­li­suu­den et­tä pe­rin­ne­mu­se­on voi­min.

– Tän­ne on ka­tet­tu pait­si sil­li­pe­rin­ne ja tra­di­tio myös ruo­ka näl­käis­ten pöy­tään, hän to­te­si pu­hees­saan.

Aal­to-Se­tä­lä nos­ti esil­le myös huo­len­sa suo­ma­lai­ses­ta ka­lan elin­tar­vi­ke­käy­tös­tä.

– Suo­men ka­la­saa­liis­ta rei­lus­ti yli puo­let on si­lak­kaa ja ki­lo­hai­lia. Täs­tä vain muu­ta­ma pro­sent­ti myy­dään tuo­ree­na tai ja­los­tet­tu­na ih­mis­ra­vin­nok­si. Suu­rin osa me­nee ka­la­jau­ho­teh­taal­le ja re­huk­si.

Hän nos­ti esil­le myös huo­len­sa Saa­ris­to­me­ren ti­las­ta ja tu­le­vai­suu­des­ta sekä esit­ti nel­jän koh­dan oh­jel­man, jol­la jo­kai­nen voi me­ren ti­laan vai­kut­taa.

Ry­mät­ty­län Röö­län pe­rin­tei­nen sil­li­sa­ta­ma oli suo­ma­lai­sen sil­lin­pyyn­ti­lai­vas­to Sau­kon ko­ti­sa­ta­ma 1950-lu­vul­ta 1970-lu­vun puo­li­vä­liin. Sauk­ko lai­vat pur­ki­vat saa­liin­sa kes­ki­ke­säl­lä, par­haa­seen var­hais­pe­ru­na-ai­kaan. Sauk­ko­jen saa­pu­mi­nen jo sil­loin oli mer­kit­tä­vä ta­pah­tu­ma ja sil­li­lai­tu­ril­le ko­koon­tui tu­hat­päi­nen ylei­sö­jouk­ko vas­taa­not­ta­maan uut­ta sil­li­saa­lis­ta.

Sil­li­ja­los­tus­ta Ry­mät­ty­läs­sä el­vy­tet­tiin 1980-lu­vun lo­pul­la, kun Bauck­man Oy, myö­hem­min Bo­y­food Oy, aloit­ti tuo­tan­non Röö­län sil­li­teh­taas­sa. Vuon­na 1990 yri­tys toi lai­va­las­til­li­sen uut­ta sil­liä Röö­län lai­tu­riin ja ju­lis­ti sa­mal­la Suo­men Sil­li- ja pe­ru­na­ke­sän vi­ral­li­ses­ti ava­tuk­si. Tä­män jäl­keen vuo­sit­tain sil­li- ja pe­ru­na­ke­sä on avat­tu Ry­mät­ty­läs­tä ai­na näi­hin päi­viin saak­ka.

Sil­li­pe­rin­ne elää edel­leen­kin vah­va­na Röö­län sil­li­sa­ta­mas­sa. Suo­men ai­noa sil­li­ja­los­tus­teh­das, Suo­men Sil­li­kont­to­ri Oy, siir­si toi­min­tan­sa vuon­na 2021 siel­lä si­jait­se­vaan sil­li­teh­taa­seen.

Ry­mät­ty­läs­sä tuo­te­taan myös mer­kit­tä­vä osa Suo­men var­hais­pe­ru­nas­ta.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely