JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Uusikaupunki
30.8.2024 15.47

SP Kalanti-Pyhäranta: ASP-järjestelmän ikärajan nostolla suurta vaikutuksia tilin avauksiin yli 35-vuotiailla

Sääs­tö­pank­ki­ryh­män tuo­rees­ta da­tas­ta sel­vi­ää, et­tä ASP-ti­le­jä Sääs­tö­pan­keis­sa avaa­vat eni­ten asi­ak­kaat ikä­luo­kas­sa 18–34 vuot­ta. ASP-jär­jes­tel­män ikä­ra­jaa ko­ro­tet­tiin 39 ikä­vuo­des­ta 44 ikä­vuo­teen vuo­den 2023 alus­ta. Tämä ei ole vai­kut­ta­nut Sääs­tö­pank­kien yli 39-vuo­ti­ai­den asi­ak­kai­den ASP-ti­lien avaa­mis­ha­luk­kuu­teen mer­kit­tä­väs­ti.

Sääs­tö­pank­ki­ryh­män mu­kaan yli 35-vuo­ti­ai­den avaa­mia ASP-ti­le­jä oli 8 pro­sent­tia kai­kis­ta ava­tuis­ta, kun 18–34-vuo­ti­ai­den asi­ak­kai­den avaa­mien ti­lien osuus tam­mi-elo­kuus­sa 2024 oli 87 pro­sent­tia. Vuon­na 2023 sa­mal­la ajan­jak­sol­la pro­sen­tu­aa­li­nen osuus oli 18–34-vuo­ti­ail­la 89 pro­sent­tia. Pro­sen­tu­aa­li­nen muu­tos ikä­luo­kas­sa on pie­ni, mut­ta ko­ko­nai­suu­te­na ASP-ti­lien avauk­sia on teh­ty vuon­na 2024 jopa 24 pro­sent­tia vä­hem­män kuin vuot­ta ai­em­min ver­tai­lu­jak­sol­la.

Sääs­tö­pank­ki­ryh­mäs­sä vuon­na 2024 tam­mi-elo­kuus­sa kes­ki­mää­räi­nen ASP-lai­na­mää­rä on ol­lut noin 116 000 eu­roa. Tä­män mu­kaan kaup­pa­hin­nat ovat py­sy­neet jon­kin ver­ran nos­tet­ta­vis­sa ole­vaa mak­si­mi­lai­naa al­hai­sem­pi­na, sil­lä lai­nan enim­mäis­mää­rä on pää­kau­pun­ki­seu­tua ja isom­pia kau­pun­ke­ja lu­kuun ot­ta­mat­ta 140 000 eu­roa.

– On hie­noa, et­tä nuo­ret ai­kui­set edel­leen hyö­dyn­tä­vät ASP-lai­no­ja. Sen myö­tä saa käyt­töön­sä mo­nia etu­ja, joi­ta ei ta­va­no­mai­sis­sa asun­to­lai­nois­sa ole, ja tä­ten it­se­näis­ty­mi­nen ja en­si­a­sun­non os­ta­mi­nen hel­pot­tuu, to­te­aa Sääs­tö­pank­ki Ka­lan­ti-Py­hä­ran­nan hen­ki­lö­a­si­ak­kais­ta ja va­ral­li­suu­den­hoi­don pal­ve­luis­ta vas­taa­va lii­ke­toi­min­ta­joh­ta­ja Nel­li Val­la­mo.

Ylei­ses­ti Suo­mes­sa ASP-lai­no­jen suo­sio on vii­me vuo­si­na hie­man las­ke­nut. Val­ti­o­kont­to­rin mu­kaan lai­no­ja oli yh­teen­sä noin 54 000 kap­pa­let­ta jou­lu­kuus­sa 2021 kun mää­rä syys­kuus­sa 2023 oli noin 47 000 kap­pa­let­ta. Pää­o­mien eu­ro­mää­räi­nen ko­ko­nais­sum­ma on myös las­ke­nut suh­tees­sa kap­pa­le­mää­rään, ol­len 4 792 mil­joo­naa eu­roa vuon­na 2021 ja 4266 mil­joo­naa eu­roa vuon­na 2023. Suh­teel­li­nen muu­tos lai­na­mää­ris­sä lai­na­sum­miin ver­rat­tu­na on py­sy­nyt mel­ko ta­sai­se­na.

ASP-lai­na on osa ASP- eli asun­to­sääs­tö­palk­ki­o­jär­jes­tel­mää. Sen avul­la val­tio tu­kee nuor­ten en­si­a­sun­non han­kin­taa. ASP-lai­nan voi saa­da, kun asun­non kaup­pa­hin­nas­ta on sääs­tet­ty vä­hin­tään 10 pro­sent­tia ja muut ASP-eh­dot täyt­ty­vät. ASP-lai­na myön­ne­tään enin­tään 25 vuo­dek­si.

Se, kuin­ka suu­ren ASP-lai­nan voi enim­mil­lään saa­da, riip­puu os­tet­ta­van koh­teen si­jain­nis­ta.

Jos asun­non hin­ta on kor­ke­am­pi kuin ASP-lai­nan mak­si­mi­mää­rä, sen rin­nal­le voi ha­kea ASP-li­sä­lai­naa, joka myön­ne­tään ta­val­li­sen asun­to­lai­nan eh­doin. ASP-lai­nal­le sekä ASP:n li­sä­lai­nal­le voi saa­da val­ti­on­ta­kauk­sen, mikä hel­pot­taa puut­tu­van va­kuu­den jär­jes­te­lyä. Val­ti­on­ta­kaus voi ol­la enin­tään 25 pro­sent­tia lai­no­jen yh­teis­sum­mas­ta, kui­ten­kin mak­si­mis­saan 60 000 eu­roa. Val­tio tar­jo­aa kor­ko­tu­kea en­sim­mäi­sen 10 vuo­den ajan, mikä pi­tää ko­rot ai­sois­sa sekä aut­taa ta­lou­den bud­je­toin­nis­sa.

– Kor­ko­tu­ki on eri­tyi­ses­ti täs­sä ny­kyi­sel­leen nor­ma­li­soi­tu­nees­sa kor­ko­ti­lan­tees­sa tär­keä ASP-lai­nan omi­nai­suus. ASP-lai­naa var­ten ei myös­kään tar­vit­se ke­rä­tä val­ta­via omia sääs­tö­jä tai ol­la riip­pu­vai­nen van­hem­pien tar­jo­a­mas­ta li­sä­va­kuu­des­ta, kun lai­nal­le saa 90 % val­ti­on­ta­kauk­sen, sum­maa Val­la­mo.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely