JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
11.8.2022 12.18

Sinile­vä­ti­lanne vaihteleva Saaris­to­me­rellä ja Selkämerellä

Vii­me vii­kon­lo­pun ko­vien tuul­ten myö­tä si­ni­le­vät se­koit­tui­vat ve­siin ja al­ku­vii­kon läm­pi­män sään seu­rauk­se­na run­sas­tui­vat pai­koi­tel­len koko me­ri­a­lu­eel­la. Avo­me­rel­lä si­ni­le­vät run­sas­tui­vat eten­kin Saa­ris­to­me­ren ete­lä­o­sas­sa. Si­sä­ve­sis­sä si­ni­le­vää on ta­vat­tu pai­koi­tel­len run­saas­ti­kin, mut­ta ti­lan­ne on py­sy­nyt pit­käl­ti vii­me viik­ko­jen kal­tai­se­na.

Me­ri­a­lu­ei­den seu­ran­nas­sa si­ni­le­vää ha­vait­tiin ku­lu­van vii­kon ai­ka­na eri­tyi­ses­ti Saa­ris­to­me­ren sisä- ja vä­li­saa­ris­tos­sa niin Ely-kes­kuk­sen va­ki­o­ha­vain­to­pai­koil­la kuin Ro­ta­rien yl­lä­pi­tä­mil­lä ha­vain­to­pai­koil­la­kin. Ha­vain­not vaih­te­li­vat voi­mak­kaas­ti ja run­saam­mat le­vä­kas­vus­tot ovat usein hy­vin pai­kal­li­sia. Sel­kä­me­ren ha­vain­to­pai­koil­la si­ni­le­vää esiin­tyy run­saim­min Rau­man edus­tal­la.

Sa­tel­liit­ti­ku­vien pe­rus­teel­la le­vää on ete­läi­sen Saa­ris­to­me­ren li­säk­si run­saas­ti myös Sel­kä­me­ren ran­ni­kol­la. Vaih­te­le­vat tuu­li­o­lot vai­kut­ta­vat voi­mak­kaas­ti pin­ta­ku­kin­to­jen ke­hit­ty­mi­seen ja si­joit­tu­mi­seen me­ri­a­lu­eel­la. Tyy­nen ja läm­pi­män sään myö­tä Sel­kä­me­ren avo­me­ri­a­lu­een si­ni­le­vät voi­vat run­sas­tua no­pe­as­ti­kin.

Si­sä­ve­si­a­lu­eil­la si­ni­le­vää ha­vait­tiin täl­lä vii­kol­la kuu­del­la Ely-kes­kuk­sen va­ki­o­ha­vain­to­pai­kal­la. Ha­vain­to­ja teh­tiin pää­a­si­as­sa sa­moil­la jär­vil­lä kuin ai­kai­sem­mil­la­kin vii­koil­la ja esiin­ty­mät oli­vat pää­a­si­as­sa run­sai­ta. Le­vä­ti­lan­ne voi vaih­del­la ly­hy­el­lä­kin ai­ka­vä­lil­lä, jo­ten ve­den sil­mä­mää­räis­tä tar­kis­ta­mi­ses­ta suo­si­tel­laan ai­na en­nen ui­mis­ta.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely