JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet Varsinais-Suomessa.

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet Varsinais-Suomessa.

Suvi Kiviluoto

Uutiset
25.7.2024 12.25

Sinile­vä­ha­vainnot ovat lisääntyneet

Si­ni­le­vä­ha­vain­not ovat li­sään­ty­neet Lou­nais-Suo­men meri- ja si­sä­ve­si­a­lu­eil­la. Sekä Saa­ris­to­me­rel­lä et­tä Sel­kä­me­rel­lä on ha­vait­tu run­sai­ta si­ni­le­vä­e­siin­ty­miä. Saa­ris­to­me­rel­lä le­vää on ha­vait­tu hy­vin run­sais­sa mää­rin ai­na si­sä­saa­ris­tos­ta ul­ko­saa­ris­toon esi­mer­kik­si Naan­ta­lis­sa.

Me­ri­a­lu­ei­den va­ki­o­seu­ran­ta­pai­koil­la on ha­vait­tu run­saas­ti si­ni­le­vää ja ti­lan­ne on mo­nin pai­koin hei­ken­ty­nyt. Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kuk­sen va­ki­o­seu­ran­nas­sa 12 ha­vain­to­paik­kaa il­moit­ti si­ni­le­vä­ha­vain­nois­ta ja li­säk­si Jär­vi-Me­ri­wi­kiin on tal­len­net­tu run­saas­ti kan­sa­lais­ha­vain­to­ja.

Run­saas­ti le­vää on ol­lut muun mu­as­sa My­nä­lah­den ha­vain­to­pai­kal­la. Hie­man si­ni­le­vää on il­moi­tet­tu Me­ri­mas­kun ha­vain­to­pai­kal­ta.

Si­sä­ve­sien si­ni­le­vä­ti­lan­ne on py­sy­nyt mel­ko sa­man­lai­se­na. Le­vä­ti­lan­ne on ajan­koh­taan näh­den ta­va­no­mai­nen. Ry­mät­ty­län Kirk­ko­jär­ves­sä on run­saas­ti si­ni­le­vää.

Si­ni­le­vän mää­rä run­sas­tuu au­rin­koi­sel­la ja läm­pi­mäl­lä sääl­lä. Tuu­li ja sa­teet se­koit­ta­vat ve­si­mas­saa, jol­loin si­ni­le­vä­kin se­koit­tuu ve­teen. Le­vä­ti­lan­ne voi muut­tua het­kes­sä ja vaih­del­la pai­kal­li­ses­ti sa­man ve­sis­tön ää­rel­lä, jo­ten ve­den uin­ti­kel­poi­suus tu­lee ar­vi­oi­da en­si­si­jai­ses­ti pai­kan pääl­lä.

Vä­häi­nen mää­rä si­ni­le­vää ei pää­sään­töi­ses­ti es­tä ve­des­sä ui­mis­ta tai ve­den käyt­töä, kun­han nou­dat­taa tar­vit­ta­vaa huo­lel­li­suut­ta. Vet­tä ei tule niel­lä ja ui­mi­sen jäl­keen on suo­si­tel­ta­vaa pe­sey­tyä iho-oi­rei­den vält­tä­mi­sek­si. Mi­kä­li si­ni­le­vää on ve­des­sä run­saas­ti, ei vet­tä tule käyt­tää sau­na­ve­te­nä, syö­tä­vien kas­vien kas­te­lu­ve­te­nä, ei­kä sitä tule käyt­tää ta­lous­ve­te­nä keit­tä­mi­sen­kään jäl­keen. Lap­sia ja lem­mik­ke­jä tu­lee pi­tää sil­mäl­lä ja es­tää pää­sy ran­ta­ve­teen.

Juo­ma­ve­si on syy­tä tar­joil­la lem­mi­keil­le­kin muu­al­ta kuin ran­ta­ve­des­tä. Si­ni­le­vä­e­siin­ty­män myr­kyl­li­syyt­tä ei voi ar­vi­oi­da omin sil­min, jol­loin kaik­kiin esiin­ty­miin tu­lee suh­tau­tua tar­vit­ta­val­la va­ka­vuu­del­la.

Vä­häi­nen si­ni­le­vä erot­tuu ve­des­sä esi­mer­kik­si vi­her­tä­vi­nä hip­pu­si­na. Run­sas­tu­es­saan si­ni­le­vä ko­ho­aa pin­nal­le ja muo­dos­taa sil­min ha­vait­ta­via vii­ru­ja ja laut­to­ja. Lo­puk­si si­ni­le­vä­ku­kin­ta saat­taa pa­him­mil­laan muo­dos­taa pak­sua puu­roa, joka ka­sau­tuu ran­taan. Si­ni­le­vä­ku­kin­to erot­tuu mo­nis­ta le­vis­tä sil­lä, et­tä esiin­ty­mä ha­jo­aa ke­pil­lä kos­ket­ta­es­sa ei­kä se ta­ker­ru kep­piin ku­ten esi­mer­kik­si rih­ma­mai­nen vi­her­le­vä.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely