JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
20.6.2024 13.35

Sinile­vä­ha­vainnot ovat lisääntyneet

Si­ni­le­vä­ha­vain­not ovat li­sään­ty­neet run­saas­ti mo­nin pai­koin Saa­ris­to­mer­ta ja ha­vain­to­ja on tul­lut myös Lou­nais-Suo­men jär­vil­tä. Si­ni­le­vää on ha­vait­tu Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kuk­sen va­ki­o­seu­ran­nas­sa.

Läm­pi­mäl­lä sääl­lä le­vä­e­siin­ty­mät voi­vat run­sas­tua en­ti­ses­tään. Tuu­li­nen sää puo­les­taan se­koit­taa ve­si­mas­saa ja es­tää laa­jo­jen le­vä­laut­to­jen muo­dos­tu­mis­ta..

Me­ri­a­lu­eil­la si­ni­le­vää on ha­vait­tu Ely-kes­kuk­sen va­ki­o­ha­vain­to­pai­koil­la vä­häi­siä mää­riä muun mu­as­sa Uu­den­kau­pun­gin Iso Mar­ja­ka­rin ja My­nä­lah­den Kär­mä­läi­sen ha­vain­to­pai­koil­la.

Si­sä­ve­si­a­lu­eil­la si­ni­le­vää on ha­vait­tu vä­häi­siä mää­riä le­vä­seu­ran­nan va­ki­o­ha­vain­to­pai­koil­la muun mu­as­sa Ry­mät­ty­län Kirk­ko­jär­ves­sä.

Vä­häi­nen mää­rä si­ni­le­vää ei pää­sään­töi­ses­ti es­tä ve­des­sä ui­mis­ta tai ve­den käyt­töä, kun­han nou­dat­taa tar­vit­ta­vaa huo­lel­li­suut­ta. Vet­tä ei tule niel­lä ja ui­mi­sen jäl­keen on suo­si­tel­ta­vaa pe­sey­tyä iho-oi­rei­den vält­tä­mi­sek­si. Mi­kä­li si­ni­le­vää on ve­des­sä run­saas­ti, ei vet­tä tule käyt­tää sau­na­ve­te­nä, syö­tä­vien kas­vien kas­te­lu­ve­te­nä ei­kä sitä tule käyt­tää ta­lous­ve­te­nä keit­tä­mi­sen­kään jäl­keen. Lap­sia ja lem­mik­ke­jä tu­lee pi­tää sil­mäl­lä ja es­tää pää­sy ran­ta­ve­teen ei­kä ko­vin si­ni­le­väi­nen vesi so­vel­lu ui­mi­seen.

Si­ni­le­vä­ti­lan­ne muut­tuu no­pe­as­ti sää­o­lo­jen mu­kaan, jol­loin ve­den uin­ti­kel­poi­suus tu­lee var­mis­taa vie­lä erik­seen pai­kan pääl­lä.

Vä­häi­nen si­ni­le­vä erot­tuu ve­des­sä esi­mer­kik­si vi­her­tä­vi­nä hip­pu­si­na. Run­sas­tu­es­saan si­ni­le­vä ko­ho­aa pin­nal­le ja muo­dos­taa sil­min ha­vait­ta­via vii­ru­ja ja laut­to­ja. Lo­puk­si si­ni­le­vä­ku­kin­ta saat­taa pa­him­mil­laan muo­dos­taa pak­sua puu­roa, joka ka­sau­tuu ran­taan. Si­ni­le­vä­ku­kin­to erot­tuu mo­nis­ta le­vis­tä sil­lä, et­tä esiin­ty­mä ha­jo­aa ke­pil­lä kos­ket­ta­es­sa ei­kä se ta­ker­ru kep­piin ku­ten esi­mer­kik­si rih­ma­mai­nen vi­her­le­vä.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely