JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
3.6.2022 10.20

Sinilevää ei ole vielä havaittu järvissä tai merialueilla

Täl­lä vii­kol­la al­koi ke­sä­kuun alus­ta syys­kuun lop­puun kes­tä­vä val­ta­kun­nal­li­nen le­vä­seu­ran­ta. Seu­ran­nan ai­ka­na ha­vain­noi­daan si­ni­le­vien esiin­ty­mis­tä Suo­men jär­vis­sä ja me­ri­a­lu­eil­la.

Tänä ke­sä­nä Lou­nais-Suo­mes­sa (Var­si­nais-Suo­mi ja Sa­ta­kun­ta) Ely-kes­kuk­sen va­ki­o­seu­ran­ta koos­tuu 35 ha­vain­to­pai­kas­ta, jois­ta 21 si­jait­see meri- ja 14 si­sä­ve­si­a­lu­eil­la. Osa ha­vain­to­pai­kois­ta on ol­lut mu­ka­na seu­ran­nas­sa jo vuo­des­ta 1998 läh­tien.

Lou­nais-Suo­men va­ki­o­seu­ran­ta­pai­koil­la ei ole ha­vait­tu si­ni­le­vää, ei­kä Ely-kes­kuk­seen ole tul­lut il­moi­tuk­sia muis­ta si­ni­le­vä­ha­vain­nois­ta alu­eel­la.

Si­ni­le­vä­ha­vain­to­jen puut­tu­mi­nen on ke­sä­kuun alul­le tyy­pil­lis­tä. Tou­ko­kuun vii­le­ät sää­o­lot ovat hil­lin­neet si­ni­le­vien kas­vua ei­vät­kä ve­sis­tö­jen läm­pö­ti­lat ole pääs­seet nou­se­maan, mut­ta tal­ven fos­fo­ri­kuor­ma voi osal­taan li­sä­tä si­ni­le­vä­e­siin­ty­mi­siä. Ke­sä­kuun al­ku­viik­koi­na läm­pi­mät ja au­rin­koi­set sää­o­lo­suh­teet voi­vat edis­tää si­ni­le­vän kas­vua, mut­ta si­ni­le­vä­ku­kin­to­jen muo­dos­tu­mi­seen vai­kut­ta­vat myös muut val­lit­se­vat sää­o­lot.

Sii­te­pö­ly­kau­si on vie­lä käyn­nis­sä ja joi­den­kin kas­vi­la­jien sii­te­pö­ly saat­taa ve­den pin­nal­le ke­rään­ty­es­sään muis­tut­taa le­vä­e­siin­ty­mää.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely