JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
7.7.2022 13.49

Sinilevä sekoittunut vesikerroksiin sekä merellä että järvissä

Si­ni­le­vää on edel­leen ha­vait­tu meri- ja jär­vi­a­lu­eil­la. Ha­vain­not pai­not­tu­vat Saa­ris­to­me­rel­le. Avo­me­ri­a­lu­een si­ni­le­vä­kas­vus­tot ovat se­koit­tu­neet pin­ta­ve­teen. Myös jär­vis­sä on ha­vait­tu vä­häi­siä mää­riä si­ni­le­vää.

Me­ri­a­lu­eil­la si­ni­le­vää ha­vait­tiin ku­lu­van vii­kon ai­ka­na eri­tyi­ses­ti Saa­ris­to­me­rel­lä. Ha­vain­to­ja teh­tiin muun mu­as­sa Ke­mi­ön­saa­ren ym­pä­ris­tös­sä sekä Kaa­ri­nan ja Naan­ta­lin edus­tan me­ri­a­lu­eil­la. Ha­vai­tut si­ni­le­vä­mää­rät ovat kui­ten­kin ol­leet pää­a­si­as­sa vä­häi­siä ei­vät­kä kas­vus­tot vie­lä muo­dos­ta kel­lu­via laut­to­ja.

Al­ku­vii­kon run­saam­mat le­vä­ha­vain­not ovat se­koit­tu­neet ve­si­mas­saan sa­tei­den ja tuu­len myö­tä. Avo­me­ri­a­lu­een ha­vain­to­pis­teil­lä si­ni­le­vä­ti­lan­ne on tois­tai­sek­si hyvä. Läm­pi­män sään jat­ku­es­sa ja tuu­len tyyn­ty­es­sä si­ni­le­vä­ti­lan­ne voi muut­tua no­pe­as­ti­kin.

Tie­dot pe­rus­tu­vat Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kuk­sen va­ki­o­seu­ran­ta­paik­koi­hin, Ro­ta­rien ha­vain­to­pis­tei­siin sekä kan­sa­lais­ten il­moit­ta­miin ha­vain­toi­hin. Ajan­koh­taan näh­den me­ri­a­lu­eel­la on teh­ty si­ni­le­vä­ha­vain­to­ja hie­man kes­ki­mää­räis­tä enem­män.

Myös si­sä­ve­si­a­lu­eil­la si­ni­le­vät ovat se­koit­tu­neet ve­siin. Ku­lu­neel­la vii­kol­la si­ni­le­viä on ha­vait­tu vii­me viik­koa use­am­mal­la ha­vain­to­pai­kal­la. Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kuk­sen va­ki­o­ha­vain­to­pai­kois­ta si­ni­le­vää ha­vait­tiin vä­häi­siä mää­riä Ylis­jär­vel­lä, Sä­ky­län Py­hä­jär­vel­lä ja Lit­tois­ten­jär­vel­lä. Vaik­ka ha­vai­tut le­vä­mää­rät ovat ol­leet vä­häi­siä, voi läm­min ja tyy­ni sää muut­taa ti­lan­net­ta no­pe­as­ti­kin. Si­sä­ve­sien osal­ta ti­lan­net­ta voi kui­ten­kin luon­neh­tia ajan­koh­taan näh­den ta­va­no­mai­sek­si tai jopa hy­väk­si, sil­lä edel­tä­vät vii­kot ovat ol­leet si­ni­le­vä­ha­vain­to­jen osal­ta rau­hal­li­sia.

Va­ki­o­ha­vain­to­paik­ko­jen li­säk­si Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kus ot­taa vas­taan le­vä­ha­vain­to­ja Var­si­nais-Suo­mes­ta ja Sa­ta­kun­nas­ta. Ha­vain­not voi il­moit­taa nu­me­roon 0295 022 530. Jär­vi-Me­ri­wi­kiin voi kir­ja­ta le­vä­ha­vain­to­ja muu­al­ta­kin kuin va­ki­o­ha­vain­to­pai­koil­ta, joko kir­jau­tu­mal­la pal­ve­luun tai äly­pu­he­li­meen la­dat­ta­van Ha­vain­to­lä­het­ti-so­vel­luk­sen kaut­ta.

Lou­nais-Suo­men si­ni­le­vä­ha­vain­not -kart­ta­so­vel­luk­ses­ta voi tar­kas­tel­la kan­sa­lais­ten il­moit­ta­mia si­ni­le­vä­ha­vain­to­ja vuo­des­ta 2003 tä­hän päi­vään. Eri­tyi­sen run­sais­ta tai poik­keuk­sel­li­sis­ta le­vä­ha­vain­nois­ta voi lä­het­tää myös näyt­teen ana­ly­soi­ta­vak­si, kun so­pii sii­tä en­sin Ely-kes­kuk­sen kans­sa soit­ta­mal­la ha­vain­to­nu­me­roon.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely