JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
30.6.2022 19.12

Sinilevä runsastunut Lounais-Suomen rannik­ko­ve­sissä

Si­ni­le­vä on run­sas­tu­nut me­ri­a­lu­eil­la, ja ha­vain­not pai­not­tu­vat Saa­ris­to­me­ren sisä- ja vä­li­saa­ris­toon. Avo­me­ri­a­lu­een si­ni­le­vä­ha­vain­not si­joit­tu­vat enim­mäk­seen ul­ko­saa­ris­ton suo­jai­siin koh­tiin. Myös jär­vis­sä on ha­vait­tu vä­häi­siä mää­riä si­ni­le­vää.

Me­ri­a­lu­eil­la si­ni­le­vää ha­vait­tiin ku­lu­van vii­kon ai­ka­na eri­tyi­ses­ti Saa­ris­to­me­rel­lä si­sä­saa­ris­tos­sa. Ha­vain­to­ja teh­tiin muun mu­as­sa Ke­mi­ön­saa­ren ym­pä­ris­tös­sä sekä Kaa­ri­nan ja Naan­ta­lin edus­tan me­ri­a­lu­eil­la. Ha­vai­tut si­ni­le­vä­mää­rät ovat kui­ten­kin ol­leet pää­a­si­as­sa vä­häi­siä ei­vät­kä kas­vus­tot vie­lä muo­dos­ta kel­lu­via laut­to­ja.

Sel­kä­me­rel­lä si­ni­le­vää ha­vait­tiin mo­nin pai­koin ran­ni­kon lä­hei­syy­des­sä, mut­ta avo­me­ri­a­lu­een ha­vain­to­pis­teil­lä si­ni­le­vä­ti­lan­ne on tois­tai­sek­si hyvä. Tyy­nen ja läm­pi­män sään jat­ku­es­sa si­ni­le­vä­ti­lan­ne voi muut­tua no­pe­as­ti­kin. Tie­dot pe­rus­tu­vat Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kuk­sen va­ki­o­seu­ran­ta­paik­koi­hin, Ro­ta­rien ha­vain­to­pis­tei­siin sekä kan­sa­lais­ten il­moit­ta­miin ha­vain­toi­hin. Ajan­koh­taan näh­den me­ri­a­lu­eel­la on teh­ty si­ni­le­vä­ha­vain­to­ja hie­man kes­ki­mää­räis­tä enem­män.

Si­sä­ve­si­a­lu­eil­la si­ni­le­vät ovat run­sas­tu­mas­sa. Jär­vien si­ni­le­vä­ha­vain­not kos­ke­vat pää­o­sin vä­häi­siä mää­riä, mut­ta läm­min ja tyy­ni sää saat­taa muut­taa ti­lan­teen no­pe­as­ti­kin. Si­sä­ve­sien osal­ta ti­lan­net­ta voi kui­ten­kin luon­neh­tia ajan­koh­taan näh­den ta­va­no­mai­sek­si, sil­lä edel­tä­vät vii­kot ovat ol­leet si­ni­le­vä­ha­vain­to­jen osal­ta rau­hal­li­sia.

Va­ki­o­ha­vain­to­paik­ko­jen li­säk­si Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kus ot­taa vas­taan le­vä­ha­vain­to­ja Var­si­nais-Suo­mes­ta ja Sa­ta­kun­nas­ta. Ha­vain­not voi il­moit­taa nu­me­roon 0295 022 530. Jär­vi-Me­ri­wi­kiin voi kir­ja­ta le­vä­ha­vain­to­ja muu­al­ta­kin kuin va­ki­o­ha­vain­to­pai­koil­ta, joko kir­jau­tu­mal­la pal­ve­luun tai äly­pu­he­li­meen la­dat­ta­van Ha­vain­to­lä­het­ti-so­vel­luk­sen kaut­ta.

Lou­nais-Suo­men si­ni­le­vä­ha­vain­not -kart­ta­so­vel­luk­ses­ta voi tar­kas­tel­la kan­sa­lais­ten il­moit­ta­mia si­ni­le­vä­ha­vain­to­ja vuo­des­ta 2003 tä­hän päi­vään. Eri­tyi­sen run­sais­ta tai poik­keuk­sel­li­sis­ta le­vä­ha­vain­nois­ta voi lä­het­tää myös näy­te ana­ly­soi­ta­vak­si. Le­vä­näyt­teen lä­het­tä­mi­ses­tä tu­lee en­sin so­pia Ely-kes­kuk­sen kans­sa soit­ta­mal­la ha­vain­to­nu­me­roon..

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely