JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Yhteisötaideteoksen työpajoissa Itikat ja Ötökät -ryhmien lapset tutkivat päiväkotinsa lähiluontoa suurennuslasien avulla.

Yhteisötaideteoksen työpajoissa Itikat ja Ötökät -ryhmien lapset tutkivat päiväkotinsa lähiluontoa suurennuslasien avulla.

Sini Suodenjoki

Uutiset
Naantali
13.5.2024 12.25

Sini Suodenjoki teki yhtei­sö­tai­detta päivä­ko­ti­lapsien kanssa Rymättylässä

Ku­va­tai­tei­li­ja ja yh­tei­sö­tai­tei­li­ja Sini Suo­den­jo­ki on teh­nyt Naan­ta­lin Ry­mät­ty­län päi­vä­ko­ti­lais­ten kans­sa ”Met­sä­tai­de”-yh­tei­sö­tai­de­te­ok­sen päi­vä­ko­din lä­hi­luon­nos­ta.

Ry­mät­ty­län päi­vä­ko­dis­sa Iti­kat ja Ötö­kät -ryh­mät ovat osal­lis­tu­neet huh­ti­kuun ai­ka­na päi­vä­ko­din yh­tei­sen yh­tei­sö­tai­de­te­ok­sen te­ke­mi­seen am­mat­ti­tai­tei­li­jan kans­sa. Hy­vin­kääl­lä asu­va Suo­den­jo­ki va­lit­tiin pro­jek­ti­tai­tei­li­jak­si Ry­mät­ty­lään päi­vä­ko­ti­lais­ten toi­vees­ta. Suo­den­jo­ki on teh­nyt ai­kai­sem­min yh­tei­sö­tai­dep­ro­jek­te­ja ko­ti­paik­ka­kun­nal­laan.

Yh­tei­sö­tai­dep­ro­jek­ti on koos­tu­nut luon­non ih­met­te­lys­tä, va­lo­ku­vaa­mi­ses­ta ja val­miin te­ok­sen sa­dut­ta­mi­ses­ta. Työ­pa­jo­jen ai­ka­na lap­set sai­vat kä­teen­sä suu­ren­nus­la­sit ja pien­ryh­mät läh­ti­vät tai­tei­li­jan kans­sa tut­ki­maan päi­vä­ko­tia ym­pä­röi­vää lä­hi­met­sää.

– Mah­ta­vaa, kun tääl­lä on näin upea luon­to ai­van päi­vä­ko­din vie­res­sä, Suo­den­jo­ki iloit­see.

Lä­hi­luon­nos­ta löy­tyi­kin mitä upe­am­pia yk­si­tyis­koh­tia, vä­re­jä, muo­to­ja, ko­lo­ja ja kai­ver­ruk­sia, jot­ka ovat ol­leet läh­tö­koh­ta­na to­teu­tet­ta­val­le yh­tei­sö­tai­de­te­ok­sel­le. Suo­den­jo­ki va­lo­ku­va­si kaik­ki las­ten eh­dot­to­mat koh­teet, ja lo­puk­si jo­kai­nen lap­si sai va­li­ta ha­lu­a­man­sa ku­van, joka yh­tei­seen tai­de­te­ok­seen tu­lee. Va­li­tut ku­vat on pai­na­tet­tu suo­ma­lai­sel­le koi­vu­va­ne­ril­le ja va­ne­ri­le­vy­jen taus­tal­la on mag­nee­tit. Mag­neet­ti­kiin­ni­tyk­sen tar­koi­tuk­se­na on mah­dol­lis­taa tai­de­te­ok­sen eri ulot­tu­vuu­det, sekä las­ten osal­lis­tu­mi­nen te­ok­seen tu­le­vai­suu­des­sa­kin. Teos on suun­ni­tel­tu si­ten, et­tä sen kans­sa voi myös leik­kiä eri­lai­sia op­pi­mi­seen ja oi­val­ta­mi­seen liit­ty­viä leik­ke­jä.

Yh­tei­sö­tai­tees­sa tai­det­ta teh­dään yh­des­sä yh­tei­sön kans­sa. Työs­ken­te­lyp­ro­ses­si on tär­keä mat­ka, jos­sa syn­tyy tai­teen li­säk­si osal­lis­tu­jil­le yh­tei­siä muis­to­ja ja ko­ke­muk­sia.

Yh­tei­sö­tai­de­te­ok­sen nimi ”Met­sä­tai­de” nou­si esil­le lap­sen eh­do­tuk­se­na. Tai­de­te­ok­sen jul­kis­ta­mis­juh­laa vie­te­tään päi­vä­ko­dil­la me­hu­kes­tien muo­dos­sa tors­tai­na 16.5. ja yh­tei­ses­sä juh­las­sa lap­set pää­se­vät aset­te­le­maan koi­vu­va­ne­ri­set te­o­so­sat pel­ti­le­vyl­le. Pro­jek­tin päät­teek­si lap­set pää­se­vät telt­ta­ret­ken muo­dos­sa ker­to­maan tai­tei­li­jal­le ta­ri­nan te­ok­sen poh­jal­ta.

”Met­sän­tai­de” -pro­jek­ti to­teu­tet­tiin Naan­ta­lin kau­pun­gil­le lah­joi­te­tul­la pe­rin­tö­ra­hal­la. Pe­rin­tö­ra­hal­la on to­teu­tet­tu usei­ta tai­dep­ro­jek­te­ja las­ten ja nuor­ten pa­ris­sa vuo­si­na 2022–2024 Naan­ta­lin kau­pun­gis­sa. Pro­jek­te­ja koor­di­noi yh­tei­sö­tai­tei­li­ja Hei­di Häy­ry.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely