JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
6.11.2021 10.15

Selkämeren kansal­lis­puisto täyttää 10 vuotta

Sel­kä­me­ren kan­sal­lis­puis­ton pe­rus­ta­mi­ses­ta on tänä vuon­na ku­lu­nut 10 vuot­ta. En­sim­mäi­sen vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na Met­sä­hal­li­tus on ke­hit­tä­nyt pal­ve­lu­ja yh­des­sä kump­pa­nien kans­sa sekä hoi­ta­nut alu­een luon­toa ja kar­toit­ta­nut ve­de­na­lais­ta Sel­kä­mer­ta. Kan­sal­lis­puis­to on kas­vat­ta­nut suo­si­o­taan ta­sai­ses­ti ja vuon­na 2020 Sel­kä­me­rel­le teh­tiin jo 99 300 käyn­tiä. Kan­sal­lis­puis­ton merk­ki­vuo­sia juh­lis­ta­vat ylei­sö­ta­pah­tu­mat siir­ty­vät ko­ro­ra­ra­joi­tus­ten vuok­si en­si vuo­teen.

Sel­kä­me­ren kan­sal­lis­puis­to oli ura­nuur­ta­ja mo­nel­la ta­paa. Kan­sal­lis­puis­to oli en­sim­mäi­nen var­si­nai­sia ve­si­a­lu­ei­ta ja me­ren poh­jaa suo­je­le­va puis­to. Sel­kä­me­ren kan­sal­lis­puis­ton yli 90 000 heh­taa­rin pin­ta-alas­ta on vet­tä yli 98 pro­sent­tia ja kan­sal­lis­puis­to on­kin Suo­men suu­rin Itä­me­ren suo­je­lu­a­lue.

Kan­sal­lis­puis­ton pe­rus­ta­mi­sen jäl­keen kan­sal­lis­puis­toon on lii­tet­ty Rau­man kau­pun­gin omis­ta­mat saa­ret Kyl­mä­pih­la­ja ja Kuus­ka­jas­ka­rin län­si­o­sa sekä mui­ta pie­nem­piä saa­ria ja ve­si­a­lu­ei­ta.

Sel­kä­me­ri oli myös Suo­men en­sim­mäi­nen kan­sal­lis­puis­to, jon­ka pe­rus­ta­mis­tar­koi­tuk­siin on kir­jat­tu ve­de­na­lai­sen luon­non suo­je­lu ja am­mat­ti­ka­las­tuk­sen elin­voi­man tur­vaa­mi­nen edis­tä­mäl­lä luon­non­va­rais­ten ka­la­kan­to­jen suo­je­lua.

Pal­ve­lui­ta ja ret­kei­ly­ra­ken­tei­ta on ke­hi­tet­ty muun mu­as­sa Ka­tan­pääs­sä ja Isos­sa­ka­ris­sa. Työ on teh­ty use­an hank­keen avul­la. Tär­keä merk­ki­paa­lu on myös vuon­na 2019 aloi­te­tet­tu yh­teis­työ Sa­ta­kun­nan van­ki­lan Huit­tis­ten avo­lai­tok­sen kans­sa. Edus­kun­nan myön­tä­mäl­lä li­sä­mää­rä­ra­hal­la on myös kun­nos­tet­tu usei­ta koh­tei­ta.

Esi­mer­kik­si Ka­tan­pää­hän on ra­ken­net­tu uu­si kä­vi­jöi­tä pal­ve­le­va pal­ve­lu­ra­ken­nus ja sa­ta­maa laa­jen­net­tu 30 ve­ne­pai­kan vie­ras­ve­ne­lai­tu­ril­la. Ka­tan­pääs­sä on myös kor­jat­tu kult­tuu­ri­his­to­ri­al­li­ses­ti ar­vok­kai­ta ra­ken­nuk­sia.

Sel­kä­me­ren kan­sal­lis­puis­to on saa­nut al­kun­sa pai­kal­lis­ten toi­mi­joi­den aloit­tees­ta ja kan­sal­lis­puis­toa on ke­hi­tet­ty yh­teis­työs­sä kun­tien, yh­dis­tys­ten ja mat­kai­lu­y­rit­tä­jien kans­sa. Esi­mer­kik­si Py­hä­maan edus­tal­la si­jait­se­vaan Vähä-Hau­ru­sen saa­reen on kun­nos­tet­tu ret­ki­koh­de, jota yl­lä­pi­tä­vät kum­miyh­dis­tyk­set, Py­hä­ran­nan kor­pi­ank­ku­rit ja Man­ner­ve­den ve­ne­ker­ho.

Väy­lä­vi­ras­to on kun­nos­tut­ta­nut omis­tuk­ses­saan ole­vat Ison­ka­rin ja Sä­pin ma­ja­kat.

Sel­kä­me­ri on yk­si par­haim­mas­sa kun­nos­sa säi­ly­neis­tä me­ri­a­lu­eis­ta Suo­men ran­ni­kol­la. Ve­de­na­lai­sen luon­non kar­toi­tus­tut­ki­mus al­koi jo vuon­na 2009 ja jat­kuu edel­leen.

– Läh­dim­me kar­toit­ta­maan lä­hes tyh­jäl­tä kar­tal­ta, sil­lä Sel­kä­me­ren ve­de­na­lais­ta luon­toa ei ol­lut sii­hen men­nes­sä juu­ri­kaan laa­ja-alai­ses­ti sel­vi­tet­ty. Ku­lu­neen 13 vuo­den ai­ka­na olem­me kar­toit­ta­neet me­ri­a­lu­eel­ta kym­me­niä tu­han­sia ha­vain­to­pis­tei­tä, joi­ta on saa­tu su­kel­ta­mal­la, vi­de­oi­mal­la ja ot­ta­mal­la poh­ja­näyt­tei­tä. Met­sä­hal­li­tuk­sen ve­de­na­lai­set kar­toi­tuk­set ovat tuo­neet run­saas­ti li­sä­tie­toa Sel­kä­me­ren me­ri­la­jien ja luon­to­tyyp­pien le­vin­nei­syy­des­tä, sa­noo me­ri­bi­o­lo­gi Hei­di Ar­po­nen Met­sä­hal­li­tuk­ses­ta.

Kar­toi­tuk­sis­sa on ha­vait­tu, et­tä Sel­kä­me­ren me­ri­luon­nos­sa eri­tyi­sen edus­ta­via ovat ul­ko­saa­ris­ton pu­na­le­vä- ja rak­ko­hau­ru­peit­tei­set kal­li­o­ran­nat ja riu­tat. Va­loi­sil­ta kal­li­o­poh­jil­ta voi löy­tää laa­jo­ja, jopa 10 sy­vyys­met­riin ulot­tu­via rak­ko­hau­ru­niit­ty­jä. Ran­ni­kon tun­tu­mas­sa on mo­nin pai­koin edus­ta­via ma­ta­lia lah­tia ja fla­do­ja, jois­sa kas­vaa run­sas­ta ja hy­vin­voi­vaa peh­mei­den poh­jien kas­vil­li­suut­ta, ku­ten nä­kin­par­tais­niit­ty­jä.

Sel­kä­me­ren luon­non kes­kei­siä eri­tyis­piir­tei­tä ovat poh­jois-ete­lä­suun­tai­nen muu­tos sekä ul­ko­saa­ris­ton ka­ru­jen olo­suh­tei­den, maan­ko­ho­a­mi­sen, pri­mää­ri­suk­kes­si­on ja pe­rin­tei­sen maan­käy­tön muo­vaa­ma saa­ris­to­mai­se­ma. Vuon­na 2016 jul­kais­tu Sel­kä­me­ren luon­non­hoi­don yleis­suun­ni­tel­ma vuo­sil­le 2015–2025 osoit­ti, et­tä Sel­kä­me­ren alu­eel­la luon­non­hoi­don tar­ve on eri­tyi­ses­ti pe­rin­ne­bi­o­too­peil­la ja avoi­mil­la ran­ta­ym­pä­ris­töil­lä.

Pe­rin­ne­bi­o­toop­pe­ja ja ran­ta­ym­pä­ris­tö­jä on kun­nos­tet­tu noin 105 heh­taa­ria muun mu­as­sa Isos­sa­ka­ris­sa, Prei­vii­kin­lah­del­la ja Ka­tan­pääs­sä. Pe­rin­ne­bi­o­toop­pien jat­ku­va hoi­to to­teu­te­taan so­pi­mus­lai­dun­ta­jien sekä yh­dis­ty­syh­teis­työn avul­la. Vie­ras­la­jien, eri­tyi­ses­ti kurt­tu­ruu­sun, tor­jun­taa on to­teu­tet­tu noin 30 saa­rel­la muun mu­as­sa Po­rin sekä Uu­den­kau­pun­gin edus­tal­la. Tär­keim­pien lin­tu­saar­ten ja ma­ta­lien lah­tien um­peen­kas­vua on eh­käis­ty ja niis­sä on to­teu­tet­tu vie­ras­pe­to­pyyn­te­jä.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely