Saara Huovinen
Uudenkaupungin hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso kertoo, ettei kesällä mennyt juuri päivääkään, etteikö kaupassa tai toritapahtumassa joku tullut kysymään, aukeaako Sakunkulma ihan varmasti elokuussa.
– Se on ollut kaupunkilaisille tosi suuri ja hurjan tärkeä asia. Sakunkulmalla on pitkä historia ja merkittävä asema ikäihmisten kohtaamispaikkana kaupungissa. Toiminta on hiottu hienosti toimivaksi vuosien varrella, hän kertoo.
Sakunkulman avoin päivätoiminta uhkasi päättyä 32 toimintavuoden jälkeen, sillä paikan vuokralainen Varha järjestää ikäihmisille palveluita ainoastaan palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Kaupunki tuli hätiin, ja on nyt palkannut Sakunkulman toimintaan uuden työntekijän vuoden 2025 loppuun asti lahjoitus- ja perintövarojen turvin. Viikko on jaettu kaupungin järjestämään kaikille avoimeen toimintaan maanantaista keskiviikkoon ja Varhan käyttöön torstaista perjantaihin.
Päiväkeskus on avoinna maanantaista keskiviikkoon kello 8 –15.
Saara Huovinen
Piharakennuksessa sijaitseva ikäihmisten kuntosali ja kudontapaja ovat avoinna joka arkipäivä.
– Olemme Varhan vuokralaisina kaupungin omistamissa tiloissa. Siirtymäaikana selviää, mikä Varhan sitoutuminen Sakunkulmaan on ja hiipuuko heidän toimintansa täällä. Näyttäisi siltä, että se loppuisi mahdollisesti kokonaan vuoden 2025 lopussa, jolloin heidän vuokrasopimuksensa päättyy. Haemme kaupungilta vuoden 2026 alusta hyvinvointikoordinaattorin vakanssin vakinaistamista ja varoja toiminnan pyörittämiseen, Vuorenlaakso ennakoi.
Päiväkeskuksen toiminta jatkuu nyt jotakuinkin samanlaisena kuin ennen, mutta viiden päivän sijasta kolmena päivänä viikossa. Myös työntekijöitä on aiempaa vähemmän, sillä ikäihmisten hyvinvointikoordinaattorina juuri aloittanut Venla Blomros vastaa toiminnasta yksin.
– Aiemmin täällä on ollut neljä ihmistä töissä, ja muutos on aika iso. Koska olen täällä yksin, kävijöiden pitäisi pärjätä itsenäisesti, sillä minulla ei ole samanlaisia resursseja avustaa. Aiemmin kävijät ovat saattaneet olla huonokuntoisempiakin. Tämä on matalan kynnyksen paikka, jonne voi tulla vaikka lukemaan lehtiä, katsomaan telkkaria tai höpisemään.
Päiväkeskuksessa on mahdollista syödä maksullinen lounas ja päiväkahvi, ja osallistua kaikille avoimeen, ohjattuun toimintaan.
– Paljon on kyselty, mitä asiakkaat haluavat, ja sen pohjalta suunnittelen ohjelmaa. Tuolijumppaa pitäisi olla mahdollisimman paljon, ja bingo on suosittu. Myös visailukisailua ja muistelukerhoa on tulossa, vähän vaihdellen kolmena päivänä viikossa.
Sirkka-Liisa Kunnasmaa (vas.) työskenteli Sakunkulmassa alusta saakka, 32 vuotta. Nyt hän jatkaa uusissa tehtävissä Varhassa.
Saara Huovinen
Sakunkulman pihapiiriin kuuluu kuntosali ja kudontatupa.
Saara Huovinen
Uutuutena Sakunkulmassa alkaa ensi viikolla pienimuotoinen kirjastotoiminta. Uudenkaupungin kirjasto toimittaa paikalle 25–30 nidettä, jotka mahdollisesti kiinnostavat kohderyhmää. Näitä lehtiä ja kirjoja voi lainata kotiin, ja palauttaa takaisin Sakunkulmaan.
Lisäksi syyskuussa alkaa keskiviikkoisin ikäihmiset ja peruskouluikäiset lapset yhdistävä kerho osana koulun kautta tarjottavia harrastamisen Suomen mallin kerhoja. Toiminnasta tuli kaupungille kuntalaisaloite Uudenkaupungin sos.dem. Killalta ja Vakka-Suomen Sotaorvot ry:ltä, ja näistä Sotaorvot osallistuu osaltaan myös kustannuksiin.
– Saamme ikäihmiset ja nuoret saman katon alle, ja luotua sukupolvenvälistä kontaktia. Kerhossa on liikuntaa, sirkusta, ja kuvataiteita sekä lihaskuntoa, tasapainoa ja kohtaamista, Vuorenlaakso kertoo.
Uuden hyvinvointikoordinaattorin työnkuvaan kuuluu ikäihmisten tapahtumien koordinointi Uudessakaupungissa myös Sakunkulman ulkopuolella. Töitä Blomros tekee alkuviikosta Sakunkulmalla ja loppuviikon etätyönä.
Työ vanhusten kanssa on hänelle tuttua.
– Ennätin työskennellä yli kymmenen vuotta Taivassalon kotihoidossa, mutta halusin sen jälkeen jotain uutta. Opiskelin merkonomiksi, mutta lopulta ajattelen, että tällainen työ sopii minulle paljon paremmin. Olen hyvin sosiaalinen, ja toisaalta tapahtumien organisointi on minulle järjestötyöstä tuttua. Ensimmäinen asia on saada Sakunkulman toiminta pyörimään, sen jälkeen katsotaan muita juttuja, hän sanoo.
Blomros haastaa yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä tarjoamaan Sakunkulmaan ohjattua toimintaa. Sitä voi toteuttaa vapaaehtoispohjalta tai sille varatun budjetin turvin.
Sakunkulman avoin päiväkeskus (Zachariasseninkatu 1) on avoinna maanantaista keskiviikkoon kello 8–15. Avajaisviikon kunniaksi Sakunkulmassa tarjotaan pullakahvin kaikille kävijöille tiistaina 6.8. kello 12–14.
Muokattu 6.8. klo 8.10: Vaihdettu otsikkoon "maanantaina"