Hallituksen tavoitteena on lisätä pyöräilyä vuoteen 2030 mennessä 30 prosenttia ja vähentää liikenteen päästöjä. Vuodesta 2021 valtio antaa rahallista tukea sähköavusteisen polkupyörän hankintaan ainakin kahdella tavalla: joulukuun alusta alkoi ensi vuoden loppuun kestävä romutuspalkkiokampanja ja vuoden alusta alkaen työntekijälle voidaan antaa verovapaasti työsuhdepyöräetua.
Romutuspalkkiokampanjassa vanhasta autosta voi saada romutuspalkkiota 1000–2000 euroa. Sähköavusteisen polkupyörän ja joukkoliikenteen lippujen hankintaan voi saada palkkiota enimmillään 1000 euroa. Traficomin asiantuntijan mukaan romutuspalkkiokampanjan ensimmäisen viikon hakemuksista jopa yli puolet tulee vanhojen autojen omistajilta, jotka ostavat sähköavusteisen polkupyörän.
Suurin palkkio, 2000 euroa, maksetaan täyssähköauton, etanoli- ja kaasuauton sekä ladattavan hybridin ostamiseen. Uuden bensiini- ja dieselauton sekä ei-ladattavan hybridin ostajille maksetaan 1000 euroa romutuspalkkiota. Myös autoala antaa 500 euron alennuksen uuden auton hankinnasta kampanjan aikana. Vanhan auton romuttaminen on ympäristöteko, sillä paljon päästöjä aiheuttava kulkuväline poistuu liikenteestä. Romutuksen ohessa jopa 97 % auton materiaaleista päätyy hyödynnettäväksi kiertoon.
Työsuhdepolkupyörä on tulossa verovapaaksi työsuhde-eduksi aina 1 200 euroon saakka vuodessa. Työsuhdepolkupyörä on työnantajan omistama tai liisaama polkupyörä, joka annetaan työntekijän käyttöön. Tuki on täysin uusi, sillä tähän saakka työnantajan kustantama polkupyörä on ollut veronalaista tuloa.
Työntekijän kannalta uudistus tarkoittaa, että hän voi saada uuden, laadukkaan polkupyörän aiempaa edullisemmin ja kohtalaisen pienellä sijoituksella. Laadukkaiden sähköavusteisten polkupyörien hinnat lähtevät parista tuhannesta eurosta, joten 1200 euroa on jo tuntuva etu sähköpyöräkaupoilla.
Työsuhdepyörän voi saada työntekijä, jonka työnantaja sallii edun hyödyntämisen. Työsuhdepolkupyörän hankinnasta vastaa työnantaja, mutta pyörä on tarkoitettu työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön ja sillä voi ajaa myös vapaa-ajalla.
Paula Väisänen Valoniasta