JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
21.9.2022 15.06

Sadonkorjuuta viimeistellään sateiden lomassa

Pro­ag­ri­an kas­vu­ti­lan­ne­kat­sauk­sen mu­kaan vil­jan puin­nit ovat koko Suo­mes­sa lop­pu­suo­ral­la. Vii­mei­se­nä kor­ja­taan kau­raa ja veh­nää sekä öl­jy­kas­ve­ja. Vii­mei­siä puin­te­ja ovat häi­rin­neet pai­kal­li­set, ko­vat sa­teet, jot­ka ovat peh­men­tä­neet pel­lot ko­nei­ta kan­ta­mat­to­mik­si.

Toi­saal­ta syys­vil­joil­le ja säi­lö­re­hu­nur­mil­le sa­teet ovat ol­leet ter­ve­tul­lei­ta. Syys­vil­jo­jen kyl­vö­jä on hai­tan­nut maan kui­vuus, mikä on teh­nyt maan muok­kauk­sen ja oras­tu­mi­sen haas­ta­vak­si. Kui­vuu­den ai­heut­ta­mia on­gel­mia on ol­lut eni­ten Ete­lä-Suo­mes­sa, var­sin­kin Var­si­nais-Suo­mes­sa.

Säi­lö­re­hu­sa­toa saa­tiin täl­lä kas­vu­kau­del­la koh­ta­lai­sen hy­vin. Kol­mat­ta sa­toa on jo kor­jat­tu tai kor­ja­taan useis­sa maa­kun­nis­sa. Eni­ten kol­mat­ta sa­toa on kor­jat­tu Ou­lus­sa, Var­si­nais-Suo­mes­sa, Sa­ta­kun­nas­sa ja Ete­lä-Suo­men ran­nik­ko­a­lu­eel­la. Kol­mas sato on ol­lut koh­ta­lai­nen, mut­ta sato jäi niu­kak­si Hä­mees­sä ja Var­si­nais-Suo­mes­sa kui­vuu­den vuok­si.

Syys­vil­jat on saa­tu pui­tua koko Suo­mes­sa, ja ke­vät­vil­jo­jen puin­nit ovat ai­van lop­pu­suo­ral­la. Puin­ti­kos­teu­det ovat ol­leet koh­ta­lai­sen ma­ta­lia, mikä pi­tää kui­vaus­kus­tan­nuk­set al­hai­si­na. Öl­jy­kas­veis­ta on iso osa vie­lä pui­mat­ta eri­tyi­ses­ti Ete­lä-Poh­jan­maal­la ja Var­si­nais-Suo­mes­sa.

Syys­vil­jois­ta ru­kiin mää­rä ja laa­tu on ol­lut hy­väl­lä ta­sol­la, pait­si jo tal­ven jäl­keen pa­ho­ja vau­ri­oi­ta kär­si­neil­lä alu­eil­la ku­ten Var­si­nais-Suo­mes­sa ja Ete­lä-Sa­vos­sa. Syys­veh­näs­tä tuli hyvä sato var­sin­kin poh­ja­lais­maa­kun­nis­sa. Var­si­nais-Suo­men ja Ete­lä-Sa­von alu­eel­la syys­veh­nä ei ol­lut ke­sän me­nes­ty­jä, vaan jo alun al­ka­en­kin hei­kot syys­veh­nät toi­vat hei­kon sa­don.

Ke­vät­vil­jois­sa sa­to­ta­sot ja sa­don laa­tu ovat ol­leet tänä vuon­na koh­ta­lai­sen hy­viä. Oh­ras­ta ja kau­ras­ta on saa­tu kes­ki­mää­räi­nen sato lä­hes koko maas­sa. Ke­vät­veh­nän sa­to­ta­so on ol­lut hyvä lä­hes koko veh­nän vil­je­ly­a­lu­eel­la. Ryp­sin ja rap­sin sato on ol­lut tyy­dyt­tä­vä koko maas­sa. Her­neen sato on ol­lut pää­o­sin koh­ta­lai­sen hyvä, sen si­jaan här­kä­pa­vul­la sa­dot jäi­vät hei­koik­si.

So­ke­ri­juu­rik­kaas­ta on odo­tet­ta­vis­sa hyvä sato koko juu­rik­kaan vil­je­ly­a­lu­eel­la, vaik­ka eri­tyi­ses­ti Var­si­nais-Suo­mes­sa ja Sa­ta­kun­nas­sa oli­si kai­vat­tu enem­män vet­tä kas­vu­kau­den ai­ka­na. Pe­ru­na­sa­dos­ta odo­tet­tiin lä­hes nor­maa­lia, mut­ta elo-syys­kuun sa­teis­sa pe­ru­naa huk­kui pal­jon eri­tyi­ses­ti Poh­jan­maal­la ja Ete­lä-Poh­jan­maal­la.

Men­nyt kas­vu­kau­si näyt­ti jäl­leen, mi­ten pit­kä maa Suo­mi on. Sää oli hy­vin vaih­te­le­va eri puo­lil­la Suo­mea. Kun osa maa­kun­nas­ta sai vet­tä enem­män kuin tar­peen, oli alu­ei­ta, jos­sa sa­tei­ta ei saa­tu juu­ri­kaan koko ke­sä­nä. Tä­män vuok­si maan ra­ken­ne ja oji­tuk­sen toi­mi­vuus ko­ros­tu­vat koko ajan enem­män. Kun maan ra­ken­ne on kun­nos­sa, pel­to kes­tää pa­rem­min sään ää­ri-il­mi­öi­tä. Sa­to­mää­räl­tään men­nyt kas­vu­kau­si on lä­hel­lä nor­maa­lia sa­toa. En­si vuo­den vil­je­ly­suun­nit­te­lus­sa haas­teen tuo­vat sa­don mark­ki­na­hin­to­jen heik­ko en­nus­tet­ta­vuus sekä lan­noit­tei­den ja ener­gi­an kor­kea hin­ta.

Tuo­re­vi­han­nes­ten ku­ten jää­vuo­ri­sa­laat­tien, kii­nan­kaa­lien, vi­her­kaa­lien ja kuk­ka- sekä par­sa­kaa­lien vii­mei­set erät kor­ja­taan pel­loil­ta näi­nä päi­vi­nä. Va­ras­to­vi­han­nek­sis­ta si­pu­lin­kor­juu on myös päät­ty­mäs­sä. Mui­den va­ras­to­vi­han­nes­ten kas­vu on osit­tain vie­lä kes­ken. Va­ras­to­kaa­lin, pork­ka­nan ja mui­den juu­res­ten kor­juu jat­ku­nee lo­ka­kuun puo­leen vä­liin as­ti. Va­ras­to­vi­han­nes­ten sa­to­ta­so on ai­na­kin koh­ta­lai­nen ja osit­tain jopa erit­täin hyvä. Sa­to­ta­soon vai­kut­taa kes­ki­ke­sän läm­pi­män jak­son ta­kia eten­kin kas­te­lu, mut­ta myös tu­ho­lais­ten vä­häi­nen esiin­ty­mi­nen.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely