JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
18.7.2024 9.05

Saariston romukeräys ennätys­lu­kemiin

Hei­nä­kuun en­sim­mäi­sel­lä vii­kol­la jär­jes­tet­tyyn Lou­nais-Suo­men Jä­te­huol­lon ja Pidä saa­ris­to siis­ti­nä -yh­dis­tyk­sen yh­tei­seen saa­ris­ton ro­mun­ke­räyk­seen tuo­tiin jäl­leen suu­ri mää­rä ro­mua. Tänä vuon­na use­am­pia jät­tei­tä tuo­tiin en­nä­tys­mää­rä. Yh­teen­sä saa­ris­tos­ta ke­rät­tiin ro­mua yli 52 000 ki­loa.

Saa­ris­ton asuk­kai­den ja mök­kei­li­jöi­den ro­mua ja vaa­ral­li­sia jät­tei­tä on ke­rät­ty Lou­nais-Suo­mes­sa yli 20 vuo­den ajan.

– M/S Roo­pe ke­rä­si ro­mua yli 52 000 ki­loa, joka on hie­man vä­hem­män kuin vuot­ta ai­kai­sem­min, jol­loin ro­mua ke­rät­tiin lä­hes 54 000 ki­loa. Tänä vuon­na jä­te­huol­lon suur­sä­kit oli­vat hit­ti. Ra­ken­ta­mi­sen ja re­mon­toin­nin jät­teil­le tar­koi­tet­tu­ja suur­säk­ke­jä os­tet­tiin en­nä­tys­mää­rä, yh­teen­sä 46 kap­pa­let­ta, LSJH:n lo­gis­tiik­ka-asi­an­tun­ti­ja Juu­so Lep­pä­pus­ka sa­noo.

Vaa­ral­li­sia jät­tei­tä sekä säh­kö- ja elekt­ro­niik­ka­ro­mua tuo­tiin ke­räyk­seen enem­män kuin ker­taa­kaan vii­mei­se­nä kah­dek­sa­na vuo­te­na. Vaa­ral­li­sia jät­tei­tä tuo­tiin 6590 ki­loa ja ser-ro­mua 7779 ki­loa. Sen si­jaan me­tal­li­ro­mun mää­rä oli sel­väs­ti al­hai­sem­pi kuin ai­em­pi­na vuo­si­na, 29 200 ki­loa.

Ke­räyk­sen avul­la saa­ris­tos­ta saa­daan laa­jem­min ke­rät­tyä ro­mut asi­an­mu­kai­seen kä­sit­te­lyyn.

– On tär­ke­ää, et­tä ro­mua saa­daan pois saa­ris­ta ja en­nen kaik­kea vaa­ral­li­set jät­teet asi­an­mu­kai­seen kä­sit­te­lyyn. Oli myös hie­noa huo­ma­ta, mi­ten suur­säk­ke­jä hyö­dyn­net­tiin tänä vuon­na mo­ni­puo­li­ses­ti ja nii­tä os­tet­tiin vie­lä ke­räyk­sen ai­ka­na M/S Roo­pel­ta, PSS:n alu­e­pääl­lik­kö Kat­rii­na Mur­to to­te­aa.

Ke­räyk­sen reit­ti vaih­te­lee vuo­sit­tain. En­si vuo­den ke­räys pai­not­tuu Naan­ta­lin saa­ris­toon ja Pa­rais­ten saa­ris­ton län­si­o­saan.

– Saa­ris­ton asuk­kaat suh­tau­tu­vat po­si­tii­vi­ses­ti ke­räyk­seen ja ovat kii­tol­li­sia sen jär­jes­tä­mi­ses­tä. Toi­vei­ta en­si vuo­den ke­räys­koh­teik­si ote­taan vas­taan vie­lä syys­kuun lop­puun as­ti, Lep­pä­pus­ka vink­kaa.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely